Çamurdan organik gübre üretti

İlhan Aban röportajı
Kanserojen Madde Solucan Gübresi Su Arıtma Tesisi Cumhurbaşkanı Atık Su Arıtma Tesisi 

-detaylar

( MALATYA -ÖZEL) MALATYA

- Malatya’da yaşayan İlhan Aban, dünyada ilk kez atık su arıtma tesisinden elde edilen çamurdan organik gübre üretmeyi başardı. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Kuyulu Mahallesinde oturan İlhan Aban, kanserojen maddeyle mücadele kapsamında yaklaşık 12 yıl önce solucan gübresi, 9 ay önce ise arıtma çamurundan gübre üretmeye başladı.
Arıtma çamurundan elde edilen gübreyi üreterek dünyada bir ilki başaran Aban, projesinin desteklenmesini talep ediyor. Çaldığı her kapıdan eli boş dönen Aban, Ziraat odalarının projesiyle ilgilenmediğinden de yakınıyor. Atık su arıtma tesisinden elde edilen çamurdan birçok ülkede gübre üretilmeye çalışıldığını ancak başarı elde edilemediğini ifade eden Aban, "Üretim aşamasındaki tek amacımız ülkemizin artık kimyasallardan kurtulması için bu işe girdim. Tüm Türkiye'de arıtma tesisi bulunan tesislerin altına bu tesis kurulduğu zaman ülkemiz 10 yıl içerisinde kesinlikle kimyasal bitiyor. Bunun için yetkililerin destek bekliyorum. Destek beklerken maddi bir şey istemiyorum, sadece ülkemize bunu yaygınlaştırılmasını istiyorum" diye konuştu.
Projeyi başta cumhurbaşkanımız olmak üzere birçok kuruma ulaştırdığını belirten Aban, "Benim bir tek yönlendirmeden uygulamalarında olmuyor bunun için başta cumhurbaşkanımız olmak üzere birçok kuruma ulaştırdık. Turgut Özal Üniversitesi içerisine bin 500 metrekare üzerine eğitim tesisi ve 700 metrede eğitim alanı teşhir derslik yeri ve kursiyerlere kurs verilecek alanlar kurdum” şeklinde konuştu.

14 Nisan 2019 Pazar günü yayınlandı