İzmit’in önemli isimleri ‘İzmit’in Değerleri Pul Sergisi’nde hayat buluyor

Sergiden görüntüler
İsaf Raks Padişah Öğrenciler Irak 

-Yapılan çalışmalar
-İnceleme yapan vatandaşlar
-Öğretim görevlisiyle röp
-Detay

( KOCAELİ -HD) KOCAELİ

- Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti zamanına kadar İzmit’te emek veren isimlerin yansıtıldığı pullar ‘İzmit’tin Değerleri Pul Sergisi’nde sergileniyor. Kocaeli Üniversite Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri Osmanlı zamanından Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar İzmit’te hizmet veren 25 önemli ismin illüstrasyon çalışmasını yaptı. Yapılan çalışmalar pullara yerleştirilerek ‘İzmit’in Değerleri Pul Sergisi’ adı altında SEKA Kağıt Müzesi Süreli Sergi salonunda sergilenmeye başladı.
Koordinatörlüğü KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Tahir Erdal tarafından yapılan sergide kente katkıda bulunan, aralarında Mehmet Ali Kağıtçı, Portakal Hafız Rüştü Bey, II. Abdulhamid Han ve Leyla Atakan gibi birçok önemli şahsiyet bulunduğu 25 isim yer alıyor. Sergi kapsamında eğitim gören üniversite öğrencilerinin misafir olarak geldikleri şehri tanımaları, Kocaeli halkının ise kente hizmet veren isimleri yad etmeleri amaçlanıyor. Sergide yaptığı konuşmasında eğitim için kente gelen öğrencilerin, şehri katkı sağlamalarını istediklerini dile getiren Öğretim Görevlisi Tahir Erdal, “25 tane pul tasarımı var. Pul tasarımındaki her bir kişi, bir şekilde İzmit’e eser bırakmış, İzmit’e emeği geçmiş kişiler. Biz istedik ki öğrencilerimiz dört yıl boyunca İzmit’te yaşıyorlar, ekmeğini suyunu yiyip içiyorlar. Giderken de arkalarında bir eser bıraksınlar istedik. Tıpkı bu pullardaki kişiler gibi” dedi.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Erdal, “Cumhuriyet döneminden, daha önceden, Akçakoca’dan, Osmanlı’nın kuruluşundan bu yana kadar birçok kişi var. 25 kişi seçildi. Bunları arkadaşlarımız illüstrasyon ve farklı tekniklerle çalıştılar. Daha sonra dijital ortama aktardık. Hepsini pul tasarımlarına dönüştürdük. Umuyoruz ki İzmit için güzel bir çalışma oldu” şeklinde konuştu.
Öğrencilerin kent hakkında birçok bilgiye ulaştığını belirten Erdal, “Pek çok öğrenci yaşadığı kendi bilmeden öğrenmeden gider. İşte bu araştırmaları yaparken en azından Yürüyüş Yolu’nda yürüdükleri zaman oradaki ağaçların Sırrı Paşa tarafından dikildiğini, bu tesisi Mehmet Ali Kağıtçı’nın yaptığını, İzmit Lisesi’nin Abdülhamid’in 10. padişahlık yılında yapıldığı gibi birçok İzmit’le ilgili bilgiye ulaşmış oldular” ifadelerini kullandı. Sergi 26 Mart Pazar gününe kadar SEKA Kağıt Müzesi Süreli Sergi Salonu’nda vatandaşların ziyaretine açık olacak.
6 Mart 2018 Salı günü yayınlandı