Geleneksel alışverişin simgesi 'Merzifon Arastası' - AMASYA

Geleneksel alışverişin simgesi "Merzifon Arastası" - AMASYA - 500 yıllık geçmişe sahip Merzifon Arastası'nın havadan görüntüsü - Çarşıdaki esnafın çalışması - Vatandaşların çarşıyı gezmesi - Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı'nın konuşmasıGeleneksel alışverişin simgesi "Merzifon Arastası" - Amasya 'nın Merzifon ilçesindeki ayakkabıcı, terzi, kasap gibi farklı alanlarda pek çok esnafın faaliyet gösterdiği Merzifon Arastası, yüzyıllardır bölgenin ticaret merkezi olma özelliğini koruyor - Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı: - "Geleneksel alışverişin, geleneksel yaşamın her boyutunu görebileceğiniz arastada 300'e yakın esnaf var. Burası bizim için çok kıymetli çünkü kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizin burada kaybolmadığını görüyoruz"AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - Amasya 'da, 400 yılı aşkın geçmişe sahip Merzifon Arastası, ayakkabıcı, terzi, kasap gibi farklı alanlarda pek çok esnafa ekmek kapısı oluyor.İlçede 17. yüzyılda yapılan Karamustafa Paşa Külliyesi dahilindeki en önemli yapılardan olan bedesten, etrafını sarmış tarihi çarşıda ayakkabıcılar sokağı, terziler sokağı, kasaplar sokağı, pideciler sokağı gibi bölümlerden oluşuyor.Geleneksel alışverişin simgesi olan tarihi çarşıdaki bazı esnaf, unutulmaya yüz tutmuş bakırcılık, semercilik gibi meslekleri ayakta tutmaya çalışıyor.Geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan, yöresel ürünleri ve nostaljik yapısıyla kente gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken tarihi çarşı, yüzyıllardır bölgenin en hareketli ticaret merkezi olarak misyonunu devam ettiriyor.Bölgede kına gecesi, düğün, doğum, bayram gibi özel gün alışverişlerini yapmak ve yöresel yiyeceklerle geleneksel el sanatları ürünleri almak isteyenler, soluğu Merzifon Arastası'nda alıyor.Tarihi çarşıda 300 dükkanda giyimden gıdaya, ev eşyasından lokantaya kadar çeşitli sektörlerde hizmet veren esnaf, geleneksel esnaf kültürünü de yaşatmaya çalışıyor.Merzifon Arastası, ilçenin stratejik yapısı dolayısıyla kervanların sıkça uğradığı ve Osmanlı döneminde ekonominin canlı tutulduğu bir çarşı olarak biliniyor. - "Sonraki yüzyıllara bu dokuyu taşımamız gerekiyor"Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Merzifon Arastası'nda hem tarihin hem de ticaretin canlı olduğunu söyledi.

Çarşının tarihi dokusuyla orijinalliğini koruduğuna işaret eden Kargı, şöyle devam etti:"Bizim için çok önemli olan geleneksel alışverişin, geleneksel yaşamın her boyutunu görebileceğiniz arastada 300'e yakın esnaf var. Burası bizim için çok kıymetli çünkü kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizin burada kaybolmadığını görüyoruz. Berberi, terzisi, ayakkabıcısı, lokantacısıyla yaklaşık 500 yıllık bir tarih var ve bu tarihi dokunun içerisinde alışveriş yapıyorsunuz. Ben yorulduğum anlarda kendimi bu çarşıya atıyorum çünkü burada gerçek bir yaşam, yüzyıllardır süregelen bir gelenek var. Şehrin ekonomik canlılığı burada yaşıyor."Çarşıda ticaretin geleneklere ve eski esnaf kültürüne göre yapıldığını vurgulayan Kargı, aynı iş kolunda çalışan bir esnafın siftah ettikten sonra, "Ben siftah yaptım, karşı komşum siftah yapmadı, alışverişini oradan yap" dediği geleneğin devam ettiğini anlatarak, "Burada esnaf ticaret ve komşuluk hukuku içinde hareket ediyor." şeklinde konuştu.
Kargı, bu dokuyu gördükçe sorumluluklarının farkına vardıklarını dile getirerek, "Vatandaşlarımızı eşini, çocuğunu yanına alıp bu arastayı gezmeye davet ediyorum. Alışveriş yapmasalar dahi burada insanlar huzuru bulacaktır. Buranın nasıl yüzyıllar öncesinden bu zamana kadar geldiğini biliyorsak, bizim de sonraki yüzyıllara bu dokuyu taşımamız gerekiyor. Çalışmalarımıza bu titizlikle devam ediyoruz." ifadesini kullandı.Arastada 60 yıldır terzilik yapan Ahmet Alataş ise çarşının kendileri için bir ekmek kapısı olmasının yanında huzur kaynağı anlamına geldiğini belirterek, "Burada bir kültürü, bir tarihi yaşatmaya çalışıyoruz. Çok şükür, bugüne kadar getirdik. Tek hayalimiz bu çarşının, en önemlisi buradaki kültürün devam etmesi." diye konuştu.

Alışveriş Ayakkabıcı El Sanatları Ziyaretçiler Kına Gecesi 

11 Eylül 2018 Salı günü yayınlandı