İslami Ve Kürdistani Oluşum Hareketi Kuruldu

Diyarbakır ' da gerçekleştirilen Hak, Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslami İnisiyatifi (Azadi İnisiyatifi) genel kurul toplantısının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde Azadi İnisiyatifi ' nin başlatılma kararı çıktı.
Zilan İslam Ortadoğu Şeyh Said 


Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bulunan bir otelde düzenlenen genel kurula, Av. Sıtkı Zilan, Kürt yazarlar ile değişik ülkelerden çok sayıda kişi katıldı. 9-10 Haziran 2012 günlerinde iki gün süreyle devam eden toplantıda alınan kararlar Türkçe ve Kürtçe okunan basın metinleri ile kamuoyuna aktarıldı. Moderatörlüğünü Adem Özcaner ' in yaptığı toplantıda Kürtçe metni Sevim Uluç, Türkçe metni ise Yakup Aslan okudu. Toplantı 2 günlük çalışma sonrasında varılan mutabakat metninin okunmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.

Toplantıya katılanların mutabakata vardıkları metin Sevim Uluç tarafından Kürtçe okunduktan sonra, Yakup Aslan ise aynı metni Türkçe okudu. Yakup Aslan, İslami sorumluluk sahibi bireylerin öncülüğünde iki yıldır devam eden istişareler ve 9-10 Haziran 2012 tarihinde Diyarbakır ' da yapılan iki günlük toplantı neticesinde, Kürdistan ' ın kuzeyinde İslami ve Kürdistani bir oluşum olan Azadi İnisiyatifi ' ni başlatma kararı aldıklarını söyledi. Aslan, “Değişik illerden ve Türkiye dışından gelen değerli katılımcılarla gerçekleştirilen toplantı sonucunda; inisiyatifin ismi ve programı üzerinde mutabakat sağlanmıştır. Kısa adı Azadi İnisiyatifi olan ' Hak, Adalet ve Hürriyet İçin Kürdistan İslami İnisiyatifi ' Ortadoğu ve Türkiye ' de kalıcı barışın sağlanması açısından, Kürt halkının uluslar arası hukuk ve İslam hukukundan kaynaklanan siyasi, kültürel, sosyal ve iktisadi tüm haklarına kavuşmasını zorunlu görür. İnisiyatif, istişare temelinde, açık ve meşru yöntemlerle çalışmalarını esas alır. Türkiye Cumhuriyeti Kürtlerin sadece milli kimliklerine değil, İslami kimliklerine de husumetle yaklaşmıştır. 1925 ' te Şeyh Sait hareketine, 1927-30 Ağrı hareketine ve 1937-39 ' da da Dersim bölgesine sistematik bir imha ve katliam siyaseti uygulamıştır. En son Uludere katliamı da göstermiştir ki Kürtlere ve Kürdistana yönelik katliamlar, geçmişte olduğu gibi günümüzde de devam etmektedir” dedi.

“HAK VE ÖZGÜRLÜKLER AÇISINDAN HER OLUMLU ADIMA DESTEK VERECEĞİZ”

İnisiyatifin Türkiye ' de hak ve özgürlüklerin tanınması açısından atılacak her olumlu adıma destek ve katkı sunacağını belirten Yakup Aslan, Kürtlerin yeni anayasaya ilişkin olarak Kürtçe ve diğer dillerde eğitim, Türkçe ' nin yanı sıra Kürtçe ' nin resmi dil olması, Türkçeleştirilen yerleşim yerlerinin isimlerinin iadesi, yönetime katılma ve inandığı gibi yaşama hakkını savunduğunu ve onurlu bir barış için gerekli adımların atılmasını talep ettiğini dile getirdi.

“HİÇ BİR SİYASİ HAREKETİN, ÖRGÜTÜN VEYA CEMAATİN TARAFI YA DA KARŞITI DEĞİLİZ”

Yakup Aslan toplantıda varılan mutabakat ile alınan karar gereği Azadi İnisiyatifi ' nin hiçbir siyasi hareketin, örgütün, cemaatin karşıtı ya da taraftarı olmadığını belirtti. Aslan, “İnisiyatif siyasi mücadelesinde barışçıl yöntemleri esas alır. Meşrutiyetini tabii, ilahi hukuktan, insan hak ve hürriyetlerine ilişkin temel belgelerden ve insanlığın ortak ahlaki değerlerinden alır. İnisiyatif, hiçbir hareketin, örgütün, cemaatin, siyasi parti veya grubun karşıtı ya da tarafı değildir. Adalet ve dayanışma prensiplerine bağlı olarak işbirliği ve ittifakları savunur” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından ilahiler okunurken, toplantı basına kapalı olarak devam etti.
10 Haziran 2012 Pazar günü yayınlandı