Dinar'dan Avrupa ve Güneydoğu Asya'ya alabalık ihracatı - AFYONKARAHİSAR

- Alabalık tesisinden görüntüler - Detay görüntüler - İşletmenin sahibi Beyazıt Uluturhan'ın açıklama görüntüsüDinar'dan Avrupa ve Güneydoğu Asya'ya alabalık ihracatı - Afyonkarahisar 'ın Dinar ilçesindeki tesiste üretilen alabalıklar, Almanya, Hollanda, Polonya ve Singapur'a gönderiliyor - İşletmenin sahibi Uluturhan: - "Bugün Amerika'nın, Norveç'in somonunu övüyorlar ama Türkiye'nin de alabalığı övgüyü hak ediyor"AFYONKARAHİSAR (AA) - CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar 'ın Dinar ilçesindeki tesiste yetiştirilen alabalıklar fabrikada işlenerek, Almanya, Hollanda, Polonya ve Singapur'a ihraç ediliyor.İlçede 1960 yılında kurulan Uluturhan Alabalık Tesisi'nde yılda bin ton alabalık üretiliyor.İşletmenin sahibi Beyazıt Uluturhan, AA muhabirine yaptığı açıkalamada, tesisin 58 yıl önce babası tarafından kurulduğunu söyledi.

Kendisinin de ikinci kuşak olarak üretime devam ettiğini belirten Uluturhan, şu anda 3 çiftlikte balık yetiştirdiklerini ifade etti.
Kapasitelerini her geçen yıl artırdıklarını anlatan Uluturhan, "Balıkları fabrikada işleyerek, Almanya, Hollanda, Polonya ve Singapur'a gönderiyoruz. Mevcut kapasitemiz yıllık bin ton işlenmiş balık. Kendi yetiştirdiklerimiz dışında başka tesislerden de balık alıp işliyoruz. 37 çalışanımız var. Alabalığı fileto, bonet halinde paketleyip yurt dışına sevkiyatını yapıyoruz." dedi.
Balıkların Uzakdoğu'ya deniz, Avrupa ülkelerine ise karayoluyla gönderildiğini dile getiren Uluturhan, şöyle konuştu:"Avrupa'nın Türkiye'den talebi levrek, çupra ve alabalık ağırlıklı. Bizim üçünde de işleme izinlerimiz var. Şu anda Afyonkarahisar çevresinde ihracatta iyi bir konumdayız. Alabalık denilince Afyonkarahisar 'da üretim yapmamız biraz garip gelebilir insanlara. Ama Isparta ve Burdur gibi, bizim de göller bölgesinde olduğumuz unutulmamalı. Bölgenin temiz akarsuları, kaynak suları anlamında ciddi bir potansiyeli var. Bu potansiyeli değerlendirip üretim yapıyoruz."Yurt içinde askeriye, okullar ve cezaevlerine de balık gönderdiklerini belirten Uluturhan, şöyle devam etti:"Balık yetiştiriciliği uzun soluklu bir iş. Alabalığın bugün sofraya gelmesi 12 ila 18 aydır. Alabalık soğuk su balığıdır. Dinar bölgesinde çıkan sularımız Büyük Menderes'in kaynakları konumundadır. Soğuk ve temiz suda kaliteli üretim yapıyoruz. Soğuk suda alabalık sıkı olur, yağlı olur. Balığımızın lezzeti, suyumuzun çok kaliteli olmasındandır. Dolayısıyla somondan bir farkı yoktur. Bugün Amerika'nın, Norveç'in somonunu övüyorlar ama Türkiye'nin de alabalığı övgüyü hak ediyor."Uluturhan, ürettikleri alabalığın yurt içinden başta İstanbul ve Ankara olmak üzere, Çanakkale, Kütahya, Burdur ve Denizli gibi birçok ilden yoğun talep gördüğünü aktardı.
Cezaevleri Yurt Dışı Alabalık Karahisar Balık Ağı 

12 Ocak 2018 Cuma günü yayınlandı