İsmail Kahraman: Laiklik anayasada olmamalıdır

İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği tarafından “Yeni Türkiye Konferansları ve 6. Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa” konulu konferans düzenlendi.
İsmail Kahraman Tbmm Başkanı Anayasa İslam Ülkeleri 


İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda düzenlenen konferansa; TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı ve çok sayıda davetli katıldı.

“LAİKLİK ANAYASADA OLMAMALIDIR”

Konferansta konuşma yapan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, geçerli olan 1982 Anayasası'nda Allah lafzına hiç rastlanmadığını bildiren Kahraman, 'Dediğimiz gibi bu anayasanın herhangi bir yerinde Allah lafzına rastlanmıyor ama anayasalar inanca göre tasnif edildiğinde bu 1982 Anayasası da 1961 Anayasası da dindar anayasalardandır. Neden mi? Diyanet İşleri Başkanlığı idare içerisinde vardır. Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı, din dersi zorunludur ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik zaten yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada 3 anayasada laiklik vardır. Bunlar Fransa, İrlanda ve Türkiye'dir. Tarifi de yok. İsteyen bunu istediği gibi yorumluyor. Böyle bir şey olmamalı. Bir gazete benim için birlik olarak benim için bir anayasa metni hazırladılar. Laiklikten hiç bahsetmiyor. Evet, herkes dini inancında, bunu yaşamada ve ifade etmekte hürdür. Fransa'daki anlayış da bu. Allah demeyeceksiniz, Allah Allah. Ölürken mi diyeceksiniz. Bizde şöyle bir durum var. İslam'a göre doğuyorsunuz, kulağınıza ezan okunuyor. İsviçre Medeni Kanunu'na göre büyüyor, evleniyorsunuz. Alman Ticaret Kanunu'na göre ticaret yapıyorsunuz. İtalya Ceza Kanunu'na tabisiniz. Ama öldüğünüz zaman yine musallaya konuluyorsunuz, yine besmele çekilip yolcu ediliyorsunuz' dedi.

25 Nisan 2016 Pazartesi günü yayınlandı