Diş hekimleri vatandaşa bir telefon kadar yakın - KARS

- Sağlık görevlilerin Ağız Diş Sağlığı Merkezinde hastaları tedavi etmesi - Evde Bakım görevlilerin hastaneden çıkması ve araçlarına binmesi - Ekiplerin köye gelmesi - Sağlık görevlilerin hastaları evde tedavi etmesi ve sağlık taraması yapması - Merkezde görevli diş hekimi Ömer Faruk Altun konuşması - Karacaören köyü sakini Ali Yiğitli konuşması - Kars Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Müdürü Yüksel Turan Taşdemir'in konuşması KARS (AA) - CÜNEYT ÇELİK - Sağlık Bakanlığınca başlatılan evde sağlık hizmetleri kapsamında Kars Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi görevlileri, kent merkezi ve köylerden hastaneye gelemeyen ve telefonla kendilerinden yardım isteyen yaşlı ya da bakıma muhtaç hastaların evlerine giderek diş bakımlarını yapıyor. Kars Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde görevli diş hekimi, diş teknikeri ve hemşireler, Sağlık Bakanlığınca başlatılan evde bakım hizmetleri çerçevesinde, diş tedavisinde kullanılan taşınabilir cihazlarla kent merkezi ile köylerinde oturan ve hastaneye gidemeyen hastaların evine gidiyor.Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yapılan her türlü tedaviyi mobil hizmetle de gerçekleştiren sağlık ekipleri, telefonla kendilerine ulaşıp destek isteyen hastaları evlerinde muayene edip yine evlerinde kanal tedavisi, diş protezi ve diş çekimi gibi hizmetler sunuyor. Kars Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Müdürü Yüksel Turan Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin de evde bakım hizmeti verdiğini söyledi.

Merkezde 2017 yılında 140 bin hastaya hizmet verdiklerini, merkeze bağlı semt polikliniğinde ise 14 bin hasta muayenesi yapıldığını ifade eden Taşdemir, "20 diş hekimimiz bulunmakta, bir yılda yaklaşık 40 bin diş çekimi yapıldı. Tabi diş hekimlerimiz diş çekmek istemiyor, son çare olarak diş çekimi yapıyor, bakanlığımızın politikası da bu yönde, zaten dişin kurtarılması ve tedavi edilmesi daha önemli." diye konuştu.
Taşdemir, merkezde bir çok tedavinin başarıyla yapıldığını hatırlatarak, "Merkezimizdeki kanal tedavisi sayısı 2016'da 3 bin 500 iken 2017 yılında 8 bine ulaştı. Merkezimizde 2017 yılında 17 bin tam protez, 25 bin dolgu yapıldı. Dolgu, estetik, kombozit veya amalgam dolgu yapılabilmektedir. 2017 yılı için bakanlığımızın genel bütçesinden 12 adet diş ünitesi alındı. Bu üniteler tam fonksiyonlu ve modern ünitelerdir, her biri 35 bin liraya mal oldu." dedi.
Evde bakım hizmetleri için Sağlık Bakanlığının 444 38 33 nolu veya Kars Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin 0474 212 04 35 nolu telefonlarından yapılan başvurularla doktorların hastaya gittiğini anlatan Taşdemir, şunları kaydetti:"Bilgi verildiği takdirde evde bakım hizmeti ekibimizdeki diş hekimimiz, diş teknikerimiz ve hemşiremiz mobil taşınabilir cihazlarla röntgen cihazı ve taşınabilir diş ünitesiyle hastalarımızın evlerine giderek gerekli tedavilerini yapmaktadır. Ekibimiz merkezde yapmış olduğu her türlü çalışmayı mobil hizmette de yapabiliyor. Kanal tedavisi, protez ölçüsü, diş protezi veya diş çekimi gibi birçok sağlık hizmetleri yapılmaktadır." - "Bakıma muhtaç hastalarımız için evde bakım hizmeti veriyoruz"Merkezde görevli diş hekimi Ömer Faruk Altun ise 4 yıldır diş hekimi olarak hizmet verdiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:"Beş aydır evde bakım hizmeti görevini yürütmekteyim. Evde bakım ekibi olarak belli bir yaş sınırında olan veya hastanemize ulaşmakta sıkıntı yaşayan ya da ameliyat sonrası hastanemize gelemeyen bakıma muhtaç hastalarımız için evde bakım hizmeti veriyoruz. Diş ile ilgili bir ihtiyacı olan hastalarımızın ihtiyaçları olduğunda kendisine ulaşıp en kısa sürede tedavisini gerçekleştiriyor ve hastalarımızı evlerinde ziyaret edip problemlerini gidermeye çalışıyoruz." - "Hayatımıza önem veriyorlar"Karacaören köyü sakini Ali Yiğitli de uygulamadan çok memnun olduklarını belirterek, evde bakım ekibine teşekkür etti.Kendisinin de bu hizmetten yararlandığını aktaran Yiğitli, "Bugün doktorlarımız geldi, diş kontrollerimi yaptı, Allah onlardan razı olsun, memnunum. Hayatımıza önem veriyorlar, ağrılarımızı gidermek için gelip bizleri ziyaret ediyorlar. Şimdi gelen doktor bey tansiyonumu da ölçtü, tansiyonum yüksek çıktı dişlerimi kontrol ettiler, çok teşekkür ederim." ifadesini kullandı.
Yaş Sınırı Sağlık Taraması Sağlık Ekipleri Kanal Tedavisi Diş Hekimleri 

24 Ocak 2018 Çarşamba günü yayınlandı