İstanbul Boğaz'ında Havai Fişek, Ses Ve Işık Gösterileri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıldönümü kutlamaları kapsamında İstanbul Boğazı'nda havai fişek, ses ve ışık gösterileri düzenlendi. Gösteriler İstanbul ' u adeta masal şehre dönüştürdü.
Cumhuriyet Anadolu Yakası Avrupa Cumhuriyet Bayramı Belediye Başkanı 


Gün boyu süren kutlamaların ardından İstanbul, akşam saatlerinden itibaren adeta masal şehre dönüştü. Kutlamalar kapsamında İstanbul Boğaz'ı başta olmak üzere şehrin birçok farklı bölgelerinde cadde ve meydanlar bayraklarla donatıldı, elektrik direklerine ve üstgeçitlere Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı ile birlikte Türk Bayrakları asıldı.İstanbul ' da törenler, Boğaz Köprüsü ile Kız Kulesi arasındaki alanda yapıldı. Saat 19.00'da başlayan ışık gösterisin ardından, havai fişek gösterisi saat 19.45'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından Ortaköy Meydanı'ndan başlatıldı.

Gösteride 16 ayrı noktadan 20 tonluk, toplam 48 bini aşan havai fişek atışı yapılırken, her biri 8 bin watt enerji veren 150 ''skytracer'' kullanıldı. En büyüğünün ağırlığı 10 kilogramın üzerinde olan havai fişekler, İstanbul Boğazı'nda 250 metreye kadar yükseldi.Boğaz Köprüsü üzerinde 60 ateşleme sistemi yer alırken, bin metre uzunluğunda ateş şelalesi oluşturuldu. Organizasyonun enerjisi toplamda 20 bin kWA güç üreten 61 jeneratör ile sağlandı.

Ay-yıldızlı havai fişeklerin de yer aldığı 15 dakikalık gösterinin müziği, Fahir Atakoğlu tarafından organizasyona özel olarak bestelendi. Gösterinin koreografisi, bu besteye göre yapıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyon öncesi ve sırasında, 30'u yurtdışından olmak üzere toplam 300 kişilik bir ekip görev yaptı.Gösteriyi, yerli ve yabancı pekçok kişi, Anadolu Yakası'nda Kuzguncuk Sahili, Paşalimanı Sahili, Üsküdar İskele, Şemşipaşa Sahili, Çamlıca Sosyal Tesisleri bahçesi ile Avrupa Yakası'nda Eminönü'ndeki Üsküdar-Kadıköy İskeleleri arası, Ortaköy, Beşiktaş, Dolmabahçe ve Kabataş sahillerinin yanı sıra gezi motorları ile İstanbul Boğazı üzerinde izledi ve bu anları fotoğrafladı.
30 Ekim 2012 Salı günü yayınlandı