Bosna Hersek'te Arakanlı Müslümanlara toplanan yardımı TİKA ulaştıracak - SARAYBOSNA



: - İmza töreninden detaylar - Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic'in açıklamaları - Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç'un açıklamaları - Rohingya Halkına Destek Komitesi Başkanı Ethem Bicakcic'in açıklamalarıBosna Hersek'te Arakanlı Müslümanlara toplanan yardımı TİKA ulaştıracak - Bosna Hersek İslam Birliğinin girişimleriyle oluşturulan Rohingya Halkına Destek Komitesi tarafından toplanan yardımlar TİKA aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılacakSARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek İslam Birliğinin girişimleriyle oluşturulan Rohingya Halkına Destek Komitesi tarafından, Myanmar'da ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarına maruz kalan Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) için toplanan yardımlar, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic'in inisiyatifinde kurulan komite tarafından toplanan yaklaşık 250 bin avroluk maddi yardımın, sahada aktif olarak görev yapan TİKA aracılığıyla Arakanlı Müslümanlara ulaştırılması için protokol imzalandı.Başkent Saraybosna 'daki İslam Birliği binasında düzenlenen törene, Kavazovic'in yanı sıra Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, TİKA Saraybosna Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı ve Rohingya Halkına Destek Komitesi Başkanı Ethem Bicakcic katıldı.
Kavazovic, burada yaptığı açıklamada, Arakanlı Müslümanlara yardım eli uzatan Bosna Herseklilere teşekkür ederek, "Bosna Hersek'in yaptığı yardım tabii ki Türkiye ile karşılaştırılamaz ancak komite, Arakanlı Müslümanların buradaki sesi olmak adına önemli işler yaptı." dedi.
Toplanan yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında aracılık edecek TİKA'ya da teşekkürlerini sunan Kavazovic, "Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer Türk kurumlarıyla yürüttüğümüz yardım kampanyalarına devam edeceğiz." diye konuştu.
- "Dilerim toplanan yardım, bir çocuğun gözlerindeki damlaları siler" Saraybosna Büyükelçisi Koç da ağustostan bu yana şiddete maruz kalan Arakanlı Müslümanlara Türkiye ile birlikte Bosna Hersek'in de yardım elini uzattığını hatırlatarak, "Emine Erdoğan'ın bölge ve kamp ziyaretleri dünya kamuoyunda etkili oldu. Türkiye sahada bulunan ilk ülke oldu. Amacımız mağduriyetle karşı karşıya kalan kardeşlerimize yardımları bizzat yerinde ulaştırmak ve onların yanında olduğumuzu göstermek." ifadelerini kullandı.TİKA'nın bölgede aktif olarak faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkati çeken Koç, "TİKA tarafından Arakanlı Müslümanlara 55 ton gıda maddesi, 2 ambulans, 10 bin adet battaniye, güvenlik kameraları, çocuk parkları, 100 aileye çadır ve 8 su kuyusu yardımı yapıldı. Önümüzdeki dönemde ise 50 derin su kuyusu ve 100 kapasiteli hastane amaçlı bina inşa edilecek." dedi.
Komite Başkanı Bicakcic ise Bosna Hersek'in mağduriyetin ne olduğunu bilen bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Toplanan yardımın en etkili şekilde TİKA aracılığıyla ulaştırılmasını istedik. Dilerim bu yardım o insanların yüzünü güldürür ve o büyük gözyaşı okyanusundaki bir çocuğun gözlerindeki damlaları siler." diye konuştu.
Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti.Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor. Saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı.On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e geçiyor. 25 Ağustos'tan bu yana Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısı 626 bine ulaştı.Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.
Can Güvenliği İnisiyatif Gözyaşı Kaçış Saldırı 

14 Aralık 2017 Perşembe günü yayınlandı