Dalyan, rengarenk zakkumlarla bezendi - MUĞLA

- Zakkum çiçeklerinden detay görüntüler - Dalyan’da turizm sektöründe çalışan Funda Zemzem ile röportaj - Amatör fotoğrafçı Aycan Canbay ile röportaj - Muğla 'nın Ortaca ilçesinin turistik Dalyan Mahallesi'nde açan "zakkum" çiçekleri, mahalleyi kırmızı beyaza boyadı - Peyzaj Mimarları Odası Muğla Temsilcisi Figen Uyanık:"Zakkum kırmızı, beyaz ve pembe renkleriyle görsel bir şölen sunuyor. Bahçelerde süsleme amacıyla kullanılan zakkum, kokusuyla da en çok tercih edilen bitkiler arasında ve Dalyan'a renk katıyor"MUĞLA (AA) - OSMAN AKÇA - Muğla 'nın Ortaca ilçesine bağlı turistik Dalyan Mahallesi, kırmızı, beyaz ve pembe renkte açan hoş kokulu zakkum çiçekleriyle bezendi.Her yıl mayıs ayında açan ve hem kokusu hem de görüntüsüyle Dalyan sokaklarını, tarihi evlerin bahçelerini güzelleştiren zakkum, ilçenin simgelerinden biri haline geldi.Turistler, 2 bin 500 yıllık kaya mezarları, kanalları, caretta caretta kaplumbağalarıyla ünlü Dalyan'ın güzelliğine güzellik katan zakkum çiçeklerininin sunduğu peyzaj manzaralarını fotoğraflamadan gezilerini tamamlamıyor.Zakkumun doğayı renklendiren dayanıklı ve şık bir bitki olduğunu ifade eden Peyzaj Mimarları Odası Muğla Temsilcisi Yüksek Peyzaj Mimarı Figen Uyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu özel çiçeğin Dalyan'a renk kanttığını söyledi.

Zakkum çiçeğinin bilimsel adının "nerium oleander" olduğunu belirten Uyanık, "Zakkum kırmızı, beyaz ve pembe renkleriyle adeta görsel bir şölen sunuyor. Bahçelerde süsleme amacıyla kullanılan zakkum, kokusuyla da en çok tercih edilen bitkiler arasında ve Dalyan'a renk katıyor. Görsel anlamda her yıl ihtişamlı kalabilmeyi başarabilen ve her zaman yeşil olmalarıyla bilinen zakkum, Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetişebiliyor." dedi.
Uyanık, zakkumun mayıs ayında çiçek açmaya başladığını ve ekime kadar çiçekleriyle görsel bir zenginlik oluşturduğunu dile getirdi. - Doktor kontrolünde faydaları bulunuyorZakkumun boyunun yaklaşık 5 metreye kadar uzayabildiğini kaydeden Uyanık, şunları söyledi:"Bu ağacın meyveleri kapsül şeklinde olup zehirli bir yapıya sahiptir. Arapçada 'şeceretü'z - zakkûm' anlamına gelen bitkinin yapraklarının içeriğinde C vitamini, reçine, glikoz ve oleandrin gibi maddeler bulunur. Oleandrin maddesi ilaç sektöründe kullanılmaktadır. Zakkum çiçeğinin doktor önerisi ve kontrolünde kullanıldığında sağlık için de birçok faydası bulunuyor."Uyanık, zakkum çiçeğinin en belirgini kırmızı beyaz olmak üzere 50'ye yakın rengi olduğunu ve güney Avrupa ve ülkemizde yol ağacı şeklinde kullanıldığını sözlerine ekledi.Turizmci Funda Zemzem zakkumu görsel güzellik anlamında kullandıklarını söyledi.

Amatör fotoğrafçı Aycan Canbay da zakkum çiçeğinin kırmızı ve beyaz renkleriyle Dalyan'a ayrı bir güzellik kattığını, bu görsel şöleni görüntülemeye çalışmanın da ayrı bir keyif olduğunu söyledi.


Caretta Caretta Eziler Muhabir Zakkum Trol 

2 Haziran 2018 Cumartesi günü yayınlandı