İzban istasyonunda 'artı para' gerilimi

Vatandaşın tepkisi
Sosyal Medya Protesto Öğretmenler Öğretmen Cep Telefonu 

-Diğer vatandaşların tepki göstermesi

( İZMİR )- Kartında en uzak mesafe ücreti bulunmadığı için turnikeden geçemeyen vatandaş 'artı para' uygulamasına tepki gösterdi- Öfkeyle bağırarak istasyonda gerilime sebep olan vatandaşa, başka yolcular da hak verince güvenlik görevlileri zor anlar yaşadı İZMİR

- İzmir'de hafif raylı banliyö sistemi İZBAN'da 15 Şubat tarihinde başlayan 'Artı Para' uygulaması gereği ulaşım kartında en uzak mesafe ücreti bulunmayan bir vatandaş, turnikelerden geçemeyince istasyonda gergin anlar yaşandı. Bugün akşam saatlerinde trene binmek isteyen bir vatandaş, kartında en uzak mesafe bakiyesi bulunmadığı için turnikeden geçiş yapamadı. Bunun üzerine öfkelenen vatandaş “Kartımda para var trene binemiyorum” diye bağırmaya başladı.
Duruma müdahale eden güvenlik görevlilerine direnen öfkeli vatandaşı, istasyondaki diğer bazı yolcular da haklı bulup destekleyince olay çıktı. Güvenlik görevleri ve bazı vatandaşların çabalarıyla olay kavgaya dönüşmeden sona erdi. Tepkili vatandaşlar yeni uygulamayı protesto ederken, bir vatandaş ise bu anları cep telefonu ile saniye saniye görüntüledi. Görüntüler sosyal medyada paylaşılınca binlerde sosyal medya kullanıcısı için ‘artı para’ uygulaması tartışma konusu oldu. 'Artı Para' uygulaması nedir? İzmir'de, Aliağa ile Selçuk ilçeleri arasında hat uzunluğunun 136 kilometreye ulaşması nedeniyle İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN)’nda yeni bir uygulama başlatıldı. Bu uygulamaya göre, bir yolcunun treni kullanabilmesi için İzmirim Kartı'nda en uzak mesafe ücreti bulunması gerekiyor. Trene binmek isteyen yolcu, turnikeden geçtiği anda bulunduğu istasyondan gidebileceği en uzak istasyonun ulaşım ücreti kartında bloke ediliyor. Yolcu, 25 kilometreye kadar bir seyahat yaptıysa çıkışta 'Artı Para Makinesi'ne kartını gösterip, kartındaki blokaj kalkıyor ve bakiyesinden sadece gittiği mesafe kadar ulaşım ücreti tahsil edilmiş oluyor. Ulaşım ücreti ise, tam 2,86 TL, öğretmen 2,20 TL, öğrenci ve 60 yaş için 1,65 TL olarak uygulanıyor. Seyahat 25 kilometreden fazlaysa, tam biletlerden kilometre başına 7 kuruş, öğretmenlerden 5 kuruş, öğrenci ve 60 yaş biletlerinden ise 4 kuruş tahsil edilerek blokaj kaldırılıyor. 'Artı Para' uygulamasına göre, Alsancak İstasyonu'ndan ilk binişini yapan bir yolcu, en uzak mesafe olan Selçuk istasyonuna gidecekse kartında 6,50 TL olması gerekiyor.
16 Şubat 2018 Cuma günü yayınlandı