Bu köyde her çocuğa “köstek” kesiliyor

çöreklerin pişirilmesi
Yarış İsaf Para Ödülü Köylü Kadın 

-röportajlar
-çocukların koşması ve kurdelenin kesilmesi
-para ödülünün verilmesi
-çöreklerin konuklara verilmesi
-çöreklerin yenilmesi

( EDİRNE -ÖZEL) - Yürümeye başlayan çocuklara “köstek” kesiliyor EDİRNE

- Balkan göçmenlerin yoğun yaşadığı Trakya’nın bazı köylerinde “adım çöreği-köstek kesme” geleneği, uzun yıllardır devam ediyor. Anneanneler yürümeye başlayan torunlarının yere sağlam basması, hayatta dik durması, yıkılmaması, korkusuzca, daima güvenli adımlarla hayatta ilerlemesi için “adım çöreği-köstek kesme” geleneğini kutluyor. Edirne’nin Süloğlu İlçesine bağlı Akardere Köyünde anneanne Servet Arı, torunu Öykü Özügenç için “adım çöreği-köstek kesme” kutlaması düzenledi.
Sabahın erken saatlerinde kutlamaya gelecek misafirler için köylü kadınlar, hamur kızartması, “yağlı çörek” hazırladı. Daha sonra pişirilen çörek, kek ve meyve suları, bir poşetin içine konarak kutlamaya gelecekler için hazır edildi. Konukların gelmesiyle “köstek kesme” kutlamasının yapılacağı yere doğru hareket edildi. Anne İpek Özügenç, kızı Öykü Özügenç’in ayaklarını kırmızı kurdele bağlayarak eline makas aldı. Köyün çocukları belli bir mesafeden Öykü Özügenç’in ayaklarında bağlı olan kırmızı kurdeleyi makasla kesmek için koşmaya başladı.
Koşu yarışında birinci, ikinci ve üçüncü olanlara dede Mehmet Arı, para ödülü verdi. “Çocuklara para dağıtacağız” Öykü Özügenç’in anneannesi Servet Arı, yürümeye başlayan çocuklara “adım çöreği” yapıldığını belirterek, “O benim ilk torunum, çok heyecanlıyım. O bizim dünyamız. Çöreklerimiz pişiyor. Birazdan çocuklar koşacak, onlara para dağıtacağız. Komşularımız gelecek, onlara çörek dağıtacağız. Yiyip eğleneceğiz” dedi.
“Almanya’da ‘adım çöreği’ yaptım” Öykü Özügenç’in büyükannesi Emine Güngör, Almanya’da yaşamasına rağmen çocuklarına “köstek kesme” kutlaması yaptığını ifade ederek, “Torunlarıma ‘adım çöreği’ yaptım. Bu gelenek unutulmaz, devam eder” dedi.
“Köydeki bütün çocuklara yapılıyor”Öykü Özügenç’in annesi İpek Özügenç ise kendisine ve köydeki bütün çocuklara “köstek kesme” kutlaması yapıldığını, kızının ileride düşüp yaralanmaması için bir inanış olduğunu kaydetti.
Kutlamanın sonunda hazır edilen çörek,kek ve meyve suyu misafirlere ikram edildi.
25 Ağustos 2018 Cumartesi günü yayınlandı