Görme engelliler 'okey'de yancı değil oyuncu - ANKARA

Görme engelliler "okey"de yancı değil oyuncu - ANKARA - Görme engellilerin mekana gelişi - Masaya oturmaları - Braille alfabesiyle yapılan okey taşları - Görme engellilerin okey oynaması - Görme engelli EGED Başkanı Emre Taşgın'ın konuşması - Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü son sınıf öğrencisi görme engelli Orhan Al'ın konuşması - Okey oynayanlardan genel görüntü - Braille alfabesiyle yazı yazan, kitap okuyan görme engelliler, "Her Yerde Braille" kampanyası kapsamında görenler ile "okey" oynadı - Özel tasarlanmış taşlarla oynanan müsabakanın galibi görme engelliler oldu - Görme engelli üniversite öğrencisi Al: - "Braille alfabesiyle tasarlanan okey taşları olmasa bir görme engellinin arkadaşları ile gittiği zaman okey masasında olabileceği tek yer yancı pozisyonu oluyor. Ama bu taşlar sayesinde siz dışarıda kalmıyorsunuz"ANKARA (AA) - ÖMER OLCAY - Braille alfabesiyle yazı yazan, kitap okuyan Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) üyeleri, "Her Yerde Braille" kampanyası kapsamında görenler ile "okey" oynadı.Altı nokta esasına dayalı, görme engellilerin okuyup yazabilmesi için geliştirilmiş kabartmalı Braille alfabesinin hayatın her alanında kullanılabileceğini göstermek için "Her Yerde Braille" kampanyası başlatan EGED, bir farkındalık etkinliği gerçekleştirdi.İki görme engelli ile iki gören arasında Balgat'ta bir kafedeki okey müsabakası ilginç görüntülere sahne oldu. Görenlerin de rahatlıkla oynayabileceği şekilde Braille alfabesi ile tasarlanan okey taşlarının rengini ve sayısını yardım almadan anlayabilen görme engelliler, rakipleriyle kıyasıya mücadeleye girdi. Oyunun galibi görme engelliler oldu.Sosyal Bilgiler öğretmeni olan doğuştan görme engelli EGED Başkanı Emre Taşgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Braille alfabesinin başta eğitim alanında olmak üzere hayatın her alanında kullanıldığını belirtti.
Taşgın, artık görme engelli bireylerin bir restorana gittiğinde siparişlerini kimseden yardım almadan, Braille alfabesi ile düzenlenmiş menülerle rahatlıkla verebildiğini ifade etti.
Dernek olarak "Her Yerde Braille" kampanyası kapsamında farklı etkinlikler ile farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Taşgın, "Restoranda, eğitimde, sosyal yaşamda, istihdamda ve bazen de oyun ortamında "Her Yerde Braille" diyebiliyoruz. Bugünkü etkinliğimiz de buna bir örnek." diye konuştu.
- Brail alfabesi ile engeller ortadan kalkıyorBraille alfabesi ile kendilerini eşit hissettiklerini dile getiren Taşgın, şunları kaydetti:"Braille alfabesi sayesinde görenlerle görmeyenler rahatlıkla aynı masada oyun oynayabilirler. Kaynaşma ve dayanışma oluyor, haliyle gören ile görmeyen farkı ortadan kalkıyor." - "Görenlerden bir eksiğimiz yok"Kampanya yöneticilerinden Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü son sınıf öğrencisi görme engelli Orhan Al, Braille alfabesinin hayatını kolaylaştırdığını ve kendisini diğer insanlarla eşit hissettirdiğini belirtti.
Görenlerden bir eksikleri olmadığını vurgulayan Al, şunları dile getirdi:"Onlarla vakit geçirebiliyoruz, eğlenebiliyoruz, bir oyun oynayabiliyoruz. Çok güzel bir duygu. Braille alfabesiyle tasarlanan okey taşları olmasa bir görme engellinin arkadaşları ile gittiği zaman okey masasında olabileceği tek yer yancı pozisyonu oluyor. Ama Braille, yazı hayatımızın her yerinde olduğu gibi bu taşlara da sirayet ettiği zaman siz dışarıda kalmıyorsunuz."Hayatın her alanında bu imkandan yararlanabildiklerini ifade eden Al, "Okuduğum bölümde bu alfabeyi çok sık kullanıyorum. Eğitim hayatımda kullanıyorum, eğitim hayatı dışında sosyal hayatta kullanıyorum. Bu sayede eğitimimizi daha kolay, daha efektif ve daha eşit sağlayabiliyoruz." sözlerine yer verdi.
Görme Engelli Görme Engelliler İlginç Görüntü Eğitim Hayatı Üniversite Öğrencisi 

17 Şubat 2018 Cumartesi günü yayınlandı