Ermeni işgalinde hayatını kaybeden kadınlar için Van Gölü’ne karanfil bırakıldı

-Heyetin tekne ile Akdamar Adasına geçmesi
Kırım Soykırım Yasa Tasarısı Basın Açıklaması Katliam 

--Teknede basın açıklaması
--Van Gölü'ne karanfıl bırakılması
--Dua okunması
--Milli yüzünü Alper Sunaçoğlu'nun Van Gölünde Türk bayrağı açması
--Teknede Sarı gelin türküsünün söylenmesi

( VAN ) VAN

- İyi Parti, Anadolu Aydınlar Ocağı, ASİMDER ve Kadirşinas Vanlılar Derneği üyeleri, Van’da 104 yıl önce Ermeni ve Rus işgali sırasında rehin alınarak tekneyle Akdamar Adası’na götürülürken intihar eden 50 kadın için Van Gölü’ne karanfil bıraktı. İyi Parti TBMM ve Türk Dünyasından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Vedat Yenerer; Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel Başkanı Göksel Gülbey, Anadolu Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Kamile Bekdemir ve Milli Yüzücü Alper Sunaçoğlu’nun da aralarında bulunduğu heyetle Van’a geldi. İlk olarak Zeve Şehitliğini ziyaret eden heyet, daha sonra Gevaş yakınlarında bulunan Akdamar Adası’na geçti. Akdamar Adası önünde duran teknede heyet adına bir açıklamada bulunan Vedat Yenerer, “Bugün burada toplanmamızın nedeni, bundan tam 104 yıl önce ‘Bölücü Ermeni’ çetecilerin işgali altında Müslüman Türklere işkence ve tecavüz adasına dönüştürdükleri Akdamar Adası’na, gemilerle götürülürken iffetlerini korumak için suya atlayıp hayatlarına son veren ve tarihin hazin ve kara sayfalarına işlemiş 50 Türk bacımızı unutmadığımızı ve unutmayacağımızı göstermek, onları anmak ve yad etmektir” dedi.
104 yıl önce Akdamar Adası’na götürülürken iffetlerini korumak için intihar eden kadınların hikayelerini anımsatan ve ABD Senatosunun sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısını kabul ettiğini dile getiren Yenerer, “Ermenilerin Türkiye’de soykırıma uğradığı yalan ve iftiralarının gündeme getirildiği şu günlerde, Van’da meydana gelen bu olayın dünya kamuoyunun dikkatlerine sunulması çok önemlidir. 1915-1918 yılları arasındaki Ermeni-Rus işgalinde asıl katliama uğrayanların ve mağdurun Türk halkı olduğu gerçeğinin gündeme tekrar tekrar getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Artık fiziki bir delil bulmak mümkün değil belki, ama ruhları, hatıraları burada bu sulardadır” ifadelerini kullandı. “50 Türk kadını için iffet anıtı dikilmesi talebinde bulunacağız” Açıklamasında, yetkililere çağrıda da bulunan Yenerer, “Türkiye’nin kalbine; Ankara’nın en merkezi yerinde bir parka, geçmişte bu Ermeni mezalimi karşısında iffetlerini korumak için göle atlayarak hayatlarına son veren genç yaşlı 50 Türk kadını için bir iffet anıtı dikilmesi talebinde bulunuyor ve bu konuda en kısa zamanda da çalışma başlatacağımızı belirtmek istiyorum. Sözlerime son verirken, naçiz bedenlerinin parçaların hala etrafımızda olduğunu bildiğimiz bacılarımızı büyük bir üzüntüyle birlikte saygı ve hasretle selamlıyorum” diye konuştu.
Hayatını kaybedenler için dua yapılması ve Van Gölü’ne karanfil bırakılması ile devam eden anma programı, milli yüzücü Alper Sunaçoğlu’nun göle dalması ve karanfiller arasında Türk bayrağını açması ile sona erdi. (ATL-MSA-Y)
27 Aralık 2019 Cuma günü yayınlandı