Destekler Kafkas arısına 'bal' oluyor - ARDAHAN

Destekler Kafkas arısına "bal" oluyor - ARDAHAN - Bal kovanları - Üreticilerin bal alması - Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu'nun açıklama yapmasıARDAHAN (AA) - GÜNAY NUH - Dünyadaki en önemli dört arı ırkından olan Kafkas arısı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleriyle her geçen yıl kolonisini ve bal üretimini artırıyor.Başta dil uzunluğu ve soğuğa dayanıklılığı açısından Türkiye'de tek, dünyada ise en önemli dört ırktan biri olan Ardahan 'daki Kafkas arısının yaygınlaştırılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kentteki üreticilere önemli destekler sağlandı.Bakanlığın özellikle üreticilere verdiği kovan başı 10 liralık desteğin de etkisiyle kentte her geçen gün Kafkas arısının koloni sayısı ve bal üretimi artmaya devam ediyor.Kentte, 2015 yılında üye sayısını 346, 2016'da 384 olan Arı Yetiştiricileri Birliğinin üye sayısı 2017'de 405'e ulaştı.Kafkas arısının Türkiye'deki en önemli yaşam alanı olan ilde, bakanlıktan destek verilen kovan sayısı da 2015'de 25 bin 640 iken, 2016'da 27 bin 607'ye, 2017'de 29 bin 359'a çıktı. Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlığın kendilerine verdiği desteğin önemli olduğunu ancak Kafkas arısı gibi önemli ırkın yaşatılması için daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Birlik olarak her yıl kovan başına alınan 10 lira desteğin 30 lira olması için bakanlıkla görüşme halinde olduklarını belirten Evliyaoğlu, şunları kaydetti:"Bize daha çok destek verilmesinin doğru olacağına inanıyoruz, çünkü Kafkas arı ırkının korunması için burası izole bölge olduğu için başka bir yere gidemiyoruz. Başka arıcılar gibi alternatif üretim alanlarımız olmadığı için kurak sezonlarda zarar ediyoruz. İlave destekler bu tür durumlarda arıcıyı ayakta tutar."Evliyaoğlu, arıcı, kovan sayısı ve bal üretimindeki artışta desteklerin önemli payı olduğuna işaret ederek, desteğin artmasıyla bu rakamların artıp bölgeye ekonomik girdinin daha çok olacağını ifade etti.
Diğer illerdeki arıcıların istedikleri yere gidebildiğini dile getiren Evliyaoğlu, "Örneğin Kars'ta sezon iyi değilse oradaki arıcı başka bir yere gidip balını toplayabiliyor. Bizde böyle bir durum söz konusu değil, çünkü kapalı bölgeyiz. Kentten çıkınca ırkın bozulmaması için arılarla geri dönemiyorsunuz. Bize gerekli destek verilirse bal ve arıcılıktaki polen, arı sütü gibi diğer ürünleri üretme imkanımız daha da artar." dedi.
- Ana arıya destek verilecekEvliyaoğlu, kovanlara verilen desteğin yanı sıra ana arı için de destek taleplerinin olumlu karşılık bulduğunu söyledi.

2007 - 2008 yıllarında ana arıya verilen desteğin daha sonraki yıllarda kesildiğini belirten Evliyaoğlu, bakanlıkça 2018'de bir ana arı için 15 lira destek verileceğini sözlerine ekledi.Türkiye'deki diğer arıların ortalama dil uzunluğu 4,3 milimetre iken uysal ve dayanıklı bir ırk olarak da bilinen Kafkas arılarının dil uzunluğu 7,3 milimetreye ulaşıyor.Kafkas arısının uzun diliyle çiçeklerin özüne ulaşması sebebiyle bal kalitesi de yükseliyor.
Uzunlu Bal Üretimi Bild Muhabir Bakanlık 

15 Şubat 2018 Perşembe günü yayınlandı