Bilge Köyü Katliamı Davası 6 Temmuz'a Ertelendi

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin öldürülmesine ilişkin davada, Yargıtay 1. Ceza Dairesinin sanık Mehmet Çelebi'nin Fesih Çelebi'yi öldürmesiyle ilgili verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını bozmasının ardından tutuklu Mehmet Çelebi, Abdülhakim Çelebi ve Ahmet Çelebi, Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktılar.
Ağır Ceza Mahkemesi Adli Tıp Yargıtay Ahmet Çelebi 


44 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Mehmet Çelebi'nin çocuklarının öldürülen Fesih Çelebi'den olduğunu iddia etmesi üzerine, eşi ile 10 çocuğu ve öldürülen Fesih Çelebi'den alınacak kan örneklerinin ardından Ankara Adli Tıp Kurumu'nun kararının beklenmesi için dava 6 Temmuz'a ertelendi.

Mehmet Çelebi savunmasında cinayeti namus için işlediğini, koruculuk görevi yaptığı zamanlarda eşinin kendisini Fesih Çelebi ile aldattığını öğrendiğini söyledi. Devlet için dağlarda operasyon yaptığını söyleyen Çelebi, DNA testi ile her şeyin ortaya çıkacağını ifade etti. Evinde bomba ve silah bulunan Ahmet Çelebi ise Bilge köyü katliamıyla herhangi bir alakası olmadığını savunarak beratini talep etti. Bulunan kaleşnikof mermilerinin kendisine ait olmadığını iddia eden Çelebi köydeki kargaşadan dolayı taşınmak istediğini ancak köyden 300 metre uzaklaştıktan sonra jandarmanın durduğunu kaydetti. Evinde 4 defa detektörle arama yapıldığı ancak herhangi bir şey bulunamadığını anlatan Ahmet Çelebi kendisine oyun oynandığını ileri sürdü. Çelebi'nin kaleşnikof mermisi bulundurmak suçundan tahliyesine, patlayıcı madde bulundurmak suçundan kalan cezasının devamına karar verildi. Zanlılardan Abdülhakim Çelebi ise abisinin öldür demesi üzerine orada bulunan kadınlara ateş açtığını açıkladı. Ne olduğunu anlamadığını söyleyen Çelebi pişman olduğu dile getirdi.

' FAİLİ MEÇHUL 2 ÖLÜ VAR BENDE FAİLLERİNİ TANIYORUM '

Duruşma esnasında ayağa kalkan Mehmet Çelebi, Bilge köyünde 2 faili meçhul cinayet olduğunu belirtti. Her şeyi anlatacağını söyleyen Çelebi, dilekçe yazdığını ancak dikkate alınmadığını savundu. Çelebi 2 cinayetin faillerini tanıdığını iddia etti.

Ahmet Çelebi'nin avukatı Eşref Kaya gazetecilere yaptığı açıklama, mahkemenin kararı 6 Temmuz'a ertelediğini bildirdi. Kaya şunları söyledi: ''Verilen kararda müvekkilim Ahmet Çelebi kalaşnikof mermisi bulundurmaktan tutukluydu. Onunla ilgili karar bozulmuştu. Mahkemede verilen kararın bozulması üzerine lehine olarak düşünerek bu suçtan tahliyesine karar verilmiştir. Diğer sanıklar açısından adli tıptan DNA soruşturmaları incelenmesine karar verildi. Ahmet Çelebi el bombası bulundurmaktan 8 ay gibi bir cezası kaldı. Onu yattıktan sonra tahliye olacak ama mermiler konusunda tahliye oldu.'' dedi.

Diğer zanlılardan Mehmet Çelebi ve Aldülhakim Çelebi'nin avukatı Özlem Demirbaş, Çelebi'nin Gölbaşı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde ocak ayında eşi Fesih Çelebi'den boşandığını belirtti.

Çocukların Mehmet Çelebi'den olup olmadığının belirlenmesi için Güdül Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılmış bir dava olduğunu kaydeden Demirbaş, ''Mehmet Çelebi, eşi ve 10 çocuğunun kan örnekleri alındı. Fesih Çelebi'nin de kan örneği alınacak. Ankara Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nda kan örnekleri koruma altına alındı. DNA testi yapılması için gerçekleştirilecek işlemlerin yapılmasını bekliyoruz.'' şeklinde konuştu.

10 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı