Bütünleştirme eğitimi ile engelleri aşıyorlar - İSTANBUL

- Bütünleştirme eğitimi - Öğrencilerden detaylar - Ortaokul öğretmenlerinden Abdulkadir Aksu ile röportaj - Öğrenci Gökberk Şahin ile röportaj Bütünleştirme eğitimi ile engelleri aşıyorlar - Üsküdar'daki özel bir okulda hayata geçirilen "Eğitimde Bütünleştirme" uygulamasıyla down sendromu, otizm gibi tanılara sahip özel öğrenciler, yaşıtlarıyla aynı sınıflara yerleştirilerek, hayata hazırlanıyor - Kurucu Eğitim Danışmanı Doç. Dr. Osman Sezgin: - "Eğitimde bütünleştirme faaliyeti ile çocuklarımızı topluma kazandırdık. Anneleri ve babaları hayatta olmadığı zaman çocuklarımız ayakta kalmalıdırlar" - Öğrenci Gökberk Şahin: - "Onların yerinde ben de olabilirdim. Her zaman onlarla vakit geçirmeye çalışıyorum. Onları daha iyi anlamak, yardım etmek için sürekli onlarla sohbet etmek istiyorum"İSTANBUL (AA) - Üsküdar'da özel bir okulda otizm, down sendromu ve benzeri tanıları olan çocuklar, yaşıtları ile aynı sınıfta eğitim görüyor, beraber oyunlar oynayarak topluma kazandırılıyor."" olarak adlandırılan uygulamada, yaşıtlarıyla bütünleşmiş, saygı, sevgi, şefkat, hoşgörü ile bir arada yaşamayı başarmış engelleri aşan çocuklar ve onları mutlulukla aralarına alan sınıf arkadaşları, spor etkinlikleri ve yıl sonu gösterilerine beraber hazırlanıyor. 18 yıldır faaliyette olan uygulama ile özel eğitim öğrencileri dostluğun önündeki engelleri bir bir kaldırıyor.Okulun Kurucu Eğitim Danışmanı Doç. Dr. Osman Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulda her sınıfta bir otizmli, down sendromlu ve benzeri tanıları olan özel eğitim öğrencisinin bulunmasını sağladıklarını, bu sayede diğer çocukların sabır, şefkat, yardımlaşma, merhamet gibi pek çok erdemi kazanmalarını amaçladıklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın da bu uygulamayı desteklediğini belirten Sezgin, "Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarımız, diğer çocuklarımızla sınıfta ders işliyor, dışarıda oyun oynuyor." dedi.
- "Özel çocuklarımızı topluma kazandırdık"Uygulamaya "Eğitimde bütünleştirme" adını verdiklerini de ifade eden Sezgin, "Eğitimde bütünleştirme faaliyeti ile özel çocuklarımızı topluma kazandırdık. Anneleri ve babaları hayatta olmadığı zaman çocuklarımız ayakta kalmalıdırlar. Akşamı, sabahı bilmeli, az da olsa kendi gelirlerini sağlayacak bir meslek sahibi olmalıdırlar." dedi.
Sezgin, her sınıfta bir özel eğitim öğrencisi olunca o sınıftaki çocukların, sağlığı ve özel insanları görme şansını yakaladıklarını, sevgi, şefkat, merhamet, yardımlaşma ve sabır yönlerinin geliştiğini dile getirdi.Ortaokul öğretmenlerinden Abdulkadir Aksu da 30'a yakın sınıfın her birinde özel eğitim öğrencisi olduğunu, sınıflarda branş öğretmenlerinin yanı sıra özel eğitim öğrencileri için ayrı bir öğretmenin görev yaptığını kaydetti.
- "Onların yerinde ben de olabilirdim"Okulun 7. sınıf öğrencisi Gökberk Şahin, özel öğretim öğrencileri ile eğitim gördüğü için mutlu olduğunu dile getirdi.Sınıfını paylaştığı özel öğretim öğrencisinin okula gelmediği zaman sınıfta boşluk hissettiklerini anlatan Şahin, "Okula geldiğinde özel eğitimli öğrencilerin engelleri aşmak için çok çabaladığını gördüm. Onların yerinde ben de olabilirdim. Her zaman onlarla vakit geçirmeye çalışıyorum. Onları daha iyi anlamak, yardım etmek için sürekli onlarla sohbet etmek istiyorum. Eğer onlar ile konuşursam sıkıntılarını hafifletebileceğimi düşünüyorum." dedi.

Muhabir Öğretmenler Öğretmen Down Sendromu Öğrenciler 

12 Mayıs 2018 Cumartesi günü yayınlandı