Çaldıran'da hayat dondu... Ağaçlar buzdan heykellere döndü

Donan bölge ve ağaçlar
Ali İl Doğalgaz Hava Sıcaklığı Allah Güneşli 

-Haydar Çınarcı ile röportaj
-Ağaçlardan ve mahalleden genel görüntü
-Oktay Çınarcı ile röportaj
-İlçe merkezden genel görüntü
-Abdurrahman Kedali ile röportaj
-Çocukların bidonlarla kaymaları
-Çocukların konuşması

( VAN )- Dışarı serilen elbiselerle kilimler donarken, ağaçlar ise buz tuttu- Dondurucu soğuklara rağmen çocuklar eğlenmekten vazgeçmedi- Doğalgaz gelmesi, hayat şartlarımızı çok değiştirecek. Bize de doğalgaz verilse, soba derdinden kurtuluruz. Evimizin her tarafı ısınır, biz de rahat ederiz” dedi.
VAN

- Van’ın Çaldıran ilçesinde etkili olan Sibirya soğukları nedeniyle dışarıya asılan elbiseler ve kilimler donarken, ağaçlar ise buz tuttu. Gece hava sıcaklığının eksi 40 dereceye kadar düştüğü Türkiye’nin en soğuk ilçelerinden Çaldıran’da, hayat adeta buz tuttu. Ayrancılar Mahallesi’nde vatandaşlar soğuk hava nedeniyle zor günler yaşarken, çocuklar ise sömestri bidonlarla kayarak eğlenceye dönüştürdü. Ayrıncılar Mahallesi’nde ikamet eden Haydar Çınarcı, Çaldıran’ın donduğunu belirterek, “Gece baktık eksi 40 dereceyi gördük. Şimdi ise hava güneşli, ancak yine eksi 30’un üzerindedir. Artık ne yapalım, yaşayıp gidiyoruz. Alıştık, yaşım 60 ve her sene halimiz bu. Çocuklar dışarı çıkamıyor, bizler ise işimiz olduğu zaman mecburen çıkıyoruz. Doğalgaz gelmesi, hayat şartlarımızı çok değiştirecek. Bize de doğalgaz verilse, soba derdinden kurtuluruz. Evimizin her tarafı ısınır, biz de rahat ederiz” dedi.
Oktay Çınarcı isimli genç ise hava şartlarının her sene aynı olduğunu belirterek, “Her yıl halimiz böyle, sobalı bir hayata alışmışız. Ancak doğalgaz verilirse, tabi ki hayat şartları değişir. Evin her tarafı ısınır ve yakacak derdinden kurtuluruz” ifadelerini kullandı. Abdurrahman Kedali isimli vatandaş da Çaldıran’ın Türkiye’nin en soğuk ilçelerinden biri olduğunu dile getirerek, “Özellikle ocak-şubat aylarında hava sıcaklığı bazen eksi 45 dereceyi buluyor. Bu da maddi olarak vatandaşı etkiliyor. Her bir hane en az 4 ile 5 ton kömür yakıyor. Bu da büyük bir masraf. Kaymakamımızın gayretleriyle merkezde doğalgaz hatları çekildi, bu yıl inşallah kullanıma başlanılacak ve vatandaş rahat edecek. Yıllardır bunu bekliyorduk, inşallah o da olacak” diye konuştu.

Ali İl Hakkında
Ali İl 18 Mayıs 1982 İstanbul doğumlu eğitimini İ.Ü. Konservatuar Tiyatro’sunda tamamlayan oyuncu kendini oyunculukta geliştirerek kariyerinde iyi bir dereceye ulaştı....
devamı
23 Ocak 2019 Çarşamba günü yayınlandı