'Çingene Kızı'nın memleketinde mozaik sanatçıları yetişiyor - GAZİANTEP

"Çingene Kızı"nın memleketinde mozaik sanatçıları yetişiyor - GAZİANTEP - Jale Tekinalp Yücel Gaziantep Mozaikleri Kültür ve Sanat Merkezi'nden detaylar - Kursiyerlerin mozaik yapması - Jale Tekinalp Yücel Gaziantep Mozaikleri Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Gülçin Sökücü'nün konuşması - Kursiyerlerden Duygu Çiçek Yağcı'nın konuşması"Çingene Kızı"nın memleketinde mozaik sanatçıları yetişiyor - Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne sahip, alanında dünyanın en büyüğü olan Zeugma Mozaik Müzesinin bulunduğu Gaziantep 'te, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan merkezde mozaik sanatı yeni nesillere aktarılıyor - Güzel sanatlar fakültelerinden öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği merkezde, Zeugma Müzesinin simgesi "Çingene Kızı" başta olmak üzere antik dönem eserleri ile cam taşlarından yapılan çağdaş mozaiklerin yapımına ilişkin eğitimler veriliyor - Jale Tekinalp Yücel Gaziantep Mozaikleri Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Gülçin Sökücü: - "Özellikle yaz döneminde güzel sanatlar fakültelerinden öğrencilerimiz geliyor. Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan, bu kadar donanımlı bir merkezde mozaik eğitimi alıyorlar"GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne sahip, alanında dünyanın en büyüğü olan Zeugma Mozaik Müzesi'nin de bulunduğu Gaziantep 'te, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan merkezde mozaik sanatı yeni nesillere öğretiliyor.Güzel sanatlar fakültelerinden öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği merkezde, Zeugma'nın simgesi haline gelen "Çingene Kızı" başta olmak üzere antik dönem eserleri ile cam taşlarından yapılan çağdaş mozaiklerin yapımına ilişkin eğitimler veriliyor.Jale Tekinalp Yücel Gaziantep Mozaikleri Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Gülçin Sökücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenledikleri kurslara yoğun ilgi olduğunu belirterek, Zeugma Müzesinin bu ilgiye çok büyük katkı sağladığını söyledi.

Müzeyi gezen ziyaretçilerin mozaik yapımını merak ettikleri için merkeze geldiklerini ifade eden Sökücü, şunları kaydetti:" 'Bu mozaikler nasıl yapılıyor, hangi aşamalardan geçiyor, günümüze nasıl gelmiş' sorularının cevabını merak edenler burada buluşuyor. Tabii resim bilgilerinin olması gerekiyor çünkü mozaik, bir resim yapma sanatıdır. Temel bilgilere sahip öğrenciler materyalleri tanıyıp, makası, taşı, camı nasıl kullanacaklarını öğreniyorlar. Daha sonra bir melodi gibi malzemeleri arka arkaya dizerek resmi ve bütünlüğü oluşturabiliyorlar."Sökücü, merkezde yıl boyunca eğitimlerin devam ettiğini, 16 yaş üstündeki bütün öğrencileri kursa kabul ettiklerini aktararak, daha küçükler için de farklı merkezlerde kurslar düzenlendiğini anlattı.Merkezde geleceğin tohumlarının atıldığını söyleyen Sökücü, şu değerlendirmede bulundu:"Özellikle yaz döneminde güzel sanatlar fakültelerinden öğrencilerimiz geliyor. Şu an 104 öğrencimiz var. Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan, donanımlı bir merkezde mozaik eğitimi alıyorlar. Şimdi üçüncü, dördüncü sınıf olanlar var. Gün gelecek bu arkadaşlar akademisyen olacaklar. Türkiye'nin birçok yerine mozaik sanatını yayacaklar. Güzel sanatçılar yetiştirmeyi hedefliyoruz. İnşallah hedefimize ulaşacağız." - "Zeugma Müzesi beni çok etkiledi"Kursiyerlerden Duygu Çiçek Yağcı ise sanat tasarım mezunu olduğunu ve bir yıldır kursa devam ettiğini aktardı.Okuduğu bölümden dolayı mozaik konusunda bilgisi bulunduğunu belirten Yağcı, "Zeugma'daki mozaikler de ilgimi çekti. Hayatıma çok şey kattı. Mozaik yaparken kendimi mutlu hissediyorum. Bununla ilgili kendimi geliştirip mozaikle ilgili bir şeyler yapmak istiyorum." diye konuştu.
Asya Solmaz da sanat tasarım bölümü mezunu olduğunu ifade ederek, Zeugma Müzesinden çok etkilediğini, ileride bu konuda kendini geliştirmek istediğini kaydetti.

Siyer Fakülte Muhabir Ziyaretçiler Öğrenciler 

23 Temmuz 2018 Pazartesi günü yayınlandı