Doktor Vagonu, Uşaklılarla buluştu

ESKİ UŞAK ARAŞTIRMA DERNEĞİ BAŞKAN YARDIMCISI SADİYE TUTSAK'IN DOKTOR VAGONU AÇIKLAMASI

( UŞAK ) UŞAK
Sağlık Hizmeti Restorasyon Vagon Öğretmen Karahisar 


- Yıllarca Uşak’ta sağlık hizmeti veren Doktor Vagonu İzmir’deki restorasyonun ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Uşak’a getirildi.
Uşak Valisi Salim Demir’in açılışını yaptığı vagona Uşak halkı büyük ilgi gösterdi. Eski Uşak Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Sadiye Tutsak yaptığı açıklamada 1927 yılında Almanya’dan getirilen Doktor Vagonunun ilk olarak İstanbul’da kaldığını belirterek; “Milli mücadele yıllarında yapılan savaşlar sonrası halkın sıhhati ve sağlığı ciddi anlamda bozulmuştur. Yeni kurulan Cumhuriyetin sağlıklı bireylere ihtiyacı olduğu dönemde, halkın biran önce sağlık tedavisi alabilmesi için bu tür girişimlere önem verilmiştir. Bu Doktor Vagonu ile sabit sağlık hizmetleri yerine ulaşım imkanı ile tren ile ulaşabildiği her bölgeye sağlık hizmeti götürülmüştür” dedi.
Cumhuriyetin 95 yıldönümü etkinlikleri kapsamında Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği Başkanı Savaş Karangil’in girişimleriyle Uşak’a getirilen Doktor Vagonunun açılışını Uşak Valisi Salim Demir gerçekleştirdi. Açılışa Vali Yardımcısı Sait Topoğlu ve Uşak İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Nacar da katıldı.
Vali Demir açılışın ardından vagonu gezerek yetkililerden bilgiler aldı. Doktor Vagonunu gündeme taşıyan isim olarak bilinen Emekli öğretmen Banazlı Ramazan Taylan vagonun hikayesini “ Babam köy enstitü mezunu bir öğretmendi, konuşmaları sırasında sürekli kumpanya doktorlarından, vagonlarından bahsederdi. Banaz’da o dönemlerde doktorların olmadığını ve eczanenin olmadığını, kumpanya doktorlarının her hafta Cuma günleri demiryolundan gelerek garlarda mola verdiğini ve o çevre köylerinin hastalarının geldiğini söylerdi. Doktorlar yanlarında ilaç varsa verirlermiş yoksa Uşak’tan reçeteyle alırlarmış. Babam beni de küçükken muayene olmam için bu doktor vagonuna götürmüştü" diye konuştu.
Doktor Vagonunda 1958-59 yıllarda muayene olan Ali Rıza Öznek, Banaz’da eczane olmadığı için kendilerine buradan ilaç da verildiğini söyledi.

Yük vagonunun arkasına bağlanarak Afyonkarahisar’dan Alaşehir’e uzanan hat boyunca duraklarda halka sağlık hizmet verdiğini belirtti.

30 Ekim 2018 Salı günü yayınlandı