Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz - BİŞKEK

- Atatürk Parkı'nda tören - Çiçek bırakma ve saygı duruşu - Büyükelçilikte törenden detay - Bayrağın yarıya indirilmesi - Saygı duruşu - Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat'ın konuşması - Şiirlerin okunması ve türkülerin söylenmesiBİŞKEK (AA) - Büyük Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 80. yılı dolayısıyla Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinde tören düzenlendi.
Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek 'te düzenlenen ilk törende, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu, müşavirler, ataşeler, Türk vatandaşları ile öğrenciler Atatürk heykeline çiçek bıraktı ve bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.Büyükelçi Fırat'ın ev sahipliğindeki tören, büyükelçilik konutunda devam etti.Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu ve gönderdeki bayrak yarıya indirildi.İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından büyükelçiliğin konferans salonunda öğrenciler tarafından şiirler okundu ve türküler söylendi.Fırat, günün anlam ve önemine vurgu yaptığı konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk'ü her 10 Kasım'da olduğu gibi sevgi ve saygıyla andıklarını belirtti.
Büyükelçi Fırat, bilim, ilim ve teknolojinin Türkiye Cumhuriyeti'nin olgularının olduğunu altını çizerek, "10 Kasım tarihi, Mustafa Kemal Atatürk'ün 57 yıllık hayatındaki mücadelesini ve milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür. 'Ya istiklal ya ölüm' diyerek zafere ulaşan Mustafa Kemal ve arkadaşları tüm dünyaya meydana okuyarak dünya tarihine altın harflerle kazınan bir kurtuluş destanını yazmışlardır." dedi.
Atatürk'ün döneminde hayata geçirilen reformlardan ve kurduğu kurumların öneminden söz eden Fırat, Atatürk'ün eseri Nutuk'un okunması tavsiyesinde bulundu.Fırat, "Barış içinde bugün ülkemizde yaşayabiliyorsak, bugün de reformları hayata geçirebiliyorsak, kadını ve erkeğiyle omuz omuza dayanışma içinde çağdaş dünyada varlığımızı sürdürebiliyorsak, bilimde, sanatta, sporda dünya çapından başarılar elde edebiliyorsak tüm güzel duyguları ona ve onunla birlikte canları pahasına bu ülkeyi kuran ve hala canları pahasına bu ülkeyi savunan kahramanlarımıza borçluyuz. Bu borcu ödemenin tek yolu da çalışmak ve daha çok çalışmaktır." diye konuştu.

Saygı Duruşu Teknoloji Konferans Öğrenciler İstiklal 

10 Kasım 2018 Cumartesi günü yayınlandı