'Hasan komutan' okuma aşkıyla gençlere örnek oluyor - AYDIN

"Hasan komutan" okuma aşkıyla gençlere örnek oluyor - AYDIN - Hasan Sürer'in fakülteye girişinden detaylar - Hasan Sürer'in dersinden detaylar - Hasan Sürer'in konuşması - Kantinden detaylar - Akademisyenin konuşması - Öğrencinin konuşması - Hasan Sürer'in evinde ders çalışmasından detaylar - Hasan Sürer'in eşinin konuşması - Aydın 'da yaşayan 67 yaşındaki emekli albay Hasan Sürer, okuma tutkusu nedeniyle daha önce bırakmak zorunda olduğu okuluna 49 yıl sonra tekrar kayıt yaptırdı - Öğrenci arkadaşlarının "komutanım" diye hitap ettiği Sürer: - "Okuluma devam edememe durumu rüyalarıma giriyordu. Nasip olursa bu sene mezun olacağım. Gençler arasında gençleşiyorum. Sabahları öyle 'çok uyuyayım' demiyorum. Bir an önce gün doğsun da okula gideyim diyorum"AYDIN - Aydın 'da yaşayan ve 49 yıl önce kazanıp 1 yıl okuduğu Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünü maddi imkansızlardan dolayı bırakan 67 yaşındaki emekli albay Hasan Sürer, ayrıldığı okulunu bitirmek için tekrar kayıt yaptırdı. Tarih bölümünü bitirmek için gece yarılarına kadar harıl harıl çalışan Sürer, başka bir üniversitede elektrik elektronik okumak istiyor.Adnan Menderes Mahallesi'nde oturan Sürer, 1968 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde tarih bölümünü kazanıp 1 yıl okula devam ederken maddi imkansızlıklar nedeniyle okula devam edemeyeceğini anlayınca askeri sınavlara girdi. Ankara Kara Harp Okulu'nu kazanan Sürer, yoluna asker olarak devam etti.Türkiye'nin bir çok yerinde görev yapan Sürer, 2003 yılında emekli oldu. Bir kaç yıl emekliliğinin tadını çıkartan Sürer, 2011 yılında, bırakmak zorunda kaldığı okulunu bitirmek için yeniden kayıt yaptırdı. Ardından kaydını Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'ne (ADÜ) aldırdı. Sürer, geçirdiği bir kaza nedeniyle okuldan 2 yıl uzak kalsa da okuma azmini kaybetmedi, tedavisinin ardından kaldığı yerden devam etti.Sınıf arkadaşlarının "komutanım" dediği Sürer, dersleri takip etme ve çalışkanlığı ile de öğretmenlerinden takdir görüyor. Sürer, bir aksilik olmadığı takdirde Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Fransızca Öğretmenliği okuyan oğluyla bu yıl aynı dönemde mezun olacak. - "Gençlik bana büyük bir ilham veriyor"Çantasında kitapları ile sabahın erken saatlerinde okulun yolunu tutan emekli albay Sürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada en büyük hayali olan üniversiteden mezun olacağı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Kendisini 20 yaşındaki bir genç gibi hissettiğini, heyecanlandığını belirten Sürer, okumaktan büyük bir zevk aldığını dile getirdi.Gece geç saatlere kadar ders çalıştığını aktaran Sürer, "Üniversiteye kaldığım yerden devam etme hissi rüyalarıma giriyordu. Kendimi okulda çok iyi hissediyorum. Nasip olursa bu sene mezun olacağım. Okuluma devam edememe durumu rüyalarıma giriyordu. Gençler arasında adeta gençleşiyorum. Sabahları öyle 'çok uyuyayım' demiyorum. Bir an önce gün doğsun da okula gideyim diyorum." dedi.
Okula adaptasyon problemi yaşamadığını aktaran Sürer, şunları kaydetti:"Buradaki herkesle çok iyi ilişkimiz var. Kendimi onlarla bir görüyorum. Hiç biri bana amca demez. Bana ya ağabey ya da komutanım derler. Öğrencileri çok seviyorum. Gençlik bana büyük bir ilham veriyor. Zaten o ilhamla buraya gelip gidiyorum. Kendimi burada çok mutlu hissediyorum."Okumayı çok sevdiğini ömrü elverdiği müddetçe okumayı sürdüreceğini kaydeden Sürer, "Mezun olunca ömrüm yeterse ikinci bir üniversiteyi tercih edip elektrik - elektronik bölümünü okumak istiyorum. Çünkü ben fen lisesi mezunuyum. Çok ilgi duyarım bu alana." şeklinde konuştu.
Askerlik mesleğinin kendisinde çok ayrı bir yeri olduğunu anlatan Sürer, aynı görevin verilmesi halinde yeniden askere gidebileceğini, söz konusu vatan ve millet olduğunda her şeyin anlamını yitirdiğini ifade etti.
- "Gece saat birlere kadar çalışıyor"Eşinin yeniden öğrenci olmasına sevindiğini anlatan Seher Sürer ise, "Gece saat birlere kadar ders çalışıyor. Bazen kendisini unutuyor. ‘Hasan bey saat geç oldu artık yeter’ diyorum. İyi ve çalışkan bir öğrenci. İnşallah onun bu sene mezuniyeti olacak." ifadelerini kullandı.Üniversitenin öğretim üyelerinden Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan de Sürer'in derslere çok ilgili ve başarılı bir öğrenci olduğunu belirtti.
Sınıf arkadaşlarından İbrahim Çemen ise "Yaşça bizden büyük. Onun tecrübelerinden yararlanıyoruz. Ona seslenirken genelde ‘komutanım’ diyoruz. Dönem olarak bizden üstte olduğu için sınav önceleri de bize yardımcı oluyor." diye konuştu.

Ders Çalış Öğretmenler Emekli Albay Öğretmen Mezuniyet 

18 Aralık 2017 Pazartesi günü yayınlandı