Fatma Benli: 'Bu davalara sahip çıkarak darbecilere karşı olduğumuzu beyan etmeliyiz' - İSTANBUL

Fatma Benli: "Bu davalara sahip çıkarak darbecilere karşı olduğumuzu beyanetmeliyiz" - İSTANBUL - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekilli Fatma Benli'nin konuşması - Avukat Mehmer Sarı'nın konuşmasıSilivri'de devam eden FETÖ davaları - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Benli: - "Halka karşı darbe yapmanın ne demek olduğunu en baştan beri bilen kişilerin, bugün mahkeme karşısına gelip 'Bizim hiçbir şeyden haberimiz yoktu', 'Herhangi bir suçtan bizleri suçlamaları yanlıştır' demeleri, işin doğrusu bugün Afrin'de canlarını feda eden Mehmetçiklerimize haksızlık. Bu nedenle davaların takip edilmesini önemsiyoruz"İSTANBUL (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Fatma Benli, Silivri'de devam eden FETÖ davalarına ilişkin, "Halka karşı darbe yapmanın ne demek olduğunu en baştan beri bilen kişilerin, bugün mahkeme karşısına gelip 'Bizim hiçbir şeyden haberimiz yoktu', 'Herhangi bir suçtan bizleri suçlamaları yanlıştır' demeleri, işin doğrusu bugün Afrin'de canlarını feda eden Mehmetçiklerimize haksızlık. Bu nedenle davaların takip edilmesini önemsiyoruz." dedi.
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığı'nda yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 40'ı tutuklu 128 sanığın yargılandığı davanın duruşmasını izlemek için Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesine gelen Benli, gazetecilere açıklama yaptı.Benli, İstanbul 'un çeşitli ilçelerinden gelen vatandaşlarla davayı takip ettiklerini söyledi.

Davanın önemli olduğunu vurgulayan Benli, şöyle devam etti:"Darbe girişimi gecesinde vatandaşların araçlarını ezerek, insanlarımıza zarar vererek tanklar, Selimiye Kışlasına gelmişti. Darbeye karşı olan askerler, dışarıya çıkmışlardı. Buna karşın darbe taraftarı olan, darbecileri savunan kişiler, içeride kaldığı için onlara ilişkin dava devam ediyor. Ne ilginçtir ki sanıklar savunmalarında 'Darbeden kendilerinin haberdar' olmadıklarını, tanık olarak dinlenilen tümgeneralin, yarbay ve albayın yalan söylediğini, kendilerinin bu suçta herhangi bir bağlantılarının olmadığını ifade ediyor.Ancak darbe davalarının aslını biliyoruz. Sonuçta 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözde konseyi adıyla TRT'ye çıkanlar, hem 'sıkıyönetim' ilan edildiğini hem 'hükümetin devrildiğini' hem de 'bir anayasanın gelecekte vatandaşların ellerine verileceği' yönünde beyanda bulunmuşlardı. Dolasıyla Türk Ceza Kanunda yer alan, hem hükümeti devirmek hem de cebir ve şiddet kullanmak suretiyle anayasayı ilga etmek suçu gerçekleşmiş durumda." - "Bu davalara sahip çıkarak darbecilere karşı olduğumuzu beyan etmeliyiz"TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Benli, Türkiye'de bağımsız bir yargı olduğu için sanıkların savunmalarının alındığına işaret ederek, daha sonra eldeki delillere göre her biri hakkında tek tek kararlar verileceğini söyledi.

Milletvekilleri ve halk olarak kendilerine düşenin, bu davalara sahip çıkarak bütün darbecilere karşı olduklarını beyan etmek olduğunu dile getiren Benli, "Sonuçta bugün Afrin'de Mehmetçiklerimiz bizim vatanımızı savunmak için, bizim sınırlarımızı korumak için canlarını feda ediyor. Olması gereken şey bu, beklediğimiz bu. Darbeye karşı çıkan askerlerimiz de kendilerine düşen görevini yerine getirmişlerdi. Ama bugün 15 Temmuz davalarında yargılanan darbeci cunta ise bu halka ait tankı ve F - 16'ları bize, halka karşı kullandı. Türk Ceza Kanununda bunun bir karşılığı olduğunu ve almaları gereken cezalarını en baştan bilmeleri gerekiyordu. Halka karşı darbe yapmanın ne demek olduğunu en baştan beri bilen kişilerin, bugün mahkeme karşısına gelip 'Bizim hiçbir şeyden haberimiz yoktu', 'Herhangi bir suçtan bizleri suçlamaları yanlıştır' demeleri, işin doğrusu bugün Afrin'de canlarını feda eden Mehmetçiklerimize haksızlık. Bu nedenle davaların takip edilmesini önemsiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
General Anayasa Sıkıyönetim Darbe Girişimi Hükümet 

5 Mart 2018 Pazartesi günü yayınlandı