Çin'in Doğu Türkistan'daki politikasına tepki - İSTANBUL

- Genel görüntüler - Doğu Türkistan Teşkilatlar Birliği Genel Başkanı Hidayet Oğuzhan'ın konuşmasıDoğu Türkistan Maarif Cemiyeti üyeleri "Doğu Türkistan Kültür Tanıtım Haftası" ve "Barın Katliamının Yıl Dönümü" dolasıyla etkinlik düzenledi - Doğu Türkistan Teşkilatlar Birliği Genel Başkanı Hidayet Oğuzhan: - Doğu Türkistan’da 70 senelik bir Çin esareti sürmekte ve her geçen gün Çin’in yaptığı zulüm ve asimilasyon çalışmaları artarak devam etmekte - Doğu Türkistan’da 5 milyon insan "Çin Nazi" kamplarında tutulmakta ve işkence görmektedirlerİSTANBUL - (AA) - Doğu Türkistan Maarif Cemiyeti üyeleri "Doğu Türkistan Kültür Tanıtım Haftası" ve "Barın Katliamının Yıl Dönümü" dolasıyla Fatih Saraçhane Parkında etkinlik düzenledi.
Serginin açılışına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Program Doğu Türkistan tarihini ve Çin'in uyguladığını katliamlarla ilgili bilgi verilmesi ile başladı.
Doğu Türkistan Teşkilatlar Birliği Genel Başkanı Hidayet Oğuzhan Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada: “ Bugün 5 Nisan 1990’da Doğu Türkistan’ın Barın kentinde büyük bir katliam yaşandı. Çin 30.000 asker tank ve uçaklarla büyük bir orantısız güç kullanarak tüm şehri yok etmek için saldırdı ve şehri yerle bir etti. Barın katliamının bugün 29.yıl dönümü bu sebeple 5 Nisan 1990 tarihinde Barın katliamında şehit düşen, gazi olan tüm Doğu Türkistanlı Soydaşlarımızı saygıyla ve rahmetle anıyoruz.” dedi.
Oğuzhan konuşmasına söyle devam etti, “ Doğu Türkistan’da 70 senelik bir Çin esareti sürmekte ve her geçen gün Çin’in yaptığı zulüm ve asimilasyon çalışmaları artarak devam etmekte. Doğu Türkistan’da 5 milyon insan "Çin Nazi" kamplarında tutulmakta ve işkence görmektedirler. Bizler Doğu Türkistan’da yaşanan bu zulme dikkat çekmek ve Türk İslam aleminde Doğu Türkistan bilinci oluşturmak için bir resim sergisi düzenledik.” İfadelerini kullandı.Her geçen gün Doğu Türkistan’dan sayısız şikayetler geliyor soydaşlarımız bin türlü hakaret ve işkenceye maruz kalıyor diyen Oğuzhan, son olarak Doğu Türkistan’da da Çin yönetiminin Türk örf ve töresini bozmak Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerini asimile etmek için Uygur Türklerinin evlerine Çinlileri yerleştirmekte ve onların hem yaşam haklarına hem de dini yaşantılarına karışarak kendilerine benzetmeye çalışmaktalar bu kabul edilebilir bir durum değildir, insan haklarına aykırı olduğunu" söyledi.

Doğu Türkistan'da yaşanan zulmü anlatan resim sergisi 5 ve 10 Nisan tarihleri arasında Fatih Saraçhane Parkında ziyaret edilebilecek. Ayrıca resim sergisi ziyaret eden vatandaşlar aynı zamanda parkta kurulan Doğu Türkistan kültürünü anlatan stantları gezip yetkililerden bilgi alabilirler.
Muhabir Asimilasyon Katliam Resim Sergisi Orantısız Güç 

5 Nisan 2019 Cuma günü yayınlandı