Çiğköfte Şanlıurfa'nın itirazına rağmen Adıyaman'a tescillendi

Çiğköfte yoğurulması
Çiğ Köfte Nohutlu Patent Yurt Dışı 2008 Yılı 

-Çiğköftenin sunum çeşitleri
-Ticaret Sanayi Odası Başkanının çiğköfte yemesi ve röp
-Çiğköfte Ustası ile röp.
-İzmir'den Adıyaman'a gelen Şahin ailesi ile röp.
-Genel ve detay

( ADIYAMAN )- Adıyaman ‘Etsiz Çiğköfte’ coğrafi işaret tescilini aldı ADIYAMAN

- Şanlıurfa’nın itirazlarına rağmen Adıyaman ‘etsiz çiğköftenin’ coğrafi işaret tescilini almayı başardı. Adıyaman, Şanlıurfa ve Elazığ illerinde ‘çiğ köfte bizim’ tartışmalara neden olan çiğköftenin tescili ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası 2015 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna ‘etsiz çiğköfte’ coğrafi işaret tescili için başvurdu. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, “çiğköfte bizim tescilli ürünümüz” diyerek Adıyaman’ın başvurusuna itiraz etti. Türk Patent ve Marka Kurumu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının 2006 yılında başvurduğu ve 2008 yılında da tescili yaptığı çiğköftenin ‘etli çiğköfte’, Adıyaman’ın başvurusunun ise ‘etsiz çiğköfte’ olması nedeniyle itirazı reddetti. Adıyaman etsiz çiğköftenin tescilini almayı başardı. Bir hafta içerisinde tescil belgesinin Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasına teslim edileceği öğrenildi. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “2015 yılında başvurumuzu yaptık ve 2018 yılında bunun marka tescilini bitirdik. Şanlıurfa, çiğköftenin kendilerine ait olduğu gerekçesiyle itiraz etti. İtiraz dilekçesi reddedildi. Şanlıurfa yıllar önce etli çiğköftenin tescili için başvurmuş. Patentini ve coğrafi işaretini Şanlıurfa almış ama biz etsiz çiğköftenin patentine başvurduk. Etsiz çiğköfte patenti şuanda Adıyaman’ındır. Burada dikkat çekilmesi gereken bir nokta var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı etli çiğköftenin sağlığa zararlı olduğunu açıklayınca ihale Adıyaman’a kaldı. Etli çiğköfteler çok yerde kabul görmüyor. Etsiz çiğköfte Türkiye’nin neredeyse her yerinde ve yurt dışında Adıyamanlılara mahsus 20 bin bayide satılıyor. Çiğköfte pazarı Adıyamanlılarda bulunuyor. Yurt dışına ihracatı yapılan bir ürün hale geldi” dedi.
Çiğköfte ustası Kenan Leblebici ise, etli çiğköftenin satışının yasak olduğunu ve Adıyaman’da işyerlerinde satılan 40’a yakın etsiz çiğköfte türü olduğunu söyledi.

Kenan Leblebici, köfte lahmacun, bazuka, havan topu, emmiden, ezme, nohutlu, hıtap, 1453 fetih, ustadan, bakan dürümü, kirveden, atom, diyet köfte olmak üzere 40’a yakın köfte sunumunun olduğunu ifade etti.
İzmir’den Adıyaman’a gezmeye gelen Şahin Ailesi ise, Adıyaman çiğköftesinin çok güzel olduğunu ve çiğköfteyi Adıyaman’da yemek gerektiğini dile getirdi.
24 Temmuz 2018 Salı günü yayınlandı