'Evimize giren yılanı yiyecek kadar açtık' (3) - İDLİB

"Evimize giren yılanı yiyecek kadar açtık" (3) - İDLİB - Doğu Gutalı İmam Muhammed ile röportaj"Evimize giren yılanı yiyecek kadar açtık" - Suriye'deki Esed rejiminin ablukasından ülkenin kuzeyine tahliye edilen Doğu Gutalılardan Semir isimli baba: - "Evimize giren yılanı yiyecek kadar açtık. Onu öldürüp çocuklarıma yedirdim"İDLİB (AA) - BURAK KARACOĞLU/EŞREF MUSA - Suriye'nin Doğu Guta bölgesindeki rejim kuşatmasından 5 yıl sonra çıkan Doğu Gutalılar, abluka günlerinde açlıktan yılan yedikleri, saldırılarda yaralananlara yardım ederken vuruldukları, camideyken hedef alındıkları günleri unutamıyor.Esed rejimi ve destekçilerinin, beş yılı aşkın süre ablukada tuttuğu Doğu Gutalılar acı dolu günleri unutmakta zorlanıyor.Bir diğer Doğu Gutalı İmam Muhammed de unutmadığı bir anısını şöyle anlattı:"Namaz bittikten sonra hava saldırısı oldu. Yaralanan bir baba oğlunu arıyor, haykırıyordu. Kanlar içinde olmasına rağmen çocuğunu arıyordu. İki gün sonra bir hastanede öldüğü haberini aldık. O an hiç aklımdan çıkmaz."Doğu Guta'da yaşananların basına yansıyandan çok daha fazla olduğunu belirterek, "Rejim özellikle ezan saatlerinde hava saldırılarını daha yoğunlaştırırdı. Cuma namazlarında hoparlör sesini kısardık. Camiye gelenler asker değildir, sivildir. Çocuk, yaşlı, annelerle beraber minicik kızlar geliyor. Asker - sivil gözetmeden hava saldırıları devam ederdi. Cuma namazına annesiyle gelen küçük kız yaralandı. Rejim dinini öğrenmeye çalışan minicik çocuklarla bile savaşırdı." şeklinde konuştu.
Muhammed, Esed rejiminin bölgedeki camilerin yüzde 90'ını hedef aldığını, her caminin bir veya iki defa hava saldırısına maruz kaldığını söyledi.

- "Cuma namazını vaktinden bir saat önce kılardık"Muhammed, her cuma Otaya beldesindeki caminin vurulduğunu ifade ederek, "Cuma namazlarını vaktinden bir saat önce kılardık ki insanların canına kıyılmasın." dedi.
İmam Muhammed şunları kaydetti:"Muhaliflerin Esed rejimine bağlı milislerinden arındırdığı bir bölgedeki camiye girdiğimde şok oldum. Camiyi askeri noktaya çevirmişler. Sigara izmaritleri, alkol şişeleri. Caminin bir köşesini tuvalet bile yapmışlar. Derin bir nefret mi, Allah’a meydan okumak mı bilmiyorum."
Hava Saldırısı Hastane Küçük Kız Rejim Saldırı 

10 Mayıs 2018 Perşembe günü yayınlandı