Doç. Dr. Sevgi Kurtulmuş 28 Şubat Mağduru

Doç. Dr. Sevgi Kurtulmuş, 28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle üniversiteden uzaklaştırılan ilk akademisyen. Sırf başörtüsü nedeniyle profesörlüğüne çok az bir zaman kala İstanbul Üniversitesi'nde kendi deyimi ile ' kapı önüne ' konulmuş. Kendi arkadaşlarının dahi ' Sevgi'yi verelim bölümü kurtaralım ' dediği günleri yaşadığını anlatan Kurtulmuş, Bölüm Başkanı'nın, ' Sen başörtünle talebelere kötü örnek oluyorsun. Kızlar senin gibi kariyer yapmak istiyorlar. Bu bizi çok endişelendiriyor. ' dediğini aktarıyor. Kurtulmuş, bu sözlerin aslında 28 Şubat sürecinin bam teli olduğunu belirtiyor.
Tıp Fakültesi Numan Kurtulmuş Kemal Alemdaroğlu Çapa Tıp Fakültesi 


HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'un eşi Doç. Dr. Sevgi Kurtulmuş, 28 Şubat mağdurlarından biri. Kurtulmuş, o dönemde başörtüsü sebebiyle üniversiteden uzaklaştırılan ilk akademisyen. Kemal Alemdaroğlu'nun, rektör olmasının ardından bir numaralı kararla Nur Serter'i rektör yardımcısı yaptığını, iki numaralı kararla da kendisini açığa aldığını söyleyen Kurtulmuş, o dönemi ' karanlık bir süreç ' olarak nitelendiriyor.

' SEVGİ'Yİ VERELİM BÖLÜMÜ KURTARALIM '

Kurtulmuş, ' Çok kötü günlerdi. Herkesin kenara çekildiği, en yakın arkadaşlarımızın bile 'Sevgi'yi verelim, kurtulalım, bölümü kurtaralım' dediği bir dönem yaşadık. Ben üniversiteden atılan, başörtümle doçent olmuştum, ilk akademisyenim. Arkasından başörtülü öğrencilerin okula alınmadığı bir süreç başladı. ' diyor.

Akademik başarıları ile anılabilecek iken ' üniversiteden uzaklaştırılan ilk akademisyen ' olarak anılmanın kendisini incittiğini söyleyen Kurtulmuş, ' Profesörlüğe kadar olan akademik kariyerin en zor kısmı doçentliğe kadar olan kısımdır. Profesörlüğe az bir zaman kala sırf şekilden dolayı mağdur ediliyorsunuz, kapının önüne konuluyorsunuz. Bu hakikaten kolay bir şey değil. Çoğu zaman, başörtüsü değil de Müslümanlığı temsil eden bir rozet olsaydı da bu kadar tepki alır mıydı diye düşündüğümde herhalde aynı tepkiyi gösterirlerdi diye düşünerek üzülmüşümdür. ' diyor.

' BU 28 ŞUBAT'IN BAM TELİ '

Kurtulmuş, İstanbul Üniversitesi'ne döndüğünde başına gelen bir olayı da şu sözlerle anlatıyor:

' Bölüm Başkanımız bir gün beni çağırdı. 'Sevgi, senin başını açman lazım. Çünkü insanlara kötü örnek oluyorsun.' dedi. Dedim ki, 'Hocam ben ABD'nin en iyi okullarından birinde başörtümleydim, bundan hiç rahatsızlık duymadım. Neden böyle düşünüyorsunuz?' Verdiği cevabı hiç unutmam ve 28 Şubat'ın bamtelinin de burası olduğunu düşünürüm; ' Sen başörtünle talebelere kötü örnek oluyorsun. Kızlar senin gibi kariyer yapmak istiyorlar. Bu bizi çok endişelendiriyor. Amerika'da azınlıktaydın, burada çoğunluğun Müslüman olduğu bir ülkede örnek teşkil ediyorsun. Kızlar sana benzemeye çalışıyor. Bu bizi çok endişelendiriyor'.

Zannediyorum, 28 Şubat'ın bamteli de burası. İnsanlar inandıkları gibi yaşayarak sosyal hayatta var olmaya başlamışlardı. Bu bir takım çevreleri çok endişelendirdi. Onun için düğmeye basıldı. '

' O DÖNEMDE YARGI DA SİYASALLAŞMIŞTI '

Kemal Alemdaroğlu'nun rektör olmasının ardından verilen emirlere ve kılık kıyafet yönetmeliğine uymamak nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldığını, 6 ay gibi bir sürenin ardından da üniversiteden uzaklaştırıldığını kaydeden Kurtulmuş, ' Yargı yolunu sonuna kadar kullandım. Fakat o dönemde yargı siyasallaşmıştı. Hepsi aleyhime sonuçlandı. Yıllar sonra bir arkadaşımın damadı Danıştay'da çalışıyormuş. O zaman söylediği şeyi hiç unutmam; aileye, 'O dosyanın kaybetmesi mümkün değildi, fakat yapacak hiçbir şey yoktu. Sadece seyredebildik' demiş. ' diyor.

' KIZIMI ÖNCE HASTANE TUVALETİNE BIRAKIYORDUM '

Üniversiteden atıldığında ilkokula giden kızının, yıllar sonra üniversiteye başladığını anlatan Kurtulmuş, ' Çapa Tıp Fakültesi'nde okuyordu. Kızımı okula götürdüğümde çocuğumu önce hastaların da kullandığı tuvalete bırakıyordum. Bu ne kadar acıtıcı bir şey. Mikrop yuvası bir yere bırakıyorsunuz, çocuğunuz orada saçına başına şekil veriyor, ondan sonra okula giriyor. Geçen seneye kadar kızım bu sıkıntıyı yaşadı. Bu çok incitici bir şey. ' diyor.

' NUR SERTER DE YARGILANMALI '

Kamuoyuna ikna odalarının kurucusu olarak bilinen Nur Serter ile o dönemde aynı bölümde olduklarını söyleyen Kurtulmuş, Serter'in de yargılanması gerektiğini ifade ediyor. Kurtulmuş, ' İkna odalarının mucidi hanımefendi şu anda milletvekilliği dokunulmazlığı zırhının arkasında. Kimin eli ile kimler ne yaptı, bunların hepsinin hesabı verilmeli. ' şeklinde konuşuyor.

21 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı