Bütçe uzmanlarına toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme eğitimi - SAKARYA

- Eğitimden detaylar - UN Women Proje Koordinatörü Neşe Çakır röportajıBütçe uzmanlarına toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme eğitimi - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve UN Women'in iş birliğiyle bakanlık ve TBMM uzman personeline toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme hakkında eğitim verildi - UN Women Proje Koordinatörü Çakır: - "Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyi aslında toplumsal cinsiyet eşitliği için bir araç olarak görüyoruz. Yani toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmak için kadının güçlenmesini her alanda destekliyoruz"SAKARYA (AA) - Sakarya 'da TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) iş birliğiyle bakanlıkların ve TBMM'nin uzman personeline Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme (TCDB) hakkında eğitim verildi.
Sapanca ilçesinde bir otelde düzenlenen eğitimde, Mecils'te ve bakanlıklarda bütçelemenin eşitlik yaklaşımıyla ele alınması amacıyla düzenlenen TCDB eğitimine ilgili birimlerin bütçe - performans bürolarında çalışan uzmanlar ve bakanlık uzmanları katıldı.
TCDB konusunda uzman Metehan Gültaş tarafından verilen eğitimde, TCDB ile ilgili temel kavramlar, bütçe okur yazarlığı, TCDB'nin planlama ve bütçeleme süreçlerine entegrasyonu, ulusal ve uluslararası iyi uygulamalar konusu aktarıldı.UN Women "Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi" koordinatörü Neşe Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konusunda farkındalığı artırmak amacıyla eğitim programları düzenlediklerini ve bütçelemenin toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemli bir aracı olduğunu söyledi.

Eğitim programının, UN Women, TBMM KEFEK ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) iş birliğiyle İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) finansmanıyla yapıldığını belirten Çakır, "Bu kapsamda toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmaları ilk olarak 2016'da başlattık. TBMM'deki ilgili personel, milletvekilleri, Plan Bütçe Komisyonu, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve ilgili tüm tarafların katılımıyla eğitimler başlatık. Programda, 30'ar kişilik katılımlarla iki eğitim düzenlenecek ve 3 gün sürecek." dedi.
Eğitimin, Strateji Geliştirme Başkanlığı ve Meclis'teki diğer idari başkanlıklardan personel ve ilgili bütün bakanlıklardan uzmanların katılımıyla gerçekleştirildiğini aktaran Çakır, şunları kaydetti:"Amacımız stratejik planların ve bütçelerin hazırlanmasında toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemenin bu süreçlere entegrasyonunun sağlanması. Bu yatırım programındaki bütçeyi artırmaya yönelik değil. Daha çok var olan bütçenin kadınların ve erkeklerin ihtiyacı dikkate alınarak yapılmasını amaçlıyor. Daha sonraki eğitimimiz martta aynı kapsamda yapılacak. Çalışmalarımızı genişleterek devam ettireceğiz. Maliye, Kalkınma, Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim, Dışişleri gibi tüm ilgili bakanlıklardan uzmanlar var. Bu arkadaşlar kendi bakanlıklarındaki bütçe yapmadan sorumlu. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyi aslında toplumsal cinsiyet eşitliği için bir araç olarak görüyoruz. Yani toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmak için kadının güçlenmesini her alanda destekliyoruz."
Strateji Cinsiyet Eşitliği Koordinat Uluslararası Bakanlık 

24 Şubat 2018 Cumartesi günü yayınlandı