Irak Sınırında Gerginlik!

Şırnak 'ın Uludere ilçesine bağlı Andaç köyünde çok sayıda vatandaş, sınır hattında askerler tarafından ablukaya alınmasından sonra yakınları Şırnak-Hakkari karayolunu trafiğe kapattı.
Jandarma Vali Yardımcısı 


Köylülerin yolu trafiğe açmaması üzerine olay yerine çok sayıda asker, zırhlı araçlar eşliğinde gelerek yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Askerlerin aldığı güvenlik önlemlerinin ardından Şırnak Vali Yardımcısı ve 23 'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı helikopterle olay yerine gelerek vatandaşlardan yolu trafiğe açmalarını istedi. Vali yardımcısının isteğine rağmen yolu trafiğe açmayan vatandaşlar, yakınlarından haber alamadıklarını ve sınır hattında sabahtan bu yana devam eden askeri hareketliliğin kendilerini kaygılandırdığını söyledi. Yakınlarının durumunu bilmek istediklerini kaydeden köylülere, vali yardımcısı grubu tespit ettiklerini ancak herhangi bir müdahalenin gerçekleştirilmediği yanıtını verdi. Sınır hattında sabahtan bu yana haber alınamayan vatandaşların geri gelmesini isteyen vali yardımcısı, sınırı yasa dışı yollardan aştıkları için grubun hakkında yasal işlem başlatılacağını söyledi. Vali Yardımcısının sözleri üzerine yurttaşlar sınıra yürüyerek, yakınlarının akıbetini öğrenmek istedi. Köylülere izin verilmemesi üzerine köylüler askerleri ve vali yardımcısını olay yerine getiren helikopterleri taş yağmuruna tuttu. Vatandaşlar sınıra yürümekte ısrar edince askerler gaz bombası kullanmak zorunda kaldı.

Asker ve vatandaşlar arasında çıkan arbede BDP 'li İl Genel Meclis üyeleri Erşad Ediş, Rahmi Bal ve İrfan Encü 'nün olay yerine gelmesiyle sona ererken, kısa süre sonra Vali Yardımcısı ve Tümen Komutanı helikopterle olay yerinden ayrıldı. İl Genel Meclis üyelerinin isteği üzerine sabahtan bu yana vatandaşların taşlarla kapattığı Şırnak - Hakkari karayolu araç trafiğine açıldı. Halen çok sayıda asker ve sınırı aşan yakınlarından haber alamayan vatandaşların bekleyişi devam ediyor.
3 Nisan 2013 Çarşamba günü yayınlandı