Çocukları için başladı 500'den fazla kadına umut ve ekmek kapısı oldu

Oyuncak bebeklerin yapım aşaması
Özel Ders Dekorasyon Sanat Eseri Oyuncak Bebek Sanat Atölyesi 

-Bebek sergisinden detaylar
-Arzu ve Zafer Özer çiftinden röportajlar
-Genel detaylar
-Kadınların yaptıkları bebeklerden detaylar

( ESKİŞEHİR )-Kadınlar bu bebeklerle hayata tutunuyor- Bebek sanatı yapım atölyesi 500'den fazla kadına umut oldu ESKİŞEHİR

- Eskişehir’de Arzu ve Zafer Özer çiftinin kurduğu sanat atölyesi, 500'den fazla kadına umut oluyor. Bebek yapım sanatı ile üretilen birbirinden farklı birçok eser atölyede sergileniyor. Tarihi Odunpazarı Bölgesinde bir sanat atölyesi kurarak oyuncak bebek yapım sanatı eğitimlerinin yanı sıra yapılan bebekleri sergileyen çift, sanatın ülkede gelişmesine öncülük ediyor. Açtıkları kurslarla kadınlara bebek yapım sanatını da öğreten Özer çifti, eğitim verilen kişilerin yaptıkları işleri de kendi imkanlarıyla satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar. 4 yıl önce eşi Arzu Yener Özer ile birlikte ‘Arzu’nun Bebekleri’ projesine başladıklarını dile getiren proje koordinatörü Zafer Özer ,” Bu proje kapsamında özel dersler de verdik. Bugüne kadar 500’ün üzerinde kadını eğittik ve bu sanat dalını öğrettik. Şimdi bu sanat dalını öğrenen kadınların ürettiklerini pazarlayabilmeleri için onlara bir imkan sunduk ve Arzu’nun Bebekleri Sanat Atölyesini kurduk. Böyle bir uygulama Türkiye’de tek” ifadelerini kullandı. "Deneme-yanılma yöntemiyle başlayıp sergi açtık" Kendisinin sanatçı eşinin ise inşaat mühendisi olduğunu söyleyen proje koordinatörü Özer, “Eşim uzun yıllar inşaat mühendisliği yaptıktan sonra ‘bu erkek egemen bir meslek dalı bunu yapamayacağım’ deyip bıraktı. Bıraktıktan sonra ortak bir sanat eseri üretelim diye bu olaya başladık. Başlarken hiçbir deneyimimiz, bilgimiz yoktu. Deneme yanılma yöntemiyle kendimizi geliştirdik ve başladıktan 2 ay sonra da sergi açtık. Sergide bütün bebeklerimiz satıldı. Daha önce folklorik bebekler yapılıyordu, yani bunu yapan kadınlar vardı. Biz bebek yapmıyoruz aslında biz bebek formunda sanat eserleri üretiyoruz. Bunun adı dünyada ‘DollArt’ yani sanat bebekleri, her biri heykel formunda ve her biri koleksiyon değeri olan bebekler. Bunun yaygınlaşmasını sağladık Türkiye’de” dedi.
"Kadınlar aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar" Eşi Arzu Özer’in tasarladığı bebekleri farklı kentlerde de sergilediklerini belirten Zafer Özer, “Öğrettiğimiz bayanlarında eserlerini sergileyelim şeklinde bir talep geldi ve eski bir Odunpazarı evinde böyle bir galeriyi açtık. Burada hem sürekli sergi var hem de kadınların yaptıkları satılıyor ve onlara gelir kaynağı sağlıyor. Kadınlar hem öğreniyorlar, öğrendiklerini üretime döndürüyorlar ve aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Bu işle uğraşmaya başlayan kadınlar, evlerinde eşlerini de bu işe dahil ediyorlar. Eşleri de onlara maketlerini ve diğer aksesuarlarını yapmaya başladılar. Bu giderek eşlerini evlerine bağlıyor. Kadınlar bu durumdan çok memnun. Hep beraber ailecek çocukları ile birlikte bu bebek yapımıyla uğraşıyorlar. Aile bütünlüğü de bu şekilde sağlanmış oluyor. Kadınlar bu anlamda çok mutlular gelip yuvamızı kurtardınız diyen kadınlar çoktur” şeklinde konuştu.
"Kadınlar bundan gelir sağlıyor" Projenin üreticisi ve eğiticisi Arzu Yener Özer ise kendi çocuklarına daha doğal oyuncaklar yapmak için hobi olarak başladığını belirterek şunları dile getirdi: “İşin boyutu birden değişti ve şu an çok mutluyum. Bir sürü kadına öğretiyorum ve öğrettiğim kadınlar bunlardan gelir sağlıyor. Ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Bu beni çok mutlu ediyor, manevi değeri çok yüksek benim için. Çok beğeniyorlar, çok hoşlarına gidiyor ve içeriye girer girmez bir hayal dünyasına girdiklerini düşünüyorlar. Çok güzel tepkiler alıyoruz. Çocuklar için de ayrı oyuncaklar yapıyoruz, dekorasyon amaçlı da farklı bebekler yapıyoruz.”
13 Ocak 2018 Cumartesi günü yayınlandı