İBB’nin işgali davası sanığı Albay: 'Olayları hatırlamıyorum”

( ARŞİV)

( İSTANBUL ) İBB’nin işgali davası sanığı Albay: "Olayları hatırlamıyorum” İSTANBUL
Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Müebbet Hapis Mahkeme Başkanı Darbe Girişimi Hükümet 


- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında işgal edilmesine ilişkin davada sanıklardan eski Albay Zeki Demir, 15 Temmuz’daki olayları hatırlamadığını söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işgali ve aralarında Prof. Dr. İlhan Varank’ın da bulunduğu 14 kişinin şehit edilmesine ilişkin 8’i rütbeli, 42’si er, 2’si sivil olmak üzere toplamda 52 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada sanık eski Yüzbaşı Ramazan Ertürk son savunmasında, “15 Temmuz kalkışmasını kınıyorum. Bir parçası olarak yargılanmaktan utanıyorum. Öncelikle ben bir askerim. Askeri değerler üzerinden aldatılarak tuzağın içine sürüklendik. O gece polislere ilk teslim olan rütbeli asker benim. 15 Temmuz günü yaptığım tüm fiiller TCK ve anayasaya uygundur. FETÖ üyesi değilim, aksi yönde somut delil yoktur. FETÖ yayınlarına, derneklerine üye değilim” dedi.
Bank Asya’da hesabının olmadığını belirten sanık Ertürk, “Bylock kullanıcısı da değilim. Her alanda parmağı olan FETÖ’nün sahaya sürerek kendi elemanlarını feda etmemesi aşikardır. Ben askeri değerler üzerinden istismar edilerek kaçınılmaz bir hataya düşürülen askerlerdenim. Ben ve buradaki erler masumdur” ifadelerini kullandı. “15 Temmuz’daki olayları hatırlamıyorum” Bunun üzerine davanın 1 numaralı sanığı eski Albay Zeki Demir, mütalaaya ilişkin son savunmasını yapmak için kürsüye çıktı. Mahkeme başkanı sanığa “15 Temmuz’da savcılık, Sulh Ceza Hakimliği ve mahkemedeki ifadelerinde 15 Temmuz’daki olayları hatırlamadığını beyan etmişsin” diyerek olayları hatırlayıp hatırlamadığını tekrar sordu. Sanık Zeki Demir, 15 Temmuz’daki olayları hatırlamadığını söyledi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı, sanığın 15 Temmuz 2016'daki olayları hatırlamadığını beyan ettiği gerekçesiyle esas hakkındaki beyanını almayarak yerine oturttu. Duruşma, yarına ertelendi. İddianameden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 8’i rütbeli 42’si er olmak üzere toplam 50 kişi şüpheli sıfatıyla yer almıştı. Şüphelilerin darbe girişimini engellemeye çalışan vatandaşlar ve emniyet güçlerinin üzerine ateş açtığının kaydedildiği iddianamede, açılan ateş sonucu Prof. Dr. İlhan Varank’ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin şehit edildiği, 182 kişinin de yaralandığı belirtilmişti. İddianamede, 50 sanığın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek”, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından 3’er ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenirken, bazı sanıkların da çeşitli suçlardan hapis cezalarına çarptırılması talep edilmişti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sivil Savunma Sekreteri Mehmet Tunç ile eski AFAD İstanbul İl Müdürü Gökay Atilla Bostan’ın dava dosyaları bu dava ile birleştirilmişti. ( ÖY-
15 Mayıs 2018 Salı günü yayınlandı