DEMOKRASİNİN İNFAZI: 27 MAYIS - 'Anneler, Menderes'in fotoğraflarını çeyiz sandığında sakladı' - ANKARA

DEMOKRASİNİN İNFAZI: 27 MAYIS - "Anneler, Menderes'in fotoğraflarını çeyiz sandığında sakladı" - ANKARA - Eski Refah Partisi Milletvekili Mehmet Sılay ile röpDEMOKRASİNİN İNFAZI: 27 MAYIS"Anneler, Menderes'in fotoğraflarını çeyiz sandığında sakladı" - Eski Refah Partisi Milletvekili Mehmet Sılay: - "(Adnan Menderes'in idam fotoğrafı) Annelerimizin, o gün çıkan gazetelerdeki resimleri alıp çeyiz sandığına koyduğunu hatırlıyorum. Sandıklara koydular bütün milletin sevdiği insanı. Halk kan ağladı Menderes'in asılmasında" - (FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi) Bu millet tankı gördüğü zaman hemen eve çekilir. Tam tersi oldu bu sefer. Neden? Müthiş moral, motivasyonu var, ödenmiş bedeller var"ANKARA (AA) - SEFA ŞAHİN - Eski Refah Partisi Milletvekili Mehmet Sılay, eski Başbakan merhum Adnan Menderes'in idam fotoğraflarının gazetelerde yayımlandığını hatırlatarak, "Annelerimizin, o gün çıkan gazetelerdeki resimleri alıp çeyiz sandığına koyduğunu hatırlıyorum. Sandıklara koydular, bütün milletin sevdiği insanı. Halk kan ağladı Menderes'in asılmasında." dedi.
27 Mayıs 1960 ihtilali öncesi Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ortaokul öğrencisi olduğunu belirten Sılay, Başbakan Menderes'in de o dönem Kırıkhan'ı ziyaret ettiğini söyledi.

Menderes'in ilçeye, üstü açık bir arabayla geldiğini belirten Sılay, halkın kendisine büyük bir sevgi gösterisinde bulunduğunu ve bir yörüğün ziyaret nedeniyle kurbanlar kestiğini dile getirdi.Hayatında gördüğü ilk siyasetçinin Menderes olduğunu dile getiren Sılay, Menderes'in birkaç ay sonra Eskişehir'de tutuklandığını ifade etti.
Sılay, Menderes'in halktan uzaklaştırılmak için Yassıada'ya götürüldüğünü aktararak, "Tabii sadece radyolardan duruşmaları dinliyorduk. Onun mahzun sesini duyuyorduk. Beyefendi, insan evladı sesi geliyordu. Mesela Celal Bayar öyle değil, tam tersini söylüyordu hakimin, Refik Koraltan tam tersini söylüyordu hakimin. Bunun bir haksızlık olduğunu, 'Asıl siz yargılanacaksınız, asıl bu darbeyi yapanlar yargılanacaktır' diyordu." diye konuştu.
Sılay, Menderes'in idam kararıyla sonuçlanan mahkeme süreci konusunda, "Tiyatro formatı tarzında mahkeme yapıldı. Dünyaya denildi ki 'Bakın işte mahkeme edildi. Adil mahkemeler huzurunda 'Bebek ve köpek davasıyla suçlu bulundu' dediler." ifadesini kullandı. - "Gerçeği yansıtmayan haberler yayımlandı"Sılay, Menderes'in iki nedenle idam edildiğini, bunlardan birincisinin, ezanın Arapça okunması yasağını kaldırması, ikincisinin ise Fransızlar tarafından katledilen Cezayirlilere örtülü ödenekten yardım yapması olduğunu söyledi.

Merhum Başbakan Menderes'in idam edilirken çekilen fotoğraflarının o gün birçok gazetede yayımlandığını hatırlatan Sılay, "Evde annelerimizin, benim annem özellikle, o gün çıkan gazetelerdeki resimleri alıp çeyiz sandığına koyduğunu hatırlıyorum. Sandıklara koydular bütün milletin sevdiği insanı. Halk kan ağladı aslında Menderes'in asılmasında." dedi.
Menderes'in idamından evvel gazetelerde "İstanbul'dan Yassıada'nın altına doğru tünel kazacaklar ve onu oradan kurtaracaklar." şeklinde gerçeği yansıtmayan haberlerin yayımlandığını söyleyen Sılay, milletin gönülden sevdiği bir siyasal grubun Yassıada'da yargılandığını vurguladı. - "1960 ve 28 Şubat birer engizisyon mahkemesidir"Sılay, Yassıada'da merhum Menderes ve diğer yargılananlarının hakaretlere de maruz kaldığını dile getirerek, "İspanya'da Katoliklerin Müslümanları meydanlarda idam ettiği veya vaftizden geçirdiği olaylar Türkiye'de de aynen yaşandı. Ona çok benziyor. Türkiye'deki mahkemelerin hepsi engizisyon mahkemesidir. 1960 ve 28 Şubat da birer engizisyon mahkemesidir. Genç yaşta çocuklar Sincan Belediyesinin tertiplediği Filistin Gecesi'nde rol aldılar. Üçer dakika rol aldılar, 3,5 sene hapis yattılar." değerlendirmesinde bulundu.Sılay, kitapların en çok 27 Mayıs 1960 ve 28 Şubat postmodern darbeleri döneminde toplatıldığını anlatarak, bunlardan birinin de milletvekiliyken yazdığı "Parlamentodan Haber" isimli kitap olduğunu ifade etti.
- "Halk sindirilmeye çalışıldı"Sılay, 27 Mayıs 1960'ta halkın sindirilmeye çalışıldığını ifade ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında halka canlı yayında telefon aracılığıyla seslenmesinin ardından bir anda sokaklara inildiğini hatırlattı.Sılay, "Bu millet tankı gördüğü zaman hemen eve çekilir. Tam tersi oldu bu sefer. Neden? Müthiş moral, motivasyonu var, ödenmiş bedeller var." diye konuştu.

Canlı Yayın Örtülü Ödenek Çeyiz Sandığı Darbe Girişimi Milletvekili 

13 Mayıs 2018 Pazar günü yayınlandı