Binlerce yıllık yeraltı yerleşim yerini defineciler talan etti

Boyunpınarı köyündeki yeraltı yerleşim yeri
Salar Etiler Şili 

-Daracık giriş ağzından mağaraya girilmesi
-Muhtar Ali Şenel'in mağaranın içerideki giriş kapısının tahrip edildiğini göstermesi
-Yer altı yerleşim yeri içerisindeki salon
-Tahrip edilen salon sütünları
-Havalandırma deliklerindeki yarasalar
-Defineciler tarafından tahrip edilen diğer odalar ve sütunlar
-Muhtar Ali Şenel, röportaj
-Anons
-Detay

( TOKAT -ÖZEL) TOKAT

- Tokat'ın Artova ilçesine bağlı Boyunpınarı köyü yakınlarında binlerce yıl önce kayanın ilkel şartlarda oyularak yapıldığı tahmin edilen yeraltı yerleşim yeri definecilerin hedefi oldu. Boyunpınarı köyünün yaklaşık olarak 500 metre kuzeyinde Özündürük mevkinde bir tepenin eteklerinde bulunan ana kaya blokunun altında yer alan yerleşim yeri tarihi dokusu ile dikkat çekiyor. Yumuşak kayaların oyulması ile oluşmuş olan üç katlı yer altı yerleşim yerinin farklı boyutlarda 3 salonu var. Halk arasında Horun Mağarası olarak adlandırılan yerleşim yerinin girişi ve diğer koridorlarının genişiliği 60-70 santimetre yüksekliği 1.30 santimetre. Mağaraya daracık giriş ağzından eğilerek girilirken, içerisi karanlık olduğu için el feneri aydınlığı ile gezilebiliyor. Ana kayanın o dönemin ilkel aletleri ile oyularak oluşturulan büyük salonu altı adet sütün destekliyor. Yaklaşık 1.80 metre yüksekliğindeki salonda rahatlıkla gezilebiliyor. Taş devrini anımsatan yerleşim yeri içerisindeki havalandırma deliklerinde ise yarasalar yaşıyor. Define avcıları mağaraya büyük oranda zarar vermiş Define arayıcıları tarafından mağara içerisinde bir çok tahribat yapılmış durumda. Yerleşim yerinde 3 katlı olduğu söylenen salonun girişi yapılan kazı nedeni ile kapanırken, bir diğer salona açılan koridorla toprak ve kaya parçası ile dolmuş durumda. Büyük salondaki bazı sütunlar da definecilerin tarafından tahrip edilmiş. Ayrıca ana kayanın üst tarafındaki havalandırma deliğini de genişletilerek tepeden içeri giriş açan defineciler tarihi dokuya büyük oranda zarar vermiş durumda. Köylüler yerleşim yerinin koruma altına alınmasını istiyor Köy Muhtarı Ali Şenel, köyün Kars'tan gelen muhacirlerden oluştuğunu, mağarayı andıran yapının çocukluk yıllarında köylüler tarafından bulunmuş olduğunu söyledi.

Eski dönemlerdeki insanların yerleşim yeri olarak kullandığı yerin defineciler tarafından tahrip edildiğini ifade eden Muhtar Şenel, "Dışarıdan burayı gelip gezenler çoktu. Burası sit alanına alınmıştı. Müzeden gelen ekip çalışma yaptı bir kaç yıl önce. Şuan burası tahrip edilmiş durumda. İçler acısı bir manzara ile karlı karşıyayız. Mağarayı andıran yerleşim yerini ayakta tutan sütunların bazıları tahrip edilmiş durumda. Birkaç odadan oluşuyordu ama girişi yapılan kazılar nedeni ile kapanmış. Ayrıca mağaranın girişindeki kapı olarak yapılan tekerleği andıran kayada parçalanmış durumda." dedi.
Muhtar Şenel, mağaranın yıllar önce ilkel şartlarda insanlar tarafından elleri ile yapılmış olduğunu tahmin ettiklerini ifade ederek, "Burada daha öncelerde insanların yaşamış olduğu biliniyor. Kayanın altındaki bu yerleşim yeri maalesef tahrip edilmiş durumda. Daha geç olmadan buranın koruma altına alınmasını bekliyoruz" diye konuştu.

17 Mart 2018 Cumartesi günü yayınlandı