Hocalı Katliamı kurbanları anıldı - KOCAELİ

- Hocalı Katliamı kurbanları anıldı - Anma programından detay görüntüler - Anıta karanfil bırakılması - İzmit Belediye Başkanı Doğan'ın konuşması - Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Başkanı Dündar'ın konuşmasıHocalı Katliamı kurbanları anıldı - Hocalı'da, Ermeni katliamı sonrasında hayatını kaybedenler, İzmit'te düzenlenen programla anıldıKOCAELİ (AA) - Halen Ermenistan işgali altında bulunan Azerbaycan'ın Hocalı şehrinde, 1992'de yaşanan ve 600'den fazla Azerbaycan Türkü'nün hayatını kaybetmesine yol açan Ermeni katliamı sonrasında hayatını kaybedenler, Kocaeli 'nin İzmit ilçesinde düzenlenen programla anıldı.Yenişehir Mahallesi'ndeki Hocalı Şehitler Anıtı'ndaki anma etkinliğine İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Nesimi Vali Yardımcısı Gülara Verdiyeva, Nesimi Belediye Başkanı Nazım Karahanov, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar, Azerbaycan'dan gelen gazeteci ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.
İzmit Belediye Başkanı Doğan, burada yaptığı konuşmada, Azerbaycan'dakilerin ayağına diken batsa Türkiye'dekilerin de canının acıdığını belirterek, Ermenilerin 26 yıl önce Hocalı'da soykırım yaptığını söyledi.

Hocalı'daki katliamı unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını dile getiren Doğan, "Azeri ya da Türk ayırmadan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Bizlere düşen onların o fedakarlığını unutmamak. Hocalı anıtını ilk biz yaptık, şimdi tüm Türkiye'de örnek oldu." dedi.
Nesimi Vali Yardımcısı Gülara Verdiyeva da tarihteki bazı hadiselerin hiçbir zaman insanın yüreğinden silinmediğini vurgulayarak,bunlardan birinin de Hocalı soykırımı olduğunu kaydetti.
Aradan 26 yıl geçmesine rağmen bu soykırımın sancısının hiçbir zaman Azerbaycan'ın yüreğinden gitmedi ve hiçbir zaman da silinmeyeceğini belirten Verdiyeva, "Türkiye de kardeş olarak bu acıları bizimle birlikte yaşıyor. Ulu önderin dediği gibi biz bir millet iki devletiz. Her zaman en ağır günlerimizde birbirimize destek oluyoruz. Azerbaycan ve Türkiye'deki her bir şehidimizin ruhu şad olsun." diye konuştu.
Nesimi Belediye Başkanı Nazım Karahanov ise Hocalı soykırımın üzerinden geçen her yıl kalplerindeki kanın biraz daha katılaştığına işaret ederek, şöyle konuştu.
"Bizim yaşımızda olan insanlara vacip bir iş düşüyor ki biz bu acı hatıramızı hiçbir zaman unutmamak için evlatlarımıza, gelecek nesillere anlatılmasını sağlamalıyız. Bugün dünyaca tanınmış bir devletin büyük şehirlerinden birinin belediye başkanı olan Nevzat Doğan'ın ve ekibinin, bu belediyenin arazisinde Hocalı soykırımının şehitlerine derin hürmet hissiyle yaptığı abide inanıyorum ki yüzyıllar burada kalacaktır. Cumhurbaşkanlarımız İlham Aliyev ile Recep Tayyip Erdoğan'ın dostluğu, kardeşliği, yüksek seviyedeki münasebetleri bizim de her birimize sirayet etmiştir. Bu münasebetleri şehirlerimize, illerimize, köylerimize taşımak da bizim borcumuzdur. Gelecek nesillere aktarmak da bizim borcumuzdur." - "Hocalı'daki yapılan soykırımı asla unutmayacağız"Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Başkanı Dündar da Türkiye ile Azerbaycan'ın tarihin her döneminde birbirinin yanında olduğunu ifade etti.
Bu iki ülke arasındaki ilişkinin çıkardan uzak bir dostluk ve kardeşlik ilişkisi olduğunu vurgulayan Dündar, "Azerbaycan özgürlüğünü elde ettikten sonra Ermenilerin ve Rusların el birliğiyle Azerbaycan'ın stratejik öneme sahip yerleri tek tek işgal edildi. 1992'de stratejik bir kasaba olan Hocalı gündüz top atışlarıyla, gece de ev ev dolaşarak; yaşlı, genç, kadın, erkek, çocuk demeden hepsini soykırıma uğrattılar. Birleşmiş Milletler'de soykırım tanımı ne ise orada yapılan odur. Bu bir katliam değil. Katliam dediğimiz anda işi hafife almış oluruz, direk bu bir soykırımdır." ifadelerini kullandı.Dündar, "Türklerin tarihinde asla soykırım yoktur. Bizim arşivler dünyaya açıktır ama iddia edenler arşivlerini açmıyorlar çünkü yalan dolan peşindeler. Bugün Ermenistan'ın başındaki cumhurbaşkanı Sarkisyan elindeki Azerbaycan Türk'ünün kanıyla bugün Ermenistan'ın başındadır. Dünya bunu görmüyorsa bu dünya kördür, bu dünya sağırdır, bu dünya adaletten uzaktır. Hocalı'daki yapılan soykırımı asla unutmayacağız, asla unutturmayacağız." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, katılımcılar Hocalı Şehitleri Anıtı'na karanfil bırakıp, şehitler için dua etti. Program, İzmit Belediyesi tarafından 28 Azeri öğrenciye hediye edilen bisikletlerin verilmesiyle sona erdi.
Belediye Başkanı Soykırım Cumhurbaşkanı Öğrenciler Anma Etkinliği 

23 Şubat 2018 Cuma günü yayınlandı