Güney Kıbrıslılar sandık başında - LEFKOŞA

- Oy kullanımı detaylar Güney Kıbrıs lılar sandık başında - GKRY lideri Anastasiadis: - "Benim halkımızdan istediğim seçimden sonra da bizi birlikte tutabilecek bir adaya oy vermeleri. Asıl karşımızdaki rakipler değil, adanın sorunlarıdır. Bunları aşmak için iş birliği, ciddiyet ve planlama gerekiyor" - Malas: - "Kişisel sürtüşmelerin ve çıkarların zamanı değil. Herkes, kendilerine umut veren aday için oyunu kullanmalı" - Papadopulos: - "Herkes değişim için, umut için, güven için sandığa gitsin"LEFKOŞA / LİMASOL (AA) - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) halk 5 yıl görev yapacak yeni liderini seçmek için sandık başına giderken, adaylar oylarını kullandı.Oyunu Limasol'daki Lanitio Lisesinde kullanan Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis, aile üyeleri ve destekçileri tarafından karşılandı.Torunlarıyla oy verme işlemini gerçekleştirdikten sonra basın mensuplarına konuşan Anastasiadis, halka seçimlere katılma çağrısında bulunarak, "Benim halkımızdan istediğim seçimden sonra da bizi birlikte tutabilecek bir adaya oy vermeleri. Asıl karşımızdaki rakipler değil, adanın sorunlarıdır. Bunları aşmak için iş birliği, ciddiyet ve planlama gerekiyor." dedi.
Anastasiadis, seçimi demokrasi bayramı olarak niteleyerek, oy kullanmayanların seçimden sonra şikayet etme haklarının bulunmadığını savundu.Diğer aday Stavros Malas ise oyunu Lefkoşa'da bir seçim merkezinde kullanmasının ardından yaptığı açıklamada, seçimlere katılım çağrısı yaptı.Malas, halkın kendi sorunlarına çözüm sunan lidere oy atması gerektiğini belirterek, "Kişisel sürtüşmelerin ve çıkarların zamanı değil. Herkes, kendilerine umut veren aday için oyunu kullanmalı." diye konuştu.
Lefkoşa'da sandık başına giden bir diğer aday Nikolas Papadopulos da ailesiyle oyunu kullanmasının ardından seçimi basın mensuplarına değerlendirdi.Papadopulos, bugün başrolde adayların değil halkın bulunduğuna işaret ederek, "Herkes değişim için, umut için, güven için sandığa gitsin." ifadesini kullandı. - Katılım oranı düşükRum medyasına göre, seçimin ilk saatlerinde katılım oranı genel olarak 2013'teki seçime göre düşük seyrediyor.Rum kesiminin liderliği için toplam 9 adayın yarıştığı başkanlık seçimi için yerel saatle 07.00'da açılan sandıklarda, 18.00'a kadar oy verme işlemi gerçekleştirilebilecek.GKRY seçimlerinde 657'si Kıbrıs lı Türk toplam 550 bin 876 seçmen, bin 122 seçim merkezinde oy kullanabilecek.Başta Yunanistan ve İngiltere olmak üzere yurtdışında kayıtlı 11 bin 683 Rum seçmen için ise 15 ülkede toplam 38 seçim merkezi kuruldu.Seçim sonuçlarında adaylardan herhangi birinin oyların yüzde 50'den fazlasını alamaması halinde Rum kesiminin liderini en çok oy alan iki adayın yarışacağı ikinci tur belirleyecek.Güvenlik önlemlerinin de üst seviyede olacağı seçim boyunca 2 bin polisin görev yapacağı ifade edildi. Polis tarafından yapılan açıklamada, oy verme işleminin sorunsuz bir şekilde devam ettiği bildirildi.
Anketlere göre, son 5 yıldır Rum yönetiminin liderliğini yapan, sağcı muhafazakarların ve liberallerin oluşturduğu Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) adayı Anastasiadis'in favori görüldüğü seçimde, AKEL'den Malas ve DİKO, EDEK, Dayanışma Hareketi ve Ekologlar’ın desteklediği Papadopulos önde gelen diğer adaylar olarak görülüyor.
İngiltere Muhafazakarlar Muhafazakar Başkanlık Seçimi Basın Mensupları 

28 Ocak 2018 Pazar günü yayınlandı