Gaziantep'te de üzüm bağları yok oluyor

KÖY CAMİNDEN GÖRÜNTÜLER
Hastalık Mantar Hastalığı Üzüm Bağı Aşırı Yağış Kimyasal Silah 

-İLÇE TARIM VE HAYVANCILIK EKİPLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
-KÖY HALKINDAN DETAYLAR
-KÖY MUHTARI İLE RÖPORTAJ
-NURİ ŞAHİN'İN RÖPORTAJI

( GAZİANTEP -ÖZEL)- Türkiye'nin güneyinden Hatay, Kilis, Şanlıurfa'dan sonra Gaziantep'te de üzüm bağları aniden yok olmaya başladı- Çeşitli iddiaların ortaya atıldığı durum ile ilgili inceleme yapan ekipler, olayın bir çeşit hastalıktan kaynaklandığını tespit etti GAZİANTEP

- Güneydoğu'da Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden sonra Gaziantep'in İslahiye ilçesinde de kuruyan üzüm bağları kuruyarak, yok oluyor. Çeşitli iddiaların ortaya atıldığı durum ile ilgili inceleme yapan ekipler, olayın bir çeşit hastalıktan kaynaklandığını belirledi Gaziantep'in İslahiye ilçesinde henüz bilinmeyen bir şekilde üzüm bağları kuruyor. Çiftçiler ilk defa karşılaştıkları olaya anlam veremezken, sebebi konusunda ise çeşitli iddialar ortaya atıyor. kimilerine göre aşırı sıcak ve kuraklık nedeniyle bağların kuruduğu belirtilirken, bazı çiftçiler ise Suriye'deki savaşta kullanıldığı ileri sürülen kimyasal silahlardan ağaçların kuruduğunu ileri sürdü. Kimileri bu durumu son dönemlerde etkili olan aşırı yağışlara bağlarken, bazıları ise üzüm bağlarında görülen bir hastalıktan kaynaklandığını kaydetti.
Kilis ve Hatay tarafında da bilinmeyen nedenle üzüm bağlarının yok olmaya başladığını savunan çiftçiler, en son ise Şanlıurfa Siverek'teki bağlarda benzer türden şikayetler duyduklarını ifade etti.
Mayıs ayında görülmeye başlanan durum nedeniyle çiftçi büyük panik yaşarken, yetkililerden yardım istedi. İlçe Tarım Müdürlüğü ziraat mühendisleri tarafından İslahiye Aşağıbilenler, Sulamara, Boğaziçi mevkilerindeki üzüm bağlarında inceleme başlatıldı. İncelemelerde olayın İlçede yaklaşım 2 bin 500 dekarlık alanda rastlanan olay nedeniyle binlerce üzüm bağının kuruduğu belirtilirken ekiplerin ilk incelemelerinde ise bağ mildiyösü olarak bilinen bir mantar hastalığı olduğunu tespit etti. Görevliler mahalle camilerinde çiftçilerle toplantılar yaparak, hastalığa karşı uyarılarda bulundu. İlaçlama ve hastalıkla mücadele konusunda da bilgi veren ekipler, cami imamlarının ise camilerinden yapacakları anonslar ile bağcıları ilaçlama konusunda hatırlatmalar yapmalarını da istedi.
29 Mayıs 2018 Salı günü yayınlandı