Bursa'nın fethinin 648. yıldönümü Haberi 

Bursa'nın fethinin 648. yıldönümü Osmangazi Belediyesinin 20 güne yaydığı çoşkulu bir programla 6 Nisan'da kutlanmaya başlıyor.
Bizans Cumhuriyet Saltanat Atatürk Bulgar 


Ördekli Kültür Merkezinde gazetecilere Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri ile alakalı detaylarını anlatan Başkan Mustafa Dündar, bu yıl Sultan 1. Murad Hüdavendigar dönemini ele alacak sempozyumu uluslararası katılımla gerçekleştirileceğini bildirdi. Cuma günü 14'de Başkan Mustafa Dündar'ın açılış konuşması ile Ördekli Kültür Merkezinde başlayacak sempozyumun ilk gününde Prof. Dr. Gönül Tekin başkanlığını yapacağı oturumda Prof. Dr. heath Lowry Gazi Evronos Bey'i, Prof. Dr. Günay Kut, 1 Murat dönemindeki edebi gelişmeyi, Melek Gençboyacı yazma eserleri, Prof. Dr Mefail Hızlı eğitim öğretim kurumlarını anlatacak. Ördekli'de 16'da başlayacak Prof. Dr. Mustafa Kara yönetimindeki ikinci oturumda Prof.Dr. Tuncer Baykara şehid iki türk beyi Gazi Umur ve Gazi Murad Beyler'i anlatacak. Prof. Dr. Hatice Şahin Ahmedi ve Neşri anlatımıyla Kosova Savaşını, Doç. Dr Özlem Kumrular 1. Kosova Destanlarını, Doç. Dr. Hüseyin Mevsim Bulgar halk türkülerindeki 1. Murad Han'ı aktaracak. 7 Nisan Cumartesi günü ise sabah 10 da başlayacak sempozyum 11 30 ve 14 deki iki oturumlarla devam edecek. İkinci günde önemli isimler farklı konularda tebligler sunacaklar. Bu yıl ilk defa bütün tebligler bir kitap haline getirildi. Bu da sempozyuma gelen akademisyenlere ve katılımcıları, sunulan tebliglerin metni kitap olarak hemen teslim edilecek.

Başkan Mustafa Dündar, canlı tarihimizi hatırlamak, cihan imparatorluğuna kapı açan Bursamız'da o manevi havayı 1 ay boyunca yaşamak ve solumak için yaptıkları şenliği 8 yıldır aralıksız sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi. Cihan Devleti'nin kurucusu Osmangazi'nin adına yaptıkları şenlikte ülke sınırlarını aştıklarını belirten Başkan Dündar, ' Osmanlı'nın geleneklerini tekrar canlandıran, yaşatan organizasyonun büyüklüğü, hayranlık uyandırmaktadır. Birçok konuyu içine alan, toplumun tüm kesimleri ile iç içe yaşanan bir organizasyondur. Halkın tarihine sahip çıktığı, geleceğe taşımak için büyük ilgi gösterdiği fetih şenlikleri programlarına büyük iştirak olmaktadır. Sempozyumdaki sunumlar da çok önemlidir. 6 Nisan günü Pınarbaşında Fetih Selası okunarak protokolün katılacağı program Osmangazi Orhangazi Türbelerinin ziyareti ile son bulacak. 7 Nisan Cumartesi günü organizasyonun en dikkat çeken, halkın iştirak ettiği geniş katılımlı olan fetih yürüyüşü var. Saat 16 da Saltanat Kapı'dan başlayıp Atatürk Caddesi ve Cumhuriyet Caddesinden Şehreküstü Meydanı'na kadar devam edecek bir yürüyüş olacak. Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri'nde geleneksel hale getirilen düğün törenlerinin bir benzerini yapıyoruz. Osmanlı dönemindeki gerçek düğünü yaşatıyoruz. Bu düğünün kınasını da 7 Nisan Cumartesi akşamı Tahtakale'deki Dağder lokalinde yapacağız. 8 Nisan Pazar günü de köylere giderek Küçükdeliller ve Güneybudaklar köyünde şöleni gerçekleştireceğiz ' dedi.

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu'da 2 günlük sempozyumda önemli çalışmaların gündeme getirileceğini bildirdi. Prof. Dr. Oğuzoğlu, sempozyum kitabını toplantıdan önce hazırlanmasının organizasyonun gücünü gösterdiğine dikkat çekerek, ' Sultan Murat Hüdavendigar dönemi erken Osmanlı süreçine rastlıyor. Kaynakları çok az ama, bizler çeşitli kaynakları bir araya getiren orjinal makaleler hazırladık. O devrin yazma eserleri İstanbul Millet Kütüphanesinden bir bir çıkarıldı. Osmanlı kronikleri çıkartıldı. Onlar karnşılaştırmalı olarak yer alıyor. Bizans, Bulgar, Sırp kaynakları ve Grekçe yazılı anonimler, bu dönemin tam bilimsel objektif şekilde ortaya konulmak üzere Sultan Murat Hüdavendigar Kitabı hazırlandı.

Cuma ve Cumartesi günü Ördekli Kültür Merkezinde yapılacak sempozyumda çok güzel bilgileri paylaşacağız ' diye konuştu. Köy Şenliği programında 8 Nisan Pazar günü saat 12 de Tophane Meydanı önünden Küçükdeliller köyüne otobüsler kalkacak. Ücretsiz kalkacak araçlarla Güneybudaklar köyüne de gidilecek. Akşam 18 de Bursa'ya dönülecek.
Uluslararası Atletizm Federasyonunun yarış takvimine de giren 15 kilometrelik 7. Uluslararası Bursa Osmangazi Tarihi Kent Koşusu 15 Nisan Pazar sabahı 09 da Saltanat Kapıdan start alacak. Halkın büyük ilgi gösterdiği 4 kilometrelik Tarihi Halk Koşusu da 09 10 start alacak. Rahvan at yarışları 29 Nisan da Yunuseli Kurban Pazar Alanında sabah saat 10 da başlayacak.
4 Nisan 2012 Çarşamba günü yayınlandı