Huzurlu bir ortam arayanların adresi: Aygır Gölü - BİTLİS

- Aygır Gölünden detaylar - Süphan Dağı'ndan detaylar - Tur rehberi ve restoran sahibi Alpaslan Taşkın ile röportaj - Balık tesisinden detaylarBİTLİS (AA) - Bitlis 'in Adilcevaz ilçesinde, Türkiye'nin üçüncü büyük dağı olma özelliğine sahip Süphan Dağı eteğinde bulunan Aygır Gölü, el değmemiş doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.Volkanik patlama sonucu 4 bin 58 metre yüksekliğindeki Süphan Dağı eteğinde oluşan, kent merkezine 8 kilometre mesafedeki Aygır Gölü, masmavi suyu, gölün ortasındaki balık havuzu ve yemyeşil doğasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.Aygır Gölü, kuş seslerinin yankılandığı, huzurlu ve sakin bir ortam arayanlar tarafından tercih ediliyor.Süphan Dağı'ndaki buzul sularından beslenen, eşsiz manzarası ve doğal güzelliklere sahip göl, özellikle kamp kurmak ve doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.Türkiye'nin önemli doğa alanları listesinde yer alan ve yaban hayatını geliştirme sahası statüsüne sahip Aygır Gölü, bünyesindeki biyolojik çeşitlilikten dolayı araştırma yapılan önemli alanlardan biri.Öte yandan ziyaretçiler, Aygır Gölü manzarasına karşı burada kurulan balık tesisinde hem balık yiyor hem de sakin bir ortamda doğanın tadını çıkarıyor.Tur rehberi ve balık restoranının sahibi Alpaslan Taşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tektonik bir göl olan Aygır Gölü'nde 4 çeşit balık, çevresinde ise çok sayıda kuş türünün barındırdığını söyledi.

1982 yılından önce gölün daha da güzel olduğunu anlatan Taşkın, "Adeta bir kuş cennetiydi. Burada pelikan, flamingo, beyaz kaz, kuğu ve ördekler barınırdı. Kuşların göç güzergahıydı. O dönemlerde ilçeye su verilince, gölün su seviyesinde düşüş yaşandı. Bu çekilmeden sonra buradaki kamışlar kurudu. Daha sonra göl, birinci dereceden sulak alan kapsamına alındı." diye konuştu.
- "Gölün çevresine ahşap evler yapılacak"Taşkın, Aygır Gölü'nü turizme kazandırmak amacıyla ilgili kurumlara sundukları projenin onaylandığını anlatarak, şöyle konuştu:"Bu bölgede küçük ahşap evler yapacağız. Evlerde kalmak istemeyenler için de modern kamp alanları oluşturacağız. Nasip olursa evlerin 15 gün içinde temelleri atılacak. Gölün etrafına 100 bine yakın fidan diktik. Ağaçların zarar görmemesi için etrafını tel örgüyle kapattık. Burayı cazibe merkezi haline getireceğiz. Projenin geçmesinde valimizin çok büyük emeği var."Taşkın, 1996 yılında hobi olarak başladığı kafes balıkçılığını meslek haline getirdiğini ve ilk önce kendi imkanlarıyla küçük bir yer yaparak balık pişirdiğini, çok fazla müşterinin gelmesiyle büyük tesis ve restoran kurduğunu ifade etti
Kuş Cenneti Yabancı Turist Ziyaretçiler Biyolojik Çeşitlilik Yeşil Doğa 

9 Ağustos 2018 Perşembe günü yayınlandı