İsrail'in Gazze'deki katliamına tepkiler - KASTAMONU/SAMSUN

- İsrail'in Gazze'deki katliamına tepkilerKASTAMONU - Protesto gösterisi için bir arayagelen vatandaşlardan detaylar - Kuran - ı Kerim okunması - İstiklal Marşı'nın okunması - Muhammed Ali Aydın'ın bildiriyi okumasıSAMSUN - Yürüyüşten detay görüntüler - Yürüyüşe katılan protokolden detay görüntüler - Samsun Milli İrade Platformu'nu temsilen Necdet Güneysu'nun konuşmasıİsrail'in Gazze'deki katliamına tepkiler - Kastamonu ve Samsun'da, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail'in Gazze sınırında Filistinlilere yönelik katliamlarına tepki gösterildiKASTAMONU/SAMSUN (AA) - Kastamonu ve Samsun'da, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail'in Gazze sınırında Filistinlilere yönelik katliamları protesto edildi. Kastamonu 'da 78 sivil toplum örgütü tarafından Kuzeykent Ulu Cami'de cuma namazının ardından düzenlenen gösteride Kur'an - ı Kerim okundu, dua edildi. Kastamonu Üniversitesinde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler, İngilizce, Fransızca, Arapça ve Türkçe basın bildirisini okudu.Bildiriyi Türkçe okuyan Muhammed Ali Aydın, uluslararası kabullere rağmen ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını söyledi.

Bu kararı İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatının yok saydığını vurgulayan Aydın, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde de 128'e 9 oy ile reddedilmiştir. Bütün dünyanın karşı çıkmasına rağmen ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve açılışını yapması, bardağı taşıran son damla olmuştur. ABD'nin bu sorumsuz davranışlarından cesaret alan terörist İsrail yönetimi, kararı protesto etmek isteyen, silahsız ve barışçıl yürüyüş düzenleyen Filistinli mazlumları kadın, çocuk, engelli demeden insafsızca katlederek 60'ın üzerinde Filistinlinin şehadetine, 2 bin 400'ünün yaralanmasına sebep olmuştur." şeklinde konuştu.
Gösteriye AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Kentte CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisinin il teşkilatlarınca düzenlenen gösteride de ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail'in Gazze sınırında Filistinlilere yönelik katliamına tepki gösterildi.Nasrullah Meydanı'ndaki gösteri, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Sertlek ve Saadet Partisi İl Başkanı Ramazan Öteleş ile vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.
- "Zulme Lanet, Kudüs'e Destek" yürüyüşüSamsun Milli İrade Platformu'nca, Filistin halkına destek amacıyla "Zulme Lanet, Kudüs'e Destek" yürüyüşü düzenlendi.
Ulugazi Mahallesi Lise Caddesi'nde toplanan binlerce kişi, Türk ve Filistin bayrakları taşıyarak İstiklal Caddesi'ni takiben Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.Dev Türk bayrağının da açıldığı yürüyüşte İsrail protesto edildi.Samsun Milli İrade Platformu'nu temsilen konuşan Necdet Güneysu, Amerika Birleşik Devletleri'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının ve kadim Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişiminin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

ABD'nin bu girişimiyle Birleşmiş Milletler ve kararlarını, uluslararası hukuku hiçe saydığını gösterdiğini vurgulayan Güneysu, şunları kaydetti:"Bölgedeki ihtilafın çözümünde arabulucu değil, açıkça taraf olduğunu ilan etmiştir. Kudüs'ün, gerek Birleşmiş Milletler kararları gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılması şarttır. BM Genel Kurulunun ve İslam İşbirliği Teşkilatının Kudüs konusundaki son kararları ortadayken ABD'nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim, Ortadoğu'da kan ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir."Konuşmalar sonrası Filistinli şehitler için dua edildi, ardından İstanbul Yenikapı'da düzenlenen miting dev ekrandan canlı verilmeye başlandı.Yürüyüşe Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

Siyasi Partiler Cuma Namazı Siyasi Parti Uluslararası Öğrenciler 

18 Mayıs 2018 Cuma günü yayınlandı