Gazze'de işsizliğe karşı gösteri



: - Gösteri için toplanılması - Göstericilerin pankartlar taşıması - Gazze 'deki Sivil Toplum Kuruluşları Ağı Müdürü Emced eş - Şevva ile röportaj - Üniversite öğrencisi Şeyma Rebah ile röportaj - Üniversite Mezunlarını Savunma Komitesi Başkanı İhab Ebu İrmane ile röportajGAZZE (AA) - Gazze 'de üniversite mezunları, kendilerine iş imkanı sağlanması talebiyle gösteri düzenledi.
Üniversite Mezunlarını Savunma Komitesi (bağımsız) tarafından Gazze 'deki Meçhul Asker Anıtı önünde düzenlenen gösteriye katılanlar, kendilerine iş imkanı sağlanmasını talep eden yazıların bulunduğu dövizler taşıdı. Gazze 'deki Sivil Toplum Kuruluşları Ağı Müdürü Emced eş - Şevva, gösteri sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut durumun, fakirliğin ve gıda fiyatlarının yükselmesi ile gençler arasında işsizlik oranının yüzde 65'lere ulaşması nedeniyle Gazze 'nin tarihinde en kötü durum olduğunu söyledi.

Şevva, Gazze 'deki kötü durumun bazı sebeplerden kaynaklandığını ve bu sebeplerin başında İsrail'in sıkı ablukası, Filistinliler arasındaki siyasi bölünmüşlük, uluslararası finansmanın neredeyse tamamen durması ve mevcut kötü durumun şiddetini azaltacak gerçek kalkınma ortamının bulunmamasının yer aldığını dile getirdi. Gazze 'deki üniversitelerin her yıl yaklaşık 18 bin mezun verdiğini ve bunların çoğunun iş imkanı bulamadığını aktaran Şevva, işsizlik oranının artmasıyla gençlerin psikolojik, sosyal ve ekonomik durumlarının etkilendiğini dile getirdi.Üniversite Mezunlarını Savunma Komitesi Başkanı İhab Ebu İrmane de kendisinin 28 yaşına gelmesine rağmen zor hayat şartları ve işsizlik oranının yüksekliği nedeniyle hayata adım atmaktan aciz olduğunu belirtti.
Ebu İrmane, "Bugün biz üniversite mezunları olarak onurlu yaşam ve çalışma haklarını talep etmek için yola çıktık. Komitemiz, hükümete ve Filistinli gruplara, Gazze 'deki gençlerin sorunlarının yüzde 50'sinden fazlasını çözecek çalışma planı sundu." dedi.
Komite Başkanı Ebu İrmane, Filistin hükümetinden, Gazze 'deki üniversiteli gençlerinin işsizlik sorununa bir çözüm bulmasını talep etti.Üniversite öğrencisi Şeyma Rebah da gösterinin hedefinin en basit insan haklarını talep etmek olduğunu söyledi.

Üniversite mezunlarının, hükümetin doğal olarak kendilerine sunması gereken en basit haklarını talep ettiklerini aktaran Rebah, hükümetten, Filistin toplumuna ekonomik ve sosyal düzeyde olumsuz etkileri nedeniyle üniversite mezunları arasındaki işsizlik sorununa çözüm bulmasını istedi.Rebah, " Gazze bugün çok fakir, daha önce bu seviyeye ulaşmamıştı. İnsanlar çocuklarına yiyecek temin etmek için ev eşyalarını ve evlerini satıyor." diye konuştu.
Son istatistiklere göre Gazze 'de fakirlik oranı yüzde 80'lere ulaşırken işsizlik oranı ise yüzde 50'ye yükselmiş durumda.Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi, 2006'dan bu yana İsrail'in kara, hava ve deniz ablukası altında bulunuyor.
Psikoloji Muhabir Uluslararası Hükümet İşsizlik Oranı 

8 Şubat 2018 Perşembe günü yayınlandı