Daha huzurlu aileler için 'Anneler okuyor' - DİYARBAKIR

Daha huzurlu aileler için "Anneler okuyor" - DİYARBAKIR - Diyarbakır Bağlar Hürriyet İlkokulundaki "Anneler Okuyor" projesi oturumundan görüntüler - Kitap okuyan kadınlar - Oynayan çocuklardan detaylar - Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Hatice Şahbaz Töre ile röportaj - Katılımcılardan Gülseren Dağdelen, Hatice Firik ve Leyla Akıncı ilDaha huzurlu aileler için "Anneler okuyor" - Diyarbakır 'ın Bağlar ilçesindeki bir ilkokulda, okul ve veli iletişimi geliştirmek, anneleri çocuk gelişi hakkında bilgilendirmek amacıyla "Okuyan Anneler Projesi" başlatıldı - Çocuk gelişimi ve psikolojisi, ideal anne ve ebeveyn profili, mutlu ailenin sırları gibi konuları içeren hikayeleri okuyan anneler, öğretmenler eşiliğinde beyin fırtınası yapıyor - Proje koordinatörü Hatice Şahbaz Töre:"Mutlu anne, mutlu çocuk ve mutlu aile demek. Dolayısıyla mutlu yetişen çocuklar demek. Mutlu bir çocuk, başarılı bir çocuk demek. Bu da ülkemiz geleceği açısından bir fayda sağlayacak" - Anne Gülseren Dağdelen:"Önceden çocuğum bir şey kırıp döktüğünde kızıp, bağırıyordum. Şimdiler de ise durup düşünüyorum konuştuklarımız, okuduklarımız aklıma geliyor. Biraz düşünüp ne yapmam gerektiğine karar verince tepki veriyorum"DİYARBAKIR (AA) - BESTAMİ BODRUK - Diyarbakır 'ın Bağlar ilçesindeki bir okulda başlatılan "Okuyan Anneler Projesi" ile kadınlar daha huzurlu aileler için hem okuyor hem de fikir alışverişinde bulunuyor.Bağlar ilçesindeki Hürriyet İlkokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehber Servisi öğretmenlerince başlatılan projeyle bilinçli anne, mutlu aile, başarılı çocuk ve güzel geleceğin önü açılıyor.Rehberlik öğretmenlerince belirlenen çocuk gelişimi ve psikolojisi, ideal anne ve ebeveyn profili nasıl olmalı, mutlu ailenin sırları gibi başlıkları içeren konular, hikayelerle annelere aktarılıyor.Kendilerine verilen metinleri okuyan ve okula gelerek öğretmenler ile diğer veliler eşliğinde interaktif bir şekilde fikir alışverişinde bulunan kadınlar, hem kendi hem de çocuklarının gelişimine katkı sağlıyor. - 30 kadın katılıyorProje hakkında AA muhabirine bilgi veren proje koordinatörü Hürriyet İlkokulu Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Hatice Şahbaz Töre, amaçlarının okul ve aile içi iletişimi geliştirmek olduğunu söyledi.

Töre, özgüven, sorumluluk, kadın olmak gibi konularda hazırlanan dokümanları annelerin evlerine götürüp okuduğunu, projenin ilk etabına 30 annenin katıldığını dile getirdi.Projeye okuldaki tüm öğrencilerin annesini dahil edeceklerini belirten Töre, "Mutlu anne, mutlu çocuk ve mutlu aile demek. Dolayısıyla mutlu yetişen çocuklar demek. Mutlu bir çocuk, başarılı bir çocuk demek. Bu da ülkemiz geleceği açısından bir fayda sağlayacak." diye konuştu.
- Anneler ve çocuklar projeyi sevdiProjeye dahil olan annelerin bir şeyleri başarmanın mutluluğu ile evlerine döndüğünü ifade eden Töre, şunları aktardı:"Annelerimiz çocuklarını da buraya getiriyor ve oluşturduğumuz ortamda oyun oynuyorlar. Bir aile ortamı sağlanmış oluyor. Çocuklar annelerinin buraya gelerek bir eğitim aldığını görünce okula daha bir severek geliyorlar. 'Annem okumaya geliyorsa ben de gelmeliyim.' mantığı var. Çocuklar bunu genelleyebiliyorlar. Anneleri ile okula gelmek daha çekici hale gelebiliyor. Biz de bunu genele yayıp çocukların hem okula daha severek gelmelerini hem velilerimizin kültür seviyesinin artmasını sağlamak için geliştirmeyi planlıyoruz." - "Yardım ve destek aldık, bilinçlendik"Kuaför salonu işleten 2 çocuk annesi Hatice Firik, iş hayatına atılmadan önce çocuklarına daha fazla vakit ayırabildiğini söyledi.

Zamanı daha verimli kullanma hususunda bilgilendiğini aktaran Firik, şöyle konuştu:"Bu çalışma sayesinde daha çok bilgilendik. Yardım ve destek aldık, bilinçlendik. Çocuklarıma daha çok zaman ayırıyorum. Çocuklarımıza destek oluyoruz, özgüven veriyoruz. Ayırdığım zamanı daha verimli kullanıyoruz. Soru sorma çağları olduğu için fazla bilgilendiremiyordum. Şimdi dersleri ile ilgileniyorum, resim yapıyoruz. Eşim de bu değişimlerin farkında oldu."Firik, çocukların söylemek istediği her sözün kıymetli olduğunu ve ebeveynlerin bunu çok önemsemesi gerektiğini sözlerine ekledi. - Bilgileri komşularına aktarıyor12 yıllık evli ve 2 çocuk annesi Gülseren Dağdelen de proje ile doğru bildiği yanlışların farkına vardığını belirtti.
Öğretmenlerin verdiği metinleri kendisinin de komşuları ile paylaştığını ve onlara öğrendiklerini ilettiğini vurgulayan Dağdelen, şu değerlendirmede bulundu:"Hayatımdan şimdi çok memnunum. Bir daha olsa yine gelirim. Önceden çocuğum bir şey kırıp döktüğünde kızıp, bağırıyordum. Şimdiler de ise durup düşünüyorum konuştuklarımız, okuduklarımız aklıma geliyor. Biraz düşünüp ne yapmam gerektiğine karar verince tepki veriyorum. Hayatıma çok yansıdı daha sakinim. Bir şey olunca bağırmak yerine sakin olup bekliyorum."İki çocuk annesi Leyla Akıncı, "Şimdi çocuklarıma daha yakınım. Çocuklarıma çok baskı kurmamaya çalışıyorum. Çocuklarımı güzel sözlerle motive ediyorum." dedi.

Çocuk Gelişimi Alışveriş Öğretmenler Beyin Fırtınası Öğrenciler 

7 Haziran 2018 Perşembe günü yayınlandı