Haşim Kılıç Tutuklu Vekillerle İlgili İlk Defa Konuştu

Tutuklu milletvekillerinin 900 veya 1 milyon civarında insanı temsil ettiğini belirten Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç, Maalesef çok şeyler söyledik bunu yargı çözemedi. Bu parlamentonun çok rahat çözeceği bir sorun. Parlamento baş örtüsünde nasıl insan onuruna sahip çıktıysa, burada da o insanların onuruna aynı şekilde sahip çıkması gerekir ' diye konuştu.
Konya Ticaret Odası Haşim Kılıç Anayasa Mahkemesi Ticaret Odası Karatay Üniversitesi 


Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi tarafından düzenlenen “Anayasa ve Demokrasi” konulu konferansta tutuklu milletvekilleriyle ilgili düşüncesini ilk defa paylaştı.

Ben bu konuda hiç konuşmadım ilk defa konuşuyorum diye tutuklu milletvekilleriyle ilgili sözlerine başlayan Kılıç, ' Bugün 8 veya 9 tane seçilen milletvekili hapiste, gerçi bir kısmı hükümlü hale geldi herhalde. Bu insanlar seçimlere girdiler. Eğer siz bu milletvekilleri parlamentoya getirip çalıştıramayacaksınız bu insanları seçime niye soktunuz seçime sokmasaydınız. Ben bunların düşüncesine katıldığım için söylemiyorum. Ama ben fikir namusu taşıyan bir insan olarak bir başkasının özgürlük sorununa sahip çıkıyorum. O insanın özgürlük yükünü hak ihlalini meydana getirdiği yükü paylaşmak istiyorum. Bu milletvekillerinin arkasında 1 milyona yakın insan var, oy verdi bunlara. Eğer bunların her birisinin 100 bin oy aldığını düşünecek olursanız şu kadar insan mecliste temsil edilmiyor. Yani bunların ifade özgürlükleri ortadan kaldırılmıştır. Bırakın milletvekilini 900 veya 1 milyon insan şuanda mecliste temsil edilmesi gerektiği halde edilmiyor. Baraj aşılmış, bütün şartlar oluşturulmuş ve milletvekili seçilmiş ama temsil edilmiyor. Benim için bu 900 bin veya 1 milyon insanın ifade özgürlüğü önemli. O milletvekilleri için söylemiyorum bunları, arkasında temsil ettikleri için söylüyorum. Bu insanlar temsil edilmelidir. Bunu yargı çözemedi. Çok şeyler söyledik ama çözülemedi maalesef. Bu parlamentonun çok rahat çözeceği bir sorun. Parlamento baş örtüsünde nasıl insan onuruna sahip çıktıysa, burada da o insanların onuruna aynı şekilde sahip çıkması gerekir. Çünkü kendi içlerinden birisi bunlar ' dedi.
23 Kasım 2013 Cumartesi günü yayınlandı