'Değerler ve Desenler Sempozyumu' sona erdi - VAN

"Değerler ve Desenler Sempozyumu" sona erdi - VAN

: - Anadolu Kadın ve Aile Derneği - "Değerler ve Desenler Sempozyumu" - Yüzüncü Yıl Üniversitesi - Salondan detaylar - Eski milletvekili Muhsin Kızılkaya'nın konuşması - Prof. Dr. Ferhat Kentel'in konuşmasıVAN (AA) - Anadolu Kadın ve Aile Derneği (AKADDER) tarafından Van 'da düzenlenen "Değerler ve Desenler Sempozyumu"nun ikinci oturumu tamamlandı.Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyum, "Güvenli toplumun kurucu değerleri" başlıklı ikinci oturumla devam etti.Moderatörlüğünü YYÜ Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Müdürü Öğretim Görevlisi Sema Sancak'ın yaptığı oturumda konuşan eski milletvekili Muhsin Kızılkaya, hafızanın oluşmasında en büyük etkenin ana dil olduğunu, dille ilgili yazılan herhangi bir unsurun olmaması durumunda da hafızanın zayıf kaldığını söyledi.

Rüyalarını hem Türkçe hem de Kürtçe dilinde gördüğünü ve iki dilin duygusunu da sonuna kadar hissettiğini anlatan Kızılkaya, "Toplumsal hafızanın oluşmasında en büyük etken edebiyat yani romandır. Çünkü roman bir gelenek yaratır. Eğer bir dilde roman yazılmışsa o dil kolay kolay yok olmaz." dediKızılkaya, yeryüzünde 3 bine yakın dilin varlığından söz edildiğini ve bunların sadece 76'sında edebiyatın yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:"Toplumsal hafızanın oluşmasında sözlü geleneğin yanında yazılı geleneğin de oturmaya başlaması artık ülkemizdeki toplumları birbirinde ayrıştırmayı zorlaştırdı. Bu noktada kültür olgusuna bakmak gerekiyor. Kültür en kısa tanımıyla yaşama alışkanlığıdır. Yani bir toplumun yaşama alışkanlığı neyse kültürü de odur. Onca kıyıma, savaşa rağmen hala bu kadar beraber ve dost olmamızın sebebi de kültürdür."Prof. Dr. Ferhat Kentel de Türkiye'deki değer ve desenlerin Türkçe’nin yanı sıra Arapça ve Kürtçe yazıldığını söyledi.

Anadolu'nun medeniyetler kavşağı ve kavimler kapısı olduğunu ifade eden Kentel, " Van ’da Ermeniler, Kürtler, Urartular, Bizans, Osmanlı, Selçuklulardan herkes var. Burada herkesin olması çok büyük bir birikim. Yani bu topraklarda yaşayan insanlar olarak inanılmaz bir geçmişimiz var. Bunların hepsini de bünyemizde barındırıyor olmamız gerekiyor." diye konuştu.
Oturum, Dr. Hidayet Şefkatli Tuksal'in "Üretilen değerler ve kadının misyonu" konulu konuşmasıyla tamamlandı.Sempozyum atölye çalışmalarıyla devam etti.
Eski Milletvekili Edebiyat Misyon Medeniyetler Milletvekili 

21 Nisan 2018 Cumartesi günü yayınlandı