Egemen Bağış, CAS'ın Fenerbahçe Kararını Değerlendirdi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 'Esed, Kuzey Kore ve Türkiye'den Kemal bey dışındaki herkes Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını biliyor' dedi.
Almanya Brüksel Kuzey Kore Başmüzakereci Egemen Bağış 


Bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Bağış'ın açıklamaları şöyle:

' Türkiye'nin duruşu nettir, Türkiye mağdurdan yana tavır koymuştur. Esed, Kuzey Kore ve Türkiye'de Kemal bey. Onun dışında herkes kimyasal silah kullanıldığını biliyor. CHP hala kınayamadı. Kol kola verme sevdalarından vazgeçemediler. Biz başından beri uyguluyoruz. Ne kimsenin bir karış toprağında gözümüz var ne de başka bir şey. Bir ölüm istemiyoruz. Sunal'ın bir filmi vardı propaganda. O filmi izleyenler ne kadar yakın olduğumuzu görürler. 500 bin komşumuz var sınırımızda, mülteci demiyoruz komşu diyoruz.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ NE OLACAK?

Aldığım bir sinyal yok ama vicdanımın aldığı bir sinyal var. Çocuklar katlediliyor. İnsanlar ölüyor. Sesimizi çıkarmamız lazım. Ölenlerin hepimiz üzerinde hakkı var. Suriye'deki rejime destek verenler önce geri çekilmeli. Bizim için önemli olan istikrar. Bir hava operasyonu olursa, rejim zayıflatılırsa barışa en önce geçilmesi lazım, gerekli adımların atılması lazım.

TÜRKİYE YALNIZLAŞTI TEPKİSİ

Onlar kendi dertlerine öyle düşmüşler ki ne dediklerini bilmiyorlar. Bunları anlamak için büyük çaba sarf eden bir ana muhalefet var onlara sormalı bunları. Türkiye'de ana muhalefet yalnız adam olayına geçtiler. Türkiye'nin yalnızlığı söz konusu değildir. Darbeye darbe diyemeyen zihniyetler vahşete de vahşet diyemediler. Demokrasiye inanan herkesin Mısır'a da sahip çıkması lazımdır.

MISIR'DAKİ ASKERİ DARBE

Meydanları dolduran insanlar verdikleri oya sahip çıkma mücadelesi veriyor. Dünyada yeni firavunlar maalesef ürüyor ve maalesef bunlara dur diyen çok az ülke var. Çok şükür torunlarımıza gururla anlatacağımız bir şeydir, Türkiye çok kararlı bir süreç içinde ilerlemiştir. ABD ile ilişkilerimiz o kadar güçlü, o kadar derin ki, bazen eşler bile anlaşmazlığa düşebiliyor. ABD ile çok çeşitli ilişkilerimiz var. ABD ile her konuda hem fikir olamayız, İsrail ABD'nin yumuşak karnı. Medyanın abarttığı gibi bir görüş ayrılığı olduğunu düşünmüyorum.

AB İLE MÜZAKERELER

O yüzden Türkiye otomatik taraf olmuyor. Olumsuz bir taraf ortaya çıkarsa Türkiye kendi çıkarını düşünecektir. Beyaz Saray'da ortak bir karar alındı ve basına sunuldu. Bir çalışma ekibi kuruldu. Biz bu ekibe full destek veriyoruz. Türkiye'nin herhangi bir zarara uğramaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. '

BERLİN'LE GEZİ GERİLİMİ

Bunun Geziyle ilgisi yok. 10-12 Eylül'de Litvanya'da olacağız. Almanya'da yaklaşan seçim ve Merkel'in vermek istediği mesajlardan kaynaklı bir durumdu. Yakında yeni bir demokrasi paketi sunulacak. Önemli gelişmeler var. Bu ülkede insanlar inançlarını dile getirmeye korkuyordu. Sloganımız belli ' Durmak yok reforma devam ' Türkiye hassasiyetini ortaya koydu. Brüksel'e gidemedik. Başbakanımızın önünde birçok davet var. Bütün bunları değerlendireceğiz. Sayın Barosso'nun da resmi davetleri var. Gündemimiz yoğun. Doğru zamanda bu ziyareti gerçekleştireceğiz.

RUHBAN OKULU AÇILACAK MI?

Ruhban okulu yargı kararıyla kapatıldı. Biz de inceliyoruz bu konuyu. Bazı konularda uluslararası camianın taraf olan ülkelerin eş zamanlı adım atması çok önemlidir. Ruhban okuluna gidecek olan kendi vatandaşımız. Mütekabiliyetten çok eş zamanlı iyi niyet adımı atmak diyelim. İyi niyetli adınlar atılırsa Türkiye'nin eli rahatlar. Biz karşı tarafın bu adımları atmasını ümit edelim, bakanlar kurulana paket geldiğinde değerlendirip sizlere açıklamak daha iyi olur. Ortodoks vatandaşlarımız haklı olarak din adamı sıkıntıları var. Din adamlarını yetiştirecek okula ihtiyaçları var. İhtiyaç giderilsin boyutundalar ama bu durum siyasi bir durumdur. Hangi formülle açılabilecekse onun yolları araştırılıyor. '

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ

20 sene önce Kürdüm diyemiyordunuz. Şimdi ise istediği konuşabiliyorlar. Türkiye düne göre özgür bir ülke. Eksik yanlarımız var. Cumhurbaşkanlarının bile etnik kimliğini açıklayamadığı bir dönemden bugüne geldik. Belli bir takvime sıkıştırmak, bastırmak çok ama çok yanlış olmuştur. Çok şükür terör bitmiştir. Hiçbir ülke kardeşlikle bölünmez, kalleşlikle bölünür. Kimse kimseyi değiştiremez. Herkesin fazla kültürü olacak. Eskiden devlet kendini üniversite kapısında kıyafet bekçisi zannederdi. Çok daha kucaklayıcı bir devlet anlayışla ilerliyoruz.

BELEDİYE BAŞKANLIĞI HAYALİM YOK

Benim herhangi bir adayım veya hayalim de yok. Ak Parti2de kimse kendi görevi dışında bir göreve aday olmaz. Böyle bir yaklaşımımız yoktur olamaz. Bu yaklaşım CHP'de olur. Ben görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışırım. Her Ak Parti için bu geçerlidir.

F.BAHÇE CEZASINA ONAMA

Bu karar sadece F.B kararı değildir. Fenerbahçe taraftarı olarak üzüldüm. Bunu elin kolun budanması değil de çıkan mesajı özümseyelim, bir daha Türk futbolunun böyle bir sonuca kalmaması için gerekli adımları atalım.

BU DA BİZE DERS OLSUN

Şikesiz, soru işareti bırakmayan, tertemiz bir spora kavuşmamız için gerekli adımları atalım bu da bize ders olsun.
28 Ağustos 2013 Çarşamba günü yayınlandı