Güney ve Kuzey Kore heyetleri önümüzdeki hafta Salı günü bir araya geliyor

Zehra Burcu Ağdan'ın açıklamaları
Nükleer Silah Çekim Kış Olimpiyatları Olimpiyat Terör Örgütü 

-Genel ve detay çekimler

( ANKARA )- Kafkassam Güney Kore Uzmanı Zehra Burcu Ağdan:- "(Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkiler) Kuzey Kore'den bir heyet bugün yola çıkmış. Güney Kore'nin sınırını geçtikten sonra bunların ortak alanda bir şehirde görüşmelere başlayacaklar. Heyet bazında görüşme yaşanacak ilk başta. Sonuçlarını bekliyoruz"- "Özellikle yeni Cumhurbaşkanı, kendisi dış ilişkiler bakımından ılımlı bir insan. Kuzey Kore ile de ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini düşünüyor. Bununla ilgili anketler yapıldı"- "Ülkenin yüzde 80'i Kore Cumhuriyeti barış içinde tekrar yaşamak istiyor. Kuzey ile Güney Kore'nin birleşmesini istiyorlar, Güney Kore'de"- "(Güney Kore ile Türkiye ilişkilerine FETÖ'nün etkisinin olduğu iddiaları) Güney Kore'de bazı Türk okulları, çünkü orada yaşayan Türk ailelerinin kendi çocuklarını göndermek istedikleri Türk okullarda maalesef FETÖ terör örgütü konuşlanmış durumdaydı"- "Türkiye ile Güney Kore ilişkilerine daha ileri seviyeleri götürmek için ortaya çıkan filmin gösterimine engel teşkil ettiler. Şu anda Güney Kore'de maalesef ki Ayla filmi gösterilmedi" ANKARA

- Kafkassam Güney Kore Uzmanı Zehra Burcu Ağdan, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkilere ilişkin, "Kuzey Kore'den bir heyet bugün yola çıkmış. Güney Kore'nin sınırını geçtikten sonra bunların ortak alanda bir şehirde görüşmelere başlayacaklar. Heyet bazında görüşme yaşanacak ilk başta. Sonuçlarını bekliyoruz" dedi.
Kuzey Kore'nin, Güney Kore'nin 9 Ocak tarihli yaptığı görüşme teklifini kabul ettiği bildirilmişti. 9 Ocak'ta yapılacak görüşmenin ana gündem maddelerini, ilişkilerin nasıl ilerletileceği ve çalışma gruplarının düzeyinin belirlenmesinin oluşturacağı bildirilmişti. Kuzey Kore tarafının gelecek ay düzenlenecek 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'na katılımının da söz konusu görüşmede ele alınacağını kaydedilmişti. Kafkassam Güney Kore Uzmanı Zehra Burcu Ağdan, İHA'ya konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Güney Kore ve Kuzey Kore 1950'de yaşanan savaş sonrasında ayrıldılar ve uzun bir süre birbirleriyle iletişim kuramadılar. Yalnız ortak kullandıkları alan mevcuttu fakat 11 ay kadar önce Güney Kore oradaki bütün desteklerini de çekti. Çünkü Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri sonrası Güney Kore bundan çok rahatsız olmuştu. 2018 Kış Olimpiyatları Güney Kore'de gerçekleştirilecek. Bu gerçekleştirilecek kış olimpiyatları için öncelikle Kuzey Kore'den bir ilk adım geldi, Güney Kore'ye. İlk iletişim. Kore Cumhuriyetinde spor gerçekten önemli. 2002 yılında Kuzey Kore dünya spor olimpiyatlarına en son o zaman katılmıştı. Olimpiyatların Kuzey Kore'ye çok yakın bir, sınıra çok yakın bir yerde olması sebebiyle Kuzey Kore Güney Kore'yi bu konuda desteklemek istediğini, sponsorluk konusunda, hem de sporcu göndermek istediğini bildirdi. Güney Kore bu duruma gerçekten çok olumlu yaklaştı" ifadelerini kullandı. Ağdan, "Özellikle yeni Cumhurbaşkanı, kendisi dış ilişkiler bakımından ılımlı bir insan. Kuzey Kore ile de ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini düşünüyor. Bununla ilgili anketler yapıldı. Ülkedeki insanların yüzde 20'si Kuzey Kore ile birleşmeyi istemiyor. Hala eskinin verdiği bir üzüntüyle, sıkıntıyla. Ülkenin yüzde 80'i Kore Cumhuriyeti barış içinde tekrar yaşamak istiyor. Kuzey ile Güney Kore'nin birleşmesini istiyorlar, Güney Kore'de. Kuzey Kore bilgi pazarına bir şey sunmuyor ama güney Kore bu konuda ılıman" dedi.
"Ülkelerin birleşeceği konusunda pek fikir sahibi olamıyoruz" diyen Ağdan, "Ama en azından dış mihraçların iki ülkenin kendi sorunlarını çözmesi konusunda birazcık daha geri adım atacağa benziyorlar. Amerika, Çin olsun. Son zamanlarda Amerika'da Trump'ın yapmış olduğu açıklamalar, nükleer silahlarla ilgili, ortam biraz gerildi. Bunun için Güney Kore, Kuzey Kore ile Amerika'nın birazcık daha yumuşaması için ön ayak olmak istiyor gibi. Güney Kore'nin Cumhurbaşkanı özellikle" açıklamasında bulundu. Ağdan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kuzey Kore'den bir heyet bugün yola çıkmış. Güney Kore'nin sınırını geçtikten sonra bunların ortak alanda bir şehirde görüşmelere başlayacaklar. Heyet bazında görüşme yaşanacak ilk başta. Sonuçlarını bekliyoruz." Güney Kore ile Türkiye ilişkilerine FETÖ'nün etkisi olduğu yönündeki iddialara ilişkin değerlendirmede bulunan Ağdan, "Güney Kore'de bazı Türk okulları, çünkü orada yaşayan Türk ailelerinin kendi çocuklarını göndermek istedikleri Türk okullarda maalesef FETÖ terör örgütü konuşlanmış durumdaydı.Bu yüzden son çekilen Ayla filminin, birazcık daha Türkiye ile Güney Kore ilişkilerine daha ileri seviyeleri götürmek için ortaya çıkan filmin gösterimine engel teşkil ettiler. Şu anda Güney Kore'de maalesef ki Ayla filmi gösterilmedi. Ama internet üzerinden özellikle Güney Kore'deki insanların Ayla filmine olan tepkileri çok çok güzeldi. Güney Kore'de film gösterildi. Büyükelçiliğimiz sayesinde. Ama tabii ki ondan sonra sinemalarda gösterimi olmadı" dedi.

7 Ocak 2018 Pazar günü yayınlandı