Egemen Bağış: ABD’'deki Film, Sapık Zihniyetin Ürünü

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Hz. Muhammed'e (S.A.V.) hakaretler içeren ve protesto gösterilerine yol açan 'Müslümanların Masumiyeti' isimli filmle ilgili, ' Tamamen provokasyon amaçlı. Saçma sapan, sapık bir zihniyetin ürünü. ' dedi. ABD Ekümenik Patrikliği Temsilciliği Başkanı Anthony J. Limberakis ise, filmin 11 Eylül'ün yıl dönümüne rastlamasının oldukça vahim bir durum olduğunu söyledi.
Avrupa Ortodoks Ortodoks Kilisesi Diyanet İşleri Başkanı Müslümanların Masumiyeti 


Bakan Egemen Bağış, Ortaköy'deki AB Çalışma Ofisi'nde ABD Ekümenik Patrikliği Temsilciliği Başkanı Limberakis, Türkiye Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas ile çok sayıda din temsilcisini kabul etti. Yaklaşık 40 dakika süren görüşme öncesi Bakan Bağış, ' ABD'den gelen dostlarımızı, Türkiye'deki Rum Ortodoks Kilisesi ve Patrikhane'nin Amerika'daki hamileri olarak tanınan kilise temsilcilerinden oluşan bir heyeti ağırladıklarını söyledi.

ABD'de yayınlanan 'Müslümanların Masumiyeti' isimli filmle ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bağış, söz konusu filmin tamamen provokasyon amaçlı, saçma-sapan, sapık bir zihniyetin ürünü olduğunu ifade etti. Bu filmin amacının Ortadoğu'da ve dünya genelinde huzuru kaçırmaktan ziyade, 6 Kasım'da ABD'de gerçekleşecek olan seçimlere yönelik bir komplo teorisinin parçası olduğuna kanaat getirdiğini vurgulayan Bağış, ' Ne yazıktır ki Doğu'da ve Batı'da böyle saçma sapan girişimlerin etkisinde kalarak insanların hayatına kast edecek cehalette insanlar bulunmaktadır. Biraz evvel konuklarımızın da söylediği gibi herkesin kutsalına saygı duyulması gerekir. Ve dünyada bizim inancımızın da emrettiği gibi barışın ve esenliğin, sevginin ve karşılıklı saygının yer alması için çabalamamız gerekir. ' diye konuştu.

'FİLM, BASİT BİR PROVOKASYON GİRİŞİMİ'

' Ortada bir film de yok. Filmin parçacıkları var. ' diyen Bağış, ' Oynayanların 2 bin yıl evvel Mısır tarihi ile ilgili bir senaryoda oynadıklarını zannettikleri, seslendirme esnasında konuların saptırıldığı anlaşılıyor. Film başka bir amaçla yapılmış. İnsanların huzurunu kaçırmak ve ABD'deki seçim öncesi dengeyi değiştirmeye yönelik çok ucuz, basit bir provokasyon girişimi var. Sapıkça bir zihniyetin ürünü. Bu konu hakkında konuşmayı bile abesle iştigal görüyorum. ' ifadelerini kullandı.

Libya'da yapılan saldırıda ABD'nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens ve diğer üç elçilik yetkilisinin öldürülmesini de kınadıklarını dile getiren Bağış, ' Ama insanların kutsallarına yapılan her türlü hakareti de kınıyoruz. Ne başkalarının inancına, kutsalına hakareti tasvip edebiliriz. Ne de onu bahane edip suikast yapmaya, terör saldırısı yapmayı tasvip edebiliriz. Terörle hiçbir yere varılamaz. Bu olaylar Türkiye'nin AB üyeliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. ' şeklinde konuştu.

'FİLMİN 11 EYLÜL'ÜN YIL DÖNÜMÜNE RASTLAMASI VAHİMDİR'

Söz konusu filmle ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan ABD Ekümenik Patrikliği Temsilciliği Başkanı Anthony J. Limberakis ise, bir önceki gün Ankara'da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile görüştüğünü belirtti. Görüşmenin son derece olumlu bir havada geçtiğini kaydeden Limberakis, 2007'den bu yana Türkiye'de azınlıklarla ilgili gelişmelerin son derece olumlu olduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Limberakis şöyle konuştu: ' Biz herhangi bir dine karşı yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu filmin ortaya çıkmasının 11 Eylül'ün yıl dönümüne rastlaması oldukça üzücü ve vahimdir. ' dedi.

14 Eylül 2012 Cuma günü yayınlandı