‘Bir hobiye ne dersin’ projesi özel çocuklara umut oldu

VOS26 Derneği Onursal Başkanı Onur Başaran ile röportaj
Alışkanlık Madde Bağımlılığı Lise Öğrencisi Lise Öğrenci Down Sendromu 

-Gönüllü Eğitmen Cantaş ile röportaj
-Öğrenci Alperen Emir Çamursoy ile röportaj
-Sergiden detaylar

( ESKİŞEHİR ) ESKİŞEHİR

- VOS26 Yardım Gönüllüleri Hobi Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından, gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için oluşturulan ‘Bir hobiye ne dersin’ projesinin açılışı Espark’ta gerçekleştirildi.
Yeni neslin tablet, internet, cep telefonu ve madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak adına VOS26 Derneği tarafından düzenlenen projede, plastik maket, diorama yapımı, takı tasarımı gibi birçok çalışma atölyesi oluşturularak gençlere bu alanlarda eğitimlerin verilmesinin ardından tasarlanan el emeği ürünler Espark’ta sergilendi. VOS26 Derneği Onursal Başkanı Onur Başaran, Eskişehir’de köklü etkinlikler düzenlemek istediklerini dile getirirken, yapılan etkinliklerin gençlere odaklı olduğunu vurguladı. “Proje kapsamında bütün çocuklara katılım ücretsiz” Bu yıl 2’inci sergilerini gerçekleştirdiklerini ve amaçlarının gençleri topluma kazandırmak olduğunu ifade eden Onursal Başkan Onur Başaran, “Geçen sene 15 tane hobi dalını bir araya getirmiştik.Bu sene hobi dalını 17’ye çıkarttık.Burada lise çağına kadar olan gençlerimizi internet, tablet, sigara, uyuşturucu gibi zararlı maddelerden uzaklaştırıp biraz daha sosyal bir çevreye adım atmalarını sağlamak, topluma kazandırılmalarını sağlamak için çeşitli hobi çalışmaları yapıyoruz.Bu hobi çalışmaları içinde en büyük ilgiyi; plastik maket, diorama yapımı ve koleksiyonculuk görüyor.Bunun yanı sıra takı tasarımı, bez bebek, olta balıkçılığı gibi 17 tane hobi dalımız var projenin altında bulunan. Proje kapsamında bütün çocuklara katılım ücretsiz. Projenin tüm masraflarını derneğimiz karşılamaktadır” şeklinde konuştu.
“Bu projenin asıl hedefinde o değerli çocuklarımız vardı” Amaçlarının otizm, down sendromu gibi özel hastalıklar ile mücadele eden çocukların, sadece özel günler ve haftalarda değil her zaman hatırlanmalarını sağlamak olduğunu belirten Başaran, “Eğitim almak isteyenler VOS26 yardım gönüllüleri hobi kültür ve yardımlaşma derneğine başvurabilirler. Cumartesi sabahları kendileri gelebilirler veya Cuma akşamı gelip kayıt yaptırabilirler. Çocuklar için tamamen ücretsiz bir eğitim. Onkoloji, pediatri, otizm, down sendromlu çocuklar için katılımlar önceliklidir ama okullardan da sınıf olarak öğrenci kabul ediyoruz. Proje için geçen sene yola çıktığımızda; acaba down sendromlu, otizmli ve onkolojide tedavi görmüş çocuklarla bir şeyler yapabilir miyiz diye düşünmüştük. Onların önemli gün ve haftalarında mutlaka onlarla etkinlikler yapıyoruz ama düşündük bu çocukların sadece önemli gün ve haftalarında beraber olmayalım, daha da böyle onlarla iç içe olarak kaynaşarak, onlarında bir şeyler yapabildiğini topluma faydalı bireyler olduklarını, gösterilince neler yapabildiklerini sunmak için bu projeyi başlattık. Bu projenin asıl hedefinde o değerli çocuklarımız vardı” ifadelerini kullandı. Projede gönüllü eğitmenlik yaptığını vurgulayan Diorama eğitmeni Hakan Cantaş, çalışmaları minimum maddi harcama ile devam ettirdiklerini ifade etti.
Cantaş, “Diorama yapımı sırasında genelde artık malzemeleri kullanıyoruz. Gelen çocuklarımız minimum maddi harcama yaparak güzel bir hobi elde etmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Diğer arkadaşlarım plastik model üzerine, tahta modeller üzerinde çalışırken ben genelde 1/ 87 ölçekli ürünler ve onların diyoramaları hazırlanması konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum” dedi.
“İlk maketinizi bitirence cesaret kazanıyorsunuz” VOS26 Derneğinin eğitimlerinin, okul hayatına da çok fayda sağladığını dile getiren lise öğrencisi Alperen Emir Çamursoy, konu ile ilgili şunları kaydetti: “İlk maketim bayağı zorlayıcıydı, yarıda bırakmak zorunda kaldım. Nerdeyse 1 yıl sürdü ve 2-3 tane daha maket yaptım. Ama kendisinin bitmesi 1 yıl sürdü ama onu bitirdikten sonra her şey kolaylaştı. İlk maketinizi bitirence cesaret kazanıyorsunuz. Sadece maket konusunda değil günlük hayatımda da çok yardımcı oldular. Okuduğum bölüme de çok yararlı oldu maket yapmak.”
3 Mart 2018 Cumartesi günü yayınlandı