Engelleri serada aşıyorlar - KIRKLARELİ

- Serada öğrencilerin faaliyetlerinden genel ve detay görüntüler - Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım ile röportaj - Engelli öğrenciler ile röportajEngelleri serada aşıyorlar - Kırklareli 'de Şehit Mutlucan Kılıç Özel Eğitim ve Uygulama Merkezinin bahçesinde kurulan serada marul üreterek satışını yapan zihinsel engelli öğrenciler, organik tarımla uğraşarak rehabilite oluyor - Milli Eğitim Müdürü Aşım: "Amacımız öğrencilerimizi hayata hazırlamak ve meslek edindirmek. Öğrencilerimiz organik tarımla marul yetiştirdiler. Bu uygulamayla toprakla uğraşan öğrencilerimizde bir rahatlama olduğunu gözlemledik"KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli 'de Şehit Mutlucan Kılıç Özel Eğitim ve Uygulama Merkezinin bahçesinde kurulan serada marul üreterek satışını yapan zihinsel engelli öğrenciler, organik tarımla uğraşarak rehabilite oluyor.İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı merkezin bahçesinde "Tarım Atölyesi" faaliyetleri kapsamında kurulan serada engelli öğrenciler, yaklaşık 3 aydır organik marul üreterek, satışını gerçekleştiriyor.Günün belirli saatlerinde serada öğretmenlerinin gözetiminde marul tohumlarını eken öğrenciler, daha sonra çapalama, sulama gibi faaliyetlerde bulunuyor.Büyük keyif aldıkları gözlemlenen öğrenciler, hasat ettikleri marulları okulda öğretmen ve velilere satarak sosyalleşiyor.İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli öğrencilerin sosyalleşmesi amacıyla okul bahçesine yaklaşık 200 metrekarelik bir sera kurduklarını kaydetti.
Seracılık faaliyetleri kapsamında marul üretimi yaptıklarını belirten Aşım, öğrencilerin kendi ektikleri ürünleri kendilerinin hasat ettiğini anlattı.Aşım, engelli öğrencilerin çok güzel bir çalışmaya imza attıklarını dile getirerek, "Bu uygulama gerçekten örnek olmalı. Engellilerin her alanda olduğunu gibi tarımsal alanda da yer alabileceklerini burada görmüş olduk." dedi.
Engelli bireylerin fırsat verildiği takdirde bir çok faaliyette bulunabileceklerini aktaran Aşım, uygulamaya konulan serada da engelli bireylerin neler yapabileceklerini göstermek istediklerini vurguladı.Murat Aşım, öğrencilerin serada özveriyle çalıştıklarını ve kendi ektikleri marulları yetiştirerek satışa çıkardıklarına ifade ederek, "Buradaki amacımız öğrencilerimizin normal hayatta karşılaşabilecekleri tecrübeleri onlara verebilmek. Buradaki seramızda öğrencilerimiz faaliyetlerinde bulunuyorlar. Amacımız öğrencilerimizi hayata hazırlamak ve meslek edindirmek. Öğrencilerimiz organik tarımla marul yetiştirdi. Bu uygulamayla toprakla uğraşan öğrencilerimizde bir rahatlama olduğunu gözlemledik." diye konuştuUygulamaya koydukları projeyle öğrencilerin sosyalleştiklerini gördüklerini belirten Aşım, bu sayede öğrencilerin rehabilitasyonunu da sağlamış olduklarına dikkat çekti. - Öğrenciler mutluÖğrencilerden Aleyna Çiçek Şengül ise serada kendisini çok mutlu hissettiğini söyledi.

Serada marul ekerek, çapalama ve sulama işleri yaptıklarını anlatan Şengül, hasat ettikleri ürünleri de sattıklarını kaydetti.
Satışını yaptıkları marullarla okullarına da destek olduklarını belirten Şengül, uygulama ile meslek sahibi olacaklarına da inandıklarını dile getirdi.Elif Nur Albayrak ise tarım faaliyeti sayesinde arkadaşlarıyla daha iyi kaynaştığını belirtti.

Organik Tarım Rehabilitasyon Okul Bahçesi Engelli Öğrenciler Engelli Öğrenci 

18 Ocak 2018 Perşembe günü yayınlandı