Cumhuriyet'in 95. yılı kutlanıyor - TİRAN



: - Resepsiyondan detaylar - Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük'ün konuşmasıTİRAN (AA) - Cumhuriyet'in 95. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.
Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük'ün ev sahipliğinde başkentteki bir otelde verilen resepsiyon iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gönderdiği mesajın okunduğu resepsiyona Meclis Başkanı Gramoz Ruçi, Başbakan Yardımcısı Senida Mesi, Kültür Bakanı Mirela Kumbaro Furci, milletvekilleri, büyükelçiler, siyasi parti genel başkanları, eski Cumhurbaşkanlarından Recep Meidani ve Bujar Nishani, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Yörük, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Arnavutluk ile kökleri derinlere uzanan tarihi bir dostluk ve kardeşlik ilişkileri bulunduğunu söyledi.

Arnavutluk 'un kalplerine en yakın ülkelerden birisi olduğunu dile getiren Yörük, " Arnavutluk , gönlümüzdeki komşumuzdur. Ülkemizdeki mevcudiyetleri milyonlarla ifade edilen Arnavut kökenli vatandaşlarımız bu bağların somut bir nişanesidir. Halklarımızın adeta et ve tırnak gibi akrabalık bağlarıyla da kaynaşmış oldukları günümüzün yadsınamaz gerçeğidir." diye konuştu.
Cumhuriyet'in ilk kurulduğu 1923 yılında akdedilen ilk dostluk anlaşmalarından birinin Arnavutluk ile imzalandığını hatırlatan Yörük, "Türkiye ile Arnavutluk arasında Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ilişkiyi en yalın haliyle ifade etmektedir. Dolayısıyla Cumhuriyet'imizin 100. yıl dönümünü kutlayacağımız 2023 yılı aynı zamanda Arnavutluk ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin de 100. yıl dönümü olacaktır." ifadelerini kullandı.İki ülke arasındaki ilişkilerin iki hafta önce Arnavutluk 'u ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati tarafından parafe edilen "Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurulmasına dair Ortak Siyasi Açıklama" ile perçinlendiğine işaret eden Yörük, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bu belge ile ikili ilişkilerimiz 'Stratejik Ortaklık' düzeyine yükselecektir. Türkiye, kuruluşunun 100. yılında, yeni siyasi, ekonomik ve ticari başarılar hedeflemektedir. Bu başarıları aynı zamanda, 1923 yılında imzaladığımız Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması'nın da 100. yılında, dost ve kardeş Arnavutluk ile ortak refah ve gönenç içerisinde birlikte kutlamayı içtenlikle temenni ediyorum."Katılımcılar ünlü Türk şef Ebru Baybara Demir tarafından hazırlanan geleneksel Türk yemekleri ikram edildi.
Diplomat Büyükelçiler Siyasi Parti Başkent Genel Başkan 

29 Ekim 2018 Pazartesi günü yayınlandı