İsrail'deki Dürziler kimlik sorunu yaşıyor - Dürzi asıllı milletvekili Salih Saad (2) - KUDÜS

- Siyonist Blok'taki İşçi Partisi'nin Dürzi asıllı milletvekili Salih Saad ile röportajFilistinli soydaşlarının aksine kuruluşundan bu yana İsrail'e sadakatle hizmet eden Dürzi topluluğu, ırkçı Yahudi ulus devlet yasası ile "ikinci sınıf vatandaş" ilan edilmelerinin ardından Yahudi devleti ile ilişkilerini sorgulamaya başladı.
İsrail'e sadakatlerini devam ettirmekten yana olan Dürziler olduğu gibi işgale son verilmesi gerektiğini savunanlar da var.Yoğunlukla ülkenin kuzeyinde hayatlarını sürdüren, varlığını İsrail'in varlığına bağlayan Dürziler, yıllar boyunca "kan kardeşi" muamelesi göstererek, hiçbir hizmette kusur etmediği "devletleri" tarafından çıkarılan Yahudi ulus devlet yasası ile izole edilmiş bir duruma düşürüldü.İsrail'in kendini sadece Yahudi halkının devleti olarak gören kanunu çıkarmasıyla, aralarında orduda yüksek rütbeli olarak görev yapanların da olduğu önde gelen Dürzi şahsiyetler, bundan sonra ülkedeki statülerinin ne olacağını sorgulamaya başladı.
Siyonist Blok'taki İşçi Partisi'nin Dürzi asıllı milletvekili Salih Saad ise Dürzi aktivist Ferrac’ın aksine Dürzilerin Filistinlilikle alakasının olmadığını, bilakis Dürzilerin İsrailli olduğunu ve bu kimliği "onurla" sahiplendiğini savundu.Tel Aviv'deki ofisinde AA muhabirine konuşan Saad, İsrail parlamentosunda İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Listesi'nde yer almamasına ilişkin, "Ben Dürzileri İşçi Partisi'nde temsil ediyorum. Yaratıldığımdan beri bu partideyim. Çünkü İşçi Partisi benim politik tabiatıma uyuyor. Ne aşırı sağcı Likud'da ne de aşırı solcu Meretz Partisi'nde olabilirim. İşçi Partisi bence merkezi temsil ediyor." dedi.
Milletvekili Saad, İsrail devletinin Yahudi kimliğini kabul ettiğini ancak çıkarılan Yahudi ulus devlet yasasına karşı olduğunu belirterek, "Ben Dürzi'yim, İsrailliyim ve İsrail'de yaşıyorum. Bu devletin Yahudi devleti olduğunu kabul ediyorum. Ama eşitliği ortadan kaldıran bu yasaya karşıyım ve bu devletin tüm vatandaşlara eşit olmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.Dürzilerin İsrail'de ikinci sınıf vatandaş olduğunu ancak bunun düzeltilmesi için uğraştıklarına dikkati çeken Saad, bir Yahudi'nin kendisine küçük düşürücü bir gözle bakamayacağını ve meşru yollarla buna karşı çıkmaya devam edeceklerini söyledi.

Saad, İsrail ordusunun Dürzilerin ordusu olduğunu, kendilerini ordunun bir parçası hissettiklerini ve her ne kadar ötekileştirilmiş olsalar da buna sahip çıkmayı sürdüreceklerini dile getirdi. - “İsrail ordusunda askerlik yapmakla gurur duyuyoruz”Irkçı Yahudi ulus devlet yasasının İsrail'in kuruluş vesikasına aykırı olduğunu belirten Saad, kendilerini "Yahudi kardeşlerinden" ayırma sürecinin bu yasayla pekiştiğini vurguladı.Saad, Dürzi aktivist Ferrac'ın aksine İsrail ordusunda askerliğin tüm Dürzilerin onayıyla kabul edildiğine dikkati çekerek, "Biz İsrail ordusunda askerlik yapmakla gurur duyuyoruz. Biz İsrail halkının bir parçasıyız, İsrail devletinde yaşamak istiyor ve tüm yöntemlerle İsrail devletini korumak için çabalayacağız." dedi.
İsrail ordusunun Filistin halkına yönelik uygulamalarını teyit etmediğini belirten Saad, "Ancak İsrail ordusundan tek bir askere dokunulmasını kabul etmeyiz. İsrail devletinin güçlü olması lazım." ifadelerini kullandı.Saad, İsrail'e komşu olarak 1967 sınırları üzerinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, tam egemen bir Filistin devletinin kurulmasını ise desteklediğini ifade etti.
Milletvekili Saad, "Biz Ebu Mazin'e (Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas) de söyledik. Barış görüşmelerine yeniden dönmelidir." dedi.
- "Dürziler Filistin toplumunun bir parçası değildir"Dürzilerin İsrail toplumunun bir parçası olduğunu yineleyen Saad, “Biz Filistinli değiliz. Biz İsrail’in bir parçasıyız. Ancak İsrail’in demokratik bir Yahudi devleti olmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.Saad, bir başka Dürzi topluluğunun yoğun olarak yaşadığı Golan Tepeleri’nin ise İsrail işgali altında olduğunu kabul ederek, İsrail ile Suriye arasında barış görüşmelerinin başlamasını ve bu toprakların halkıyla beraber Suriye'ye iade edilmesi gerektiğini vurguladı.Son olarak işgal altındaki Batı Şeria'yı da İsrail'in bir parçası sayan Yahudi ulus devlet yasasına karşı olduklarına dikkati çeken Saad, "Ben Yahudi ulus devlet yasasına karşıyım ve Batı Şeria'daki tüm Yahudi yerleşim birimlerinin boşaltılarak Filistin'e devredilmesi gerektiğini savunuyorum." diye konuştu.

Aşırı Sağ Aşırı Sağcı Ulus Devlet İkinci Sınıf Vatandaş Milletvekili 

5 Eylül 2018 Çarşamba günü yayınlandı